Cauți o modalitate rapidă de a obține și păstra pe termen lung un zâmbet estetic și alb? Atunci e nevoie să afli mai multe despre fațetele dentare!
Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare reprezintă o structură artificială realizată din diferite materiale, cum ar fi porțelan sau compozit. Acestea sunt aplicate pe suprafața dinților din motive estetice sau medicale, creând cel mai admirabil și impecabil zâmbet.
Fațetele dentare sunt utilizate pentru a rezolva o varietate de probleme, cum ar fi închiderea spațiilor interdentare, eroziunea smalțului. Aceste probleme sunt cauzate de alimentele acide, amelogeneza imperfectă, hipoplazia smalțului sau umpluturile mari inestetice pe dinții anteriori.
Există 2 tipuri de asemenea piese (am studiat detaliile tehnice în lista de fațete dentare Dentocare – partenerul nostru de nădejde când avem nevoie de informații detaliate): porțelan sau ceramică și compozit.
Fațetele dentare din porțelan sunt superioare fațetelor compozite, porțelanul fiind un material translucid cu durabilitate crescută care conferă un aspect natural dinților.
Fațetele compozite dentare au avantajul că pot fi realizate direct în laborator, fără a fi nevoie de mai multe vizite la dentist. De asemenea, au un cost mai mic.
Scopul creării fațetelor dentare este de a oferi pacientului trăsături dentare care se potrivesc perfect fizionomiei sale, trebuie să ia în considerare nevoile estetice, să fie în armonie cu gingiile, buzele și să păstreze vitalitatea dinților cât mai mult timp posibil.
Iată câteva motive pentru care puteți alege acest tratament dentar:
- Modificări ale culorii dinților care nu au putut fi îndepărtate prin proceduri de profilaxie (scalare, periere profesională, flux de aer) sau albire dentară profesională, cum ar fi cele date prin tratamentul cu tetraciclină. Fațetele vor acoperi complet aceste culori intense, iar rezultatul final va fi un zâmbet strălucitor.
- Fisuri sau găuri dentare, care nu mai pot beneficia de umpluturi pentru a rezolva problema estetică.
- Dinți cu modificări de poziție, distanțare sau aglomerare, pentru care nu este posibil să intervină ortodontic din diverse motive. Uneori pacienții aleg opțiunea fațetelor, deoarece este mai rapidă (un tratament ortodontic durează 1-2 ani, iar fațetarea durează câteva zile).
În ce constă procedura?
Un mare avantaj al tratamentului fațetelor ceramice este că, înainte de intervenția în sine, se poate face o simulare, prin care pacientul poate vedea cum va arăta zâmbetul după aplicarea fațetelor ceramice finale. Este o etapă intermediară care prelungește tratamentul, dar are o mare importanță pentru pacient.
În acest stadiu, nu interferează cu dinții naturali, este complet nedureros și pacientul poate vedea cum vor arăta dinții în sfârșit. Medicul ia o amprentă a ambelor arcade pe care le trimite la laborator împreună cu fotografii și instrucțiuni precise cu privire la forma viitoare a dinților, culoarea și orientarea dinților.
Modele de dinți ale pacientului sunt create în laborator și sunt apoi modelate conform instrucțiunilor medicului dentist, urmând forma indicată și alte principii. La următoarea întâlnire, pe baza fețelor medicul execută fațete acrilice sau compozite pe dinții pacientului cu culoarea și forma machetei. În acest fel, pacientul poate vedea cum vor arăta dinții în final și pot exista chiar diverse ajustări și modificări de culoare și formă. Această tehnică de simulare nu este obligatorie, dar este recomandată în cazurile în care restaurarea completă se face prin fațade ceramice sau în cazuri mai complicate, este, de asemenea, o metodă excelentă de prefigurare a rezultatului final.
Cum te pregătești?
Pregătirea dinților pentru fațete înseamnă îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț de pe suprafața dinților (aceasta este o procedură neinvazivă, nedureroasă) și apoi luarea unei amprente pentru a face fațete. Mai târziu, fațetele sunt adaptate și cimentate pe dinți, oferind pacientului un zâmbet plăcut și de lungă durată.
Fațetele din ceramică (porțelan) creează un aspect natural al dinților datorită absenței metalului, oferind o transluciditate foarte apropiată de cea a dinților naturali. Suprafața porțelanului este foarte netedă și impenetrabilă, astfel încât dinții nu își vor schimba niciodată culoarea și strălucirea.
Igiena dentară a fațetelor
La fel ca în cazul dinților naturali, trebuie să mențineți o igienă dentară riguroasă: periaj dentar zilnic, ață dentară și control dentar regulat. Pentru sănătatea dentară este necesară o periere profesională o dată la 6 luni.
Avantajele fațetelor dentare
- Integritate biologică crescută datorită stabilității chimice.
- Fără sensibilizare sau iritare a gingiilor.
- De asemenea, reduceți placa bacteriană care nu aderă la dinți datorită suprafeței netede și luminoase a fațetelor.
- Nu există variații de culoare în timp.
- Rezistent și durabil
Aceste fațete dentare ceramice sunt o soluție inovatoare și eficientă pentru tratarea diferitelor probleme dentare. În plus, garantează pacientului un zâmbet perfect, aliniat în mod natural.
Cât costă un asemenea tratament?
Prețul fețetelor dentare depinde de mai mulți factori precum: materialul din care este făcută fațeta dentară ( Ceramică, Zirconiu, Compozit), prestigiul și experiența dentistului sau a clinicii stomatologice, tipul de tehnică utilizat pentru fațeta dentară, numărul de ședințe necesar (în funcție de complexitatea cazului), lucrările provizorii. Pentru mai multe detalii, te invităm să consulți lista prețuri stomatologie. (din nou – modelul nostru – clinicile Dentocare).
Dacă acest articol a fost unul de folos și te-ai hotărât să dai o șansă fațetelor dentare, fă o vizită unui medic stomatolog și stabiliți împreună tipul de servicii potrivit pentru tine!