În ciuda politicilor actuale antidiscriminare, suntem, totuși, identificabili prin genul dobândit la naștere. Și fiecare gen are trăsături specifice, care încep să se consolideze în perioada pubertății. Așa se face că și modul în care cresc și se dezvoltă fetele și băieții este diferit. Drept urmare, e bine să știi până la ce vârstă cresc fetele.
Cuprins
Fie suntem preocupați de excesul de înălțime, fie ne temem să nu fim prea scunzi, important este să conștientizăm că, deși avem trăsături comune, nu suntem la fel. Fiecare persoană e unică în felul ei. Și moștenirea genetică are un rol esențial în dezvoltarea noastră ca ființe umane. Totuși, ne încadrăm în anumite tipare anatomice. Și există anumiți factori care determină cum și până la ce vârstă cresc fetele și băieții.
Cuprins
Cum ne influențează dezvoltarea perioada pubertății
Spre deosebire de băieți, fetele se dezvoltă mult mai repede, din toate punctele de vedere, încă din fragedă pruncie. La pubertate, ambele genuri trec printr-o transformare uluitoare. După prima menstruație, se poate remarca un puseu de creștere la fete. Iar asta se întâmplă, în zilele noastre, undeva în jurul vârstei de 8-13 ani. Dacă, în mod normal, creșterea fetițelor se produce cu aproximativ 0,5 – 1 cm pe an, după prima menstruație, fetele vor crește cu până la 2 cm.
Majoritatea fetelor ating limita de înălțime, cu care rămân și în perioada adultă, în jurul vârstei de 14-15 ani. Totuși, în funcție de vârsta la care au avut prima menstruație și de alți factori, fetele se pot dezvolta diferit. Și este un motiv de îngrijorare dacă o fată nu a avut deja prima menstruație până la 15 ani.
Tot în perioada pubertății apare și primul semn de dezvoltare a feminității: creșterea sânilor. De altfel, aceasta este și primul semn că se apropie pubertatea. Căci sânii încep să se dezvolte cu până la 2 ani și jumătate înainte de prima menstruație. Doar că, așa cum am mai spus, nu e o regulă generală.
Unele fete se pot dezvolta mai precoce, în vreme ce altele pot remarca o creștere ușoară a sânilor abia la 3-4 ani după prima menstruație. Ba chiar este posibil ca sânii să nici nu se dezvolte simultan la fel. Unul poate crește mai mult față de celălalt.
Ce rol joacă moștenirea genetică
Dacă părinții nu sunt printre cei mai înalți oameni, nici tu nu ai cum să-ți imaginezi că vei crește uluitor de mult. Căci înălțimea se moștenește. Și fiecare familie are tiparul ei genetic. Dacă ești părinte, cu siguranță ai aflat asta deja de la medicul pediatru, care ți-a și solicitat informații referitoare la istoricul familiei.
Există totuși diferite metode pentru a estima aproximativ înălțimea unei fete la vârsta adultă. Iar una dintre ele poartă numele de medie parentală. Tot ce trebuie să faci să aduni înălțimea mamei cu cea a tatălui, măsurate în centimetri. Împarte suma obținută la doi. Apoi, scazi 6 cm din rezultat. Și obții înălțimea aproximativă pe care ar putea-o avea fata. În cazul unui băiat, la final, în loc de scădere, se adună 6 cm la rezultat.
Să luăm spre exemplu o fată al cărei tată măsoară 180 cm și mama, 160 cm. Adunăm 180 cu 160 și obținem 340. După împărțirea la doi, rezultă 170. Din 170 scadem 6 și deducem că fata ar putea avea, la miximum de creștere, în jur de 164 cm.
Dacă facem același calcul pentru un băiat cu aceleași trăsături ale părinților, putem estima o înălțime aproximativă a acestuia de 176 cm. Dar trebuie subliniat faptul că există o marjă de eroare de 2-3 cm în ambele situații. Oricum, cu cât sunt părinții mai înalți sau mai scunzi, cu atât și copiii lor vor fi.
Până la ce vârstă cresc fetele și care e înălțimea medie
Cum am specificat deja, creșterea fetelor se produce accelerat în copilărie și încetinește la cam doi ani după apariția primei menstruații. Se consideră că fetele ating apogeul de înălțime în jurul vârstei de 14-15 ani. Și cel mai accentuat puseu de creștere are loc în jurul vârstei de 11-12 ani. Dar sunt mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea fizică. Iar unele afecțiuni medicale pot duce la tulburări de creștere.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA(Centers for Disease Control and Prevention (CDC)), înălțimea medie a femeilor adulte, la vârsta de 20 de ani, este de aproximativ 1,65 m. S-a estimat că, în jurul vârstei de 8 ani, cel mai timpuriu moment de începere a pubertății, jumătate dintre fetele americane au o înălțime sub 1,28 m. Asta înseamnă că, într-o perioadă scurtă, ele cresc spectaculos.
În ciuda statisticilor, fiecare se dezvoltă în mod diferit. Iar genetica joacă un rol foarte important. Și asta pentru că fetele încep și termină perioada de pubertate mult mai devreme decât băieții. Dar fiecare are un ritm propriu de creștere.
Ce poate determina tulburări de creștere
Cert este că un copil care este hrănit cu alimente sănătoase, care doarme suficient și bine, care face exerciții fizice în mod regulat și vizitează periodic medicul se va dezvolta armonios. Există însă mai mulți factori care pot influența dramatic creșterea și dezvoltarea. Până și alimentația și stilul de viață al viitoarei mame pe parcursul sarcinii pot influența creșterea copilului. Dintre acești factori, un impact semnificativ îl au:
Alimentația
Copiii malnutriți sunt de obicei mai scunzi și mai mici decât ar trebui să fie la vârsta lor. Totuși, efectul se poate corecta, până la vârsta adultă, printr-o alimentație adecvată. De menționat că malnutriția severă poate duce și la tulburări de dezvoltare mintală, nu numai la întârzierea creșterii în înălțime.
Sunt însă și copii care fac sport de performanță, obligați să urmeze diete restrictive și activitate fizică intensă. Și acestora le este afectat ritmul natural de creștere. Pe de altă parte, copiii obezi au parte de o pubertate precoce și de un ritm de creștere diferit.
Tulburările hormonale
Perioada pubertății vine și cu o explozie hormonală care nu aduce decât neplăceri pentru adolescenți. De la acneea juvenilă, la apariția pilozității, până la tulburări emoționale, tinerii au de suferit. În plus, pot apărea dereglări ale funcțiilor glandei tiroide, care duc la întârzierea sau acentuarea creșterii. Și dereglările glandei pituitare pot duce la întârzierea pubertății și, implicit, a creșterii și dezvoltării.
Tratamentele
Unele medicamente pot încetini creșterea. Tratamentele îndelungate cu corticosteroizi sunt cele mai cunoscute. Iar mulți dintre copii sunt nevoiți să le urmeze din cauza afecțiunilor de care suferă, precum astmul.
Bolile cronice
Anumite boli cronice, precum diabetul, fibroza chistică, boala renală și boala celiacă pot avea drept consecință întârzierea creșterii. De altfel, cei care suferă de aceste boli sunt în general mai scunzi. De asemenea, și copiii care au suferit de cancer pot deveni adulți mai scunzi. Unora dintre fete le este afectată creșterea și de artrita severă.
Bolile genetice
Copiii cu sindrom Down, Noonan și Turner vor fi întotdeauna mai scunzi decât ceilalți de vârsta lor. Și sunt de obicei mai scunzi și decât mebrii propriilor familii. Pe de altă parte, fetele cu sindrom Marfan tind să-și depășească în înălțime cu mult ceilalți membri ai familiei.
Ce neplăceri aduce pubertatea
Deși greu de acceptat de către părinți, pubertatea este perioada de transformare majoră a unui copil în viitorul adult. Și este un adevărat rollercoaster de emoții. Copiii nu înțeleg prea bine prin ce trec și se simt neînțeleși deopotrivă. Drept urmare, este un moment extrem de sensibil, în care psihicul le este pus la încercare.
La această categorie de vârstă, depresiile, anxietatea și atacurile de panică sunt numeroase. Așa că e imperios necesar ca tinerii să fie sprijiniți și supravegheați îndeaproape. Pe de altă parte, tot acum se accentuează curiozitatea sexuală. Hormonii o determină și începe dorința de a experimenta. Oricât de greu ar putea fi de digerat pentru părinți, este evoluția firească. Și trebuie menționat că, în zilele noastre, sunt destui tineri care nu reușesc să-și găsească identitatea de gen.
Influențați sau nu de alții, unii copii pot apela la medicamente menite să le stopeze pubertatea sau să le accentueze trăsăturile într-un anumit sens. De obicei, se întâmplă asta printre cei care se autoinclud în categorii precum transgender, nonbinari sau intersex. Există destule medicamente pe bază de estrogen și testosteron care se pot procura și care pot influența creșterea și dezvoltarea firească a copiilor.
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, adolescenții aflați în astfel de situații ar trebui consiliați corespunzător, de personal de specialitate. Este nevoie de consiliere psihologică și psihiatrică în primul rând. De asemenea, sprijinul necondiționat al familiei și al medicilor contribuie substanțial la identificarea de gen și la soluționarea conflictelor mentale la vârsta pubertății și a adolscenței.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: helathline.com, medicalnewstoday.com,
Citește și Beneficiile dansului pentru sănătate