Perseidele 2022. Când și unde se poate vedea ploaia de meteoriți

 Lupescu Anca
.

Perseidele sunt unul dintre cele mai spectaculoase lucruri care pot fi văzute pe cerul nopții între iulie și august. Care sunt cele mai bune date pentru a vedea acest spectacol și unde exact trebuie să te uiți?

Ce sunt Perseidele

Ploaia de meteoriți Perseide este unul dintre punctele de atracție din calendarul multor vânători de meteoriți, datorită ratei sale orare ridicate și a meteoriților strălucitori, cauzată de ciocnirea Pământului cu resturile lăsate în urmă de cometa 109P/Swift-Tuttle în lunile iulie și august ale fiecărui an.

Se numește Perseidele pentru că meteorii par să provină din constelația Perseus. Astronomii numesc acest punct radiantul ploii de meteoriți.

Mesaje de bună dimineața. Cum să îți faci partenerul să zâmbească

Cum să vezi ploaia de meteoriți Perseide

Observatorii pot urmări ploaia oriunde s-ar afla, dar există anumite tipuri de locuri care îți vor crește șansele de a vedea meteoriți.

Planifică din timp și verifică prognoza meteo. Dacă este posibil să fie neprielnică, găsește o altă locație sau ieși într-o altă zi. Zilele premergătoare vârfului sunt, de obicei, mai bune decât cele de după.

Redu cantitatea de poluare luminoasă din câmpul tău vizual. Acest lucru ar putea însemna să mergi la țară, într-un parc din apropiere sau chiar într-o pădure în care poți vedea cerul clar.

Trebuie să stai 15 minute în întuneric, pentru ca ochii să se obișnuiască. Nu face greșeala de a sta pe telefon, pentru că nu vei mai putea vedea nimic pe cer.

Meteorii pot apărea în orice parte a cerului, așa că, cu cât poți vedea mai mult cer, cu atât mai bine. Găsește o zonă cu o vedere clară a orizontului și departe de copaci și clădiri. Binoclurile și telescoapele nu sunt necesare, deoarece acestea vor limita dimensiunea cerului care îți va fi vizibilă.

Cu toate acestea, există multe ținte astronomice care pot fi observate și care ar arăta magnific prin telescop.

Când are loc ploaia de meteoriți Perseide în 2022?

În 2022, ploaia de meteoriți Perseide este activă între 17 iulie și 24 august, numărul de meteoriți crescând în fiecare noapte până când atinge un vârf la mijlocul lunii august, după care se va diminua. În acest an, vârful cade în noaptea de 12 și înainte de zorii zilei de 13 august.

Cum alegi creionul de ochi?. Ce trebuie să știi despre dermatograf și tuș

Anul acesta, din păcate, vârful cade în preajma Lunii pline, astfel încât condițiile de lumină vor fi deosebit de proaste. Atunci când urmărești meteoriți, cu cât cerul este mai întunecat, cu atât mai bine.

Care este cea mai bună perioadă pentru a vedea ploaia de meteoriți Perseide?

Cel mai bun moment pentru a vedea ceva pe cerul nopții este atunci când cerul este cel mai întunecat și când obiectivul se află în cea mai înaltă poziție pe cer. În cazul ploilor de meteoriți, acest lucru se întâmplă de obicei între miezul nopții și primele ore ale dimineții.

12 noaptea – 05:30 dimineața

Este întotdeauna favorabil să încerci să obserți meteoriții atunci când Luna se află sub orizont sau când se află în faza de semilună, pentru că, în caz contrar, va acționa ca o poluare luminoasă naturală și va împiedica vizibilitatea meteoriților mai slabi.

Observarea stelelor

Este pur și simplu una dintre cele mai bune ploi de meteoriți ale anului, deoarece produce meteori strălucitori și este una dintre cele mai active. Geminidele au, de asemenea, o rată orară ridicată; cu toate acestea, ele se produc în decembrie, când emisfera nordică cunoaște iarna. Perseidele au loc în timpul vacanțelor școlare de vară în multe părți ale emisferei nordice, ceea ce permite grupurilor de familii să asiste împreună la ploaie.

Cum te îmbraci la nuntă. Ce stil să adopți în funcție de locație

Există, de asemenea, o șansă mare de a vedea mingi de foc, care sunt meteori foarte strălucitori, precum și meteori cu trenuri lungi în timpul ploii de meteoriți Perseide.

Ce este ploaia de meteoriți Perseide?

Pe măsură ce cometele se apropie de Soare, se încălzesc și se desprind bucăți. Dacă rămășițele ajung pe traiectoria Pământului în jurul Soarelui, acestea se pot izbi de atmosfera noastră cu viteze cuprinse între 11 km și 72.400 km pe secundă. Viteza reală cu care călătorește un meteorit care intră în atmosfera noastră depinde de viteza combinată a Pământului și a resturilor în sine.

Viteza medie pentru un meteorit Perseide este de 58.000 de mile pe secundă. Aerul din fața meteoritului este strivit și încălzit la mii de grade Celsius. Meteorii mai mici se vaporizează și lasă în urmă o dâră de lumină strălucitoare. Meteori mai mari pot exploda sub formă de mingi de foc.

Giovanni Schiaparelli a fost primul care și-a dat seama de legătura dintre ploile de meteoriți și comete. Lewis Swift și Horace Tuttle descoperiseră o nouă cometă (care acum le poartă numele) cu doi ani înainte ca Schiaparelli să anunțe că că orbita acestei comete coincide cu traiectoria pe care o parcurge materialul sursă al Perseidelor. 

Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Mituri și legende despre Perseide

Se spune că Perseu a fost un erou care a decapitat-o pe Gorgona Medusa și care s-a căsătorit mai târziu cu Andromeda, potrivit miturilor grecești. Au avut împreună nouă copii, iar cuvântul „Perseide” provine din cuvântul grecesc „Perseides”, care se referă la descendenții lui Perseus.

În unele tradiții catolice, Perseidele sunt cunoscute și sub numele de „lacrimile Sfântului Laurențiu”, datorită faptului că vârful lor coincide aproximativ cu data la care Sfântul a obținut martiriul.

Îngrijirea părului creț. Ce rutină ar trebui să urmezi

Perseidele sunt, de asemenea, asociate cu zeul Priapus, despre care romanii credeau că a fertilizat câmpurile ejaculând pe ele o dată pe an, la data la care ploaia atinge vârful.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton