Pangasius este cel mai toxic soi de pește vândut în România. Unul dintre cele mai populare soiuri de pește vândute pe piața din România, Pangasius, cunoscut și drept Basa, reprezintă o serie de riscuri pentru sănătate. Puțini consumatori știu că Pangasius este pescuit în unul dintre cele mai poluate râuri din lume. Iată ce au descoperit oamenii de știință.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Pangasius este cel mai toxic soi de pește vândut în România. Chiar dacă Pangasius este o specie de pești foarte vândută și apreciată de consumatorii români, datorită prețului accesibil, acesta poate reprezenta și un risc crescut pentru sănătate. Pangasius conține niveluri crescute de mercur, având în vedere că este pescuit din râul Mekong, una dintre cele mai poluate ape din lume.
Pangasius este cel mai toxic soi de pește vândut în România
Apele în care crește specia Pangasius este susceptibilă la contaminare cu diferite deșeuri, de aceea piscicultorii sunt nevoiți să utilizeze diferite substanțe chimice pentru a ține paraziții sub control. Peștele Pangasius comercializat din Vietnam are mai multe șanse să conțină urme de medicamente veterinare, inclusiv antibiotice, în concentrații care depășesc limitele legale, indică un studiu, potrivit Unica.ro.
Totuși, înn 2018, un grup de cercetători din Insulele Canare au evaluat riscul toxic cauzat de mercurul conținut în Pangasius. Aceștia au analizat 80 de mostre de fileuri congelate crude și marinate, iar rezultatele au fost șocante. Unele exemplare de Pangasius, în special cele marinate, depășeau concentrațiile maxime acceptate de legislația europeană. În ciuda acestui studiu, Comisia Europeană nu consideră speciile de pești Pangasius originare din Vietnam o amenințare pentru siguranța alimentară în Uniunea Europeană.
Pnagasius, o alternativă „ieftină', ce ne poate costa sănătatea
Pangasius este de obicei folosit ca o alternativă mai ieftină la cod sau eglefin datorită gustului și a texturii sale similare. Chiar dacă studii din 2014 și 2015 au arătat că reziduurile de metale grele din Pangasius respectă limitele de siguranță alimentară, continuă să fie un aliment cu risc crescut pentru sănătate din cauza modulu în care este cultivat și mediul în care trăiește.
Un alt studiu arată că aproximativ 75% din somnul pescuit în apele din Vietnam și exportat către țări precum Germania, Polonia, Ucraina este contaminat cu bacteruu Vibrio, ce cauzează toxinfecții alimentare. Specialiștii sfătuiesc consumatorii să gătească la temeperaturi ridicate peștele Pangasius și să nu-l consume niciodată crud.
Specialiștii trag un semnal de alarmă
Organizația de mediu OceanWise a atras atenția că fermele piscicole de Pangasius contribuie la poluarea ecosistemelor speciilor sălbatice.
„Piscicultura din Asia de Sud-Est este asociată cu transferul de boli la peștele Basa sălbatic. Există, de asemenea, preocupări cu privire la calitatea hranei peștilor, standardele de funcționare ale fermei și impactul biologic’, notează atenția OceanWise.
FOTO: Pexels