Vergeturile se numără printre problemele estetice cu care se confruntă majoritatea femeilor. Deși nu reprezintă o amenințare pentru starea de sănătate, totuși se poartă lupte crâncene pentru prevenția și diminuarea acestor semne.
Vergeturile reprezintă un semn al etapelor prin care ai trecut în viață: pubertate, sarcină, fluctuații de greutate, etc. Însă, dacă prezența lor pe corpul tău te împiedică să te bucuri de viață, atunci este bine să afli mai multe informații despre factorii declanșatori, modalitățile prin care le poți preveni, dar și tratamentele care îmbunătățesc aspectul pielii.
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile se prezintă pe suprafața pielii ca niște linii fine și înguste. La început sunt roșii, după care, odată cu trecerea timpului, devin albe și strălucitoare. Mai exact, acestea apar atunci când stratul din mijloc al pielii (dermul) se întinde prea mult, iar fibrele de colagen încep să se rupă. De regulă, schimbările bruște care duc la întinderea pielii conduc la apariția vergeturilor pe abdomen, sâni, șolduri, fese și coapse.
Vergeturile pot să apară la orice vârstă, indiferent de tipul de piele, în funcție de etapele prin care trece organismul.
De ce apar vergeturile – cauzele
Apariția vergeturilor este determinată de întinderea bruscă a pielii, însă mai sunt și alte cauze.
Cele mai frecvente cauze ale vergeturilor sunt:
- pubertatea (când are loc o dezvoltare accelerată a corpului);
- acumularea rapidă a kilogramelor;
- scăderea bruscă în greutate;
- sarcina (apar în special în zona abdomenului unde se întinde pielea cel mai mult);
- sindromul Marfan (pacienții se confruntă, printre alte simptome, cu elasticitate scăzută a pielii);
- sindromul Cushing (afecțiunea se manifestă prin piele subțire, vergeturi roșiatice și alte semne);
- folosirea prelungită a medicamentelor corticosteroide poate să scadă colagenul din piele.
Cum poți să previi apariția vergeturilor pe corp
La fel ca în cazul altor afecțiuni, prevenția rămâne cea mai bună armă pe care o poți avea. Și vestea bună este că ai la îndemână mai multe soluții la care poți să apelezi pentru a preveni apariția vergeturilor.
- Hidratează-te corespunzător zilnic. Apa menține elasticitatea pielii și previne îmbătrânirea prematură.
- Controlează-ți greutatea periodic, astfel încât să eviți fluctuațiile mari.
- Consumă alimente care au grijă de sănătatea și frumusețea pielii, așa cum sunt cele bogate în vitaminele A, C și E – măceșe, cătină, morcovi, ou, ardei gras, kiwi și pătrunjel. Acestea sunt aliați de temut în lupta dusă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Vitamina C joacă un rol important în sinteza colagenului.
- Aplică produse de îngrijire pentru tonifierea și hidratarea intensă a pielii.
- Realizează exerciții fizice regulat, însă evită efortul fizic prelungit care poate deteriora structura pielii.
Tratament pentru vergeturi
Dacă nu ai reușit să previi apariția vergeturilor, apelează la ajutorul unor produse care redau elasticitatea pielii și reduc semnele apărute pe ea.
Gelul Regen-Sil este indicat pentru prevenția și tratamentul cicatricilor și al vergeturilor. Produsul poate fi administrat și în timpul sarcinii și la persoane cu piele sensibilă. Acesta mai este recomandat și pentru prevenția și tratamentul cicatricilor hipertrofice și cheloide incluzând cicatrici acneice, chirurgicale, cicatrici după arsuri, tăieturi, răni rezultate din sport sau traumatisme, tatuaje, abcese și piercing.
Bio-Oil a fost special creat pentru a contribui la îmbunătățirea aspectului cicatricelor, vergeturilor și nuanței neuniforme a pielii. Produsul poate fi folosit și în timpul sarcinii. În cazul vergeturilor, aplică Bio Oil pe zonele afectate de două ori pe zi, masând ușor prin mișcări circulare, timp de cel puțin 3 luni. În timpul sarcinii, aplică produsul de la începutul celui de-al doilea trimestru și în special în zonele predispuse apariției vergeturilor, – abdomenul, sânii, partea inferioară a spatelui și partea superioară a coapselor.
IVATHERM Resveratrox V antivergeturi previne formarea de noi vergeturi și reducerea dimensiunii celor deja instalate. Prin refacerea fibrelor de colagen și elastină redă elasticitatea pielii. Are efect restructurant profund și crește rezistența pielii la distensie. Se utilizeaza în sarcină, după naștere și în cazul variațiilor de greutate.
Chiar dacă nu există metode care să elimine complet vergeturile de pe corp, există tratamente care pot îmbunătăți semnificativ aspectul pielii.
Sursa foto: www.pexels.com