Patru reguli de aur pentru organizarea garderobei

 bogdan.galca
.

Dacă în ultima vreme ţi s-a întâmplat frecvent să nu îţi găseşti anumite haine sau pur şi simplu să ai senzaţia că nu mai ai cu ce să te îmbraci pentru diverse ocazii, deşi şifonierul tău este ticsit, înseamnă că este timpul pentru reorganizarea garderobei. Poate ţi se va părea un demers complicat şi obositor, dar trebuie să îţi aduni forţele şi să faci acest lucru. Motivul este acela că nu ţi se va simplifica numai garderoba, ci şi viaţa. Sunt doar câteva reguli simple și eficiente care te vor ajuta să devii un as în organizare:

Golește șifonierul

Cel mai probabil ai auzit deja de Marie Kondo, japoneza care își petrece viața aranjând dulapurile și implicit viețile altora. Tehnicile sale de organizare ajung uneori sa fie radicale, dar în acest caz poți reține trei măsuri de bază: golirea șifonierului, sortarea hainelor și organizarea propriu-zisă.

Primul pas este, deci, să îți golești complet dulapurile în care îți este depozitată garderoba, de la haine la pantofi și alte accesorii. Acest lucru te va ajuta să ai o imagine de ansamblu asupra garderobei, de exemplu, câte rochii, fuste și cardigane ai, ce culori, ce modele de pantofi, câte genţi etc. De fapt, acest gest te va ajuta să ştii câte „bijuterii' reale deţii în garderobă, îngropate sub un munte de haine.

Sortează-ți hainele inteligent

În această etapă, fă o grămadă de haine la care ai descoperit diverse defecte, de exemplu, găuri care nu pot fi remediate ori pete care nu mai pot fi scoase. Aceste haine pot merge la centre de reciclare.

Al doilea teanc va fi alcătuit din haine pe care nu le mai porţi. O fustă prea scurtă, un sutien prea strâmt, blugii care nu te mai încap sau, dimpotrivă, care sunt prea largi. Sunt haine care, deşi pot fi în stare bună, nu te mai reprezintă, însă pot fi donate unor persoane nevoiaşe prin intermediul unor ONG-uri de profil.

Pune deoparte hainele care nu sunt de sezon. În acest caz, paltoane şi pulovere, de care în mod sigur nu ai nevoie acum.

Probabil ai şi un teanc de haine care nu au fost niciodată purtate, unele chiar cu etichetă. Probează-le din nou, poate în prezenţa unei prietene bune care să te ajute să iei o decizie privind păstrarea lor în garderobă. Dacă totuşi nu le mai doreşti, fă-le cadou sau vinde-le pe site-uri specializate, mai ales dacă au costat ceva mai mult.

Hainele şi accesoriile de sezon sunt cele care încheie procesul de sortare. Pune totul pe categorii: lenjerie intimă, rochii, fuste, cămăşi, pantaloni, totul trebuie să fie supus procesului de triere.

Vezi şi cum poți să înfiinţezi un ONG!

Organizează-ți şifonierul pe categorii

Dacă ai trecut cu bine de primele două etape, fie că ele au durat o zi sau o săptămână, a treia ţi se va părea floare la ureche. Chiar dacă până acum ai folosit mai multe dulapuri, pune-ți toate hainele bune în acelaşi şifonier şi, cel mai important, pe categorii. Vei evita să îţi cauţi iar minute bune fusta creion din piele cu care vrei să ieşi în oraş. Puloverele, cămășile, rochiile, fustele și sacourile pot fi aranjate pe umeraşe, pe categorii. Haine precum tricourile și pantalonii pot fi pliate şi puse pe rafturi sau în sertare, cum îţi este mai la îndemână. Poţi organiza hainele inclusiv pe culori, totul depinde de obiceiurile personale. Pentru lenjerie şi şosete, foloseşte cutii, pentru a nu le mai găsi împrăştiate prin dulap. Dacă ai un dressing și nu un șifonier și tot aici depozitezi încălțămintea, sorteaz-o pe stiluri, pentru o mai bună vizibilitate. 

Repetă operațiunea la fiecare sezon nou

Pentru a menține garderoba organizată, ar trebui să faci o minimă sortare a hainelor și accesoriilor la fiecare schimbare de sezon. Gusturile evoluează, la fel și tendințele în modă. Hainele cu croială clasică pot fi purtate ani la rândul, în timp ce alte piese vestimentare sunt la modă doar un timp limitat. Depinde doar ce stil vestimentar adopți.

Regula de aur a unei garderobe ordonate este aceea că, atunci când ai chef de cumpărături, obiectul proaspăt achiziționat trebuie să înlocuiască un altul vechi din şifonier. Totuși, dacă nu se întâmplă acest lucru, nu este sfârșitul lumii. Singurul lucru pe care trebuie să îl eviți este să acumulezi din nou lucruri care nu au niciun motiv să se afle în șifonierul tău.

Sursa foto: Pexels.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton