Paste Konjac – cum se consumă alimentele din konjac și ce beneficii au

.

Paste Konjac reprezintă o noutate pe la noi. Și au devenit cunoscute mai mult printre cei care sunt nevoiți să urmeze o dietă fără gluten și printre cei ce vor să reducă aportul de carbohidrați din alimentație. Așadar, să aflăm cum se consumă alimentele din konjac și ce beneficii au aceste paste Konjac.

În ultimii ani, preocuparea pentru alimentația sănătoasă a luat amploare. Bolile cauzate de nutriția defectuoasă afectează din ce în ce mai multă lume. Și sunt tot mai mulți cei care doresc să scape de kilogramele în plus, cu puțin efort, sau sunt nevoiți să urmeze diete speciale. Drept urmare, se caută produse menite să satisfacă poftele culinare, dar care să nu afecteze silueta și să nu pună în pericol sănătatea. Iar printre acestea se numără și așa-numitele paste Konjac. De altfel, este vorba despre făina de konjac și proprietățiile ei.

Ce este făina de konjac și la cum se folosește

Foarte populară printre vegetarieni și cei ce țin diete cu conținut scăzut de carbohidrați, făina de konjac mai este cunoscută și sub denumirea de pudră de glucomanan. Este vorba despre pulberea obținută prin măcinarea rădăcinii plantei de konjac. Și este plină de fibre, nu conține carbohidrați. Dar, pe lângă sumedenia de beneficii, poate avea și efecte neplăcute. Așadar, e bine să te informezi înainte de a consuma paste Konjac sau alte produse din făină de konjac.

La fel ca și făina de migdale sau de nucă de cocos, făina de konjac nu se numără printre făinurile tradiționale, obișnuite. Se obține din rădăcina plantei originare din Asia de Est. Și, deși relativ nouă pe la noi, se comercializează de ani buni sub numele de TBH sau pudră de glucomanan. Este o componentă de bază a tăiețeilor shirataki, precum și ingredient al multor produse de slăbit. Dar în bucătăria asiatică se folosește dintotdeauna. Ceea ce a făcut-o celebră și pe la noi este faptul că se bucură de proprietăți speciale. Cu alte cuvinte, nu conține gluten și nici carbohidrați.

Este ideală pentru îngroșarea diverselor sosuri, budinci, preparate gelatinoase, pentru îmbunătățirea texturii aluatului de pâine, dar și pentru prajituri. 100 g de făină de Konjac pot îngroșa aproximativ 25-30 l de lichid. Dar este recomandat ca, înainte de a se adăuga într-un preparat cald, să se amestece cu un ingredient mai dur, precum sarea grunjoasă sau un îndulcitor.

Renumitele paste Konjac sunt tăeieței savuroși, cu conținut infim de calorii, bogați în fibre și apă. Se mai numesc Shirataki și se găsesc în magazine. 100 g e paste Konjac au numai 10 Kcal, 40 mg calciu, 5 mg sodiu, 2 g fibre. De asemenea, se folosește făina de konjac și pentru pâine fără gluten.

La ce ajută pudra de glucomanan

Făina de Konjac conține o cantitate infimă de carbohidrați. 100 g de făină konjac are doar 3 g de carbohidrați și cam 10 Kcal. Iar asta o face un aliat de nădejde pentru reducerea greutății. Absoarbe până la de 100 de ori greutatea sa în apă (de 70 de ori mai mult decât tărâțele de ovăz). Și contribuie astfel la instalarea rapidă a senzației de sațietate. În plus, este un produs 100% natural și nu provoacă alergii.

Foarte important de știut este și că prin consumul de paste konjac sau de alte produse din această făină nu se influențează glicemia sau colesterolul. Iar asta o recomandă cu succes pentru diabetici. Fibrele glucomanan absorb apa în tractul digestiv și scad absorbția de carbohidrați. Este renumită pentru contribuția sa la tranzitul intestinal și la scăderea colesterolului din sânge.

De asemenea, stimulează metabolismul datorită proprietăților sale nutritive. Tăiețeii Shirataki sau paste Konjac sunt o alternativă excelentă pentru cei care adoră pastele dar care nu au voie să le consume pe cele clasice din cauza afecțiunilor de care suferă. Aceștia constituie o masă cu extrem de puține calorii, bogată în fibre.

Care sunt beneficiile consumului de făină de konjac

Principalul beneficiu este că scade colesterolul. Iar asta ajută la îmbunătățirea sistemului cardiovascular. În plus, ajută la tranzitul intestinal și previne constipația. Și cel mai important lucru este că funcționează ca un medicament de slăbit. Ajută și la stimularea metabolismului, ceea ce duce la pierderea mai rapidă a kilogramelor în plus.

Combate constipația

Proprietățile laxative ale glucomananului din konjac au fost recunoscute prin studii de specialitate. Scade riscul de constipație și ajută la defecare. Iar dacă se adugă suplimente de glucomanan la alimentele cu conținut scăzut de fibre, acesta poate ajuta la defecare. Fibrele din konjac stimulează motilitatea intestinală și mențin starea de sănătate a colonului. În plus, acționează ca un probiotic, putând fi considerat leac miraculos împotriva constipației.

Reduce nivelul de colesterol din sânge

Nivelurile ridicate de colesterol din organism sunt o problemă. Or, pulberea de konjac ajută la reducerea nivelului de colesterol din organism, potrivit unui studiu din 2008. Glucomannanul a fost benefic pentru colesterolul total și colesterolul LDL în acest studiu, dar nu și pentru colesterolul HDL sau tensiunea arterială. Fibrele sunt recunoscute pentru proprietatea lor de a reduce colesterolul. Și asta pentru că formează un fel de căptușeală în interiorul intestinelor, care împiedică absorbția de grăsimi.

Reglează glicemia

Poate reduce și glicemia a jeun, potrivit specialiștilor. Cercetătorii au descoperit că făina konjac poate fi o terapie bună pentru pacienții diabetici. Căci făina de konjac reglează nivelurile de zahăr din sânge. Iar pentru diabetici este o adevărată comoară. După cum se știe, dieta lor este foarte săracă în carbohidrați. Și o porție de paste sau un produs de patiserie înseamnă tratații rare. Or, cu ajutorul făinii de konjac, pot fi fericiți. Fibrele din ea încetinesc procesul de digestie și, implicit, combat fluctuațiile glicemice.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare afectează tot mai mulți oameni. Iar sănătatea inimii este esențială pentru gestionarea greutății. Un studiu a constatat că glucomananul din konjac ajută la combaterea problemelor cardiovasculare. Dacă se iau 3 g de glucomanan pe zi, colesterolul se reduce cu 7% până la 10%. Prin urmare, profesioniștii medicali l-au găsit benefic în a ajuta în prevenția bolilor cardiovasculare.

Ajută la îmbunătățirea sănătății pielii

Potrivit unui studiu din 2013, hidrolizații de glucomanan de konjac îmbunătățesc sănătatea pielii. Practic, se tratează pielea din interior spre exterior. De asemenea, utilizarea locală poate ajuta la tratarea acneei moderate. Și poate fi combinat cu alte medicamente pentru a trata acneea severă. În plus, poate ajuta la accelerarea vindecării rănilor. De altfel, este unul dintre principalele ingrediente ale cosmeticelor coreene, atât de apreciate. Și da, buretele konjac este de fapt făcut din planta cu același nume!

Alungă kilogramele în plus

O dietă săracă în carbohidrați este adesea considerată o modalitate sigură de a pierde în greutate. Extractele de glucomannan din rădăcinile de konjac sunt fibre solubile în apă. Ajută la pierderea în greutate la persoanele obeze sau supraponderale. Și asta datorită glucomananului. Acesta este un lanț polizaharid cu o grupare acetil atașată. Înseamnă poate absorbi de foarte multe ori mai multă apă decât greutatea sa.

Astfel, alimentele care conțin glucomanan sunt mult mai scăzute în calorii. Și sunt considerate produse de slăbit. S-a demonstrat că fibrele Konjac determină o persoană obeză să slăbească între 2,5 și 6,5 kg în 5 săptămâni. Totuși, depinde de ritmul de antrenament și de dieta pe care o urmezi. Doar făina konjac nu te va face să slăbești.

O linguriță rasă de făină de konjac, amestecată într-o cană cu ceai îndulcit cu eritritiol sau xilitol, băută înainte de masă, stinge pofta de dulce și creează senzația de sațietate. Astfel, se va consuma mult mai puțină mâncare și se va accelera tranzitul intestinal. Dar, atenție! Trebuie să se bea foarte multă apă! Konjacul are fibre 'bețive', care au nevoie de foarte mult lichid.

Paste konjac – efecte secundare

Deși considerată a fi un aliment sigur pentru consum, făina de konjac poate cauza neplăceri. O supradoză de glucomanan poate duce la dificultăți de respirație și erupții cutanate. Și e posibil ca o persoană să fie alergică la acest ingredient.

Drept urmare, dacă se observă efecte secundare imediate, trebuie oprit imediat consumul și consultat un medic specialist. Pe de altă parte, dacă vă numărați printre pacienții diabetici sau cardiaci care urmează tratamente specifice, este imperios necesar să discutați cu medicii curanți înainte de a începe să folosiți pudra de glucomanan în dietă.

Dacă utilizați suplimente sau produse konjac și aveți următoarele simptome, încetați imediat să le utilizați și mergeți la medic: sufocare, ritm cardiac accelerat, salivație abundentă, mâncărimi insuportabile, umflături. La fel trebuie să procedați și dacă aveți o stare de balonare persistentă, diaree sau scaune moi timp îndelungat, dureri abdominale severe. E posibil să mai apară gaze și stări de greață. Gravidele trebuie să le evite. De asemenea, consultați medicul pediatru înainte de a oferi paste Konjac copiilor.

Este extrem de important să se consume cantități mari de lichide în perioada în care se mănâncă produse din konjac. Și asta pentru că pulberea se comportă cam ca o gelatină. Se încheagă în contact cu lichidele și curăță tractul digestiv. Dacă este consumată zilnic și fără aport suficient de lichide, poate duce la blocarea intestinelor.

Pe piață sunt disponibile și suplimente cu konjac. În general, nu există o dozare specifică recomandată. Așa că ar fi indicat să stabiliți doza de supliment de konjac numai împreună cu un medic. Supradozele pot duce la efecte secundare severe.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: greatist.com, sciencedirect.com,

Citește și Rețetă de cozonac fără gluten cu portocale. E savuros!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton