Care sunt acei pești cu oase puține? Ce pește este cel mai delicios și sănătos? Din punct de vedere științific, peștii sunt împărțiți în osoși și cartilaginoși. Acestea sunt două clase diferite de pești. Peștii cartilaginoși nu au capace branhiale, în timp ce pești cu oase au un schelet osos dezvoltat, format din vertebre și oase costale, iar branhiile acoperă capacele branhiale și au vezică de înot – sunt toți peștii de râu și majoritatea peștilor marini.
Pești cu oase puține
Când spunem „pește fără oase', ne referim la absența oaselor mici și bifurcate, al căror număr depinde de oasele peștelui.
Peștii fără oase, sau fără oase mici sunt sturionul, o parte din cod și somonul. Ei pot fi pești de râu, de lac, de pasaj sau de mare.
Citește și: Suferi de insomnie? Oamenii de știință spun că sexul e cel mai bun medicament
Sturgeon, sturion – un nume comun pentru sturionul de apă dulce, pește migrator și semi-acvatic. Este o specie de pește osos cartilaginos care poate trăi 50, 100 sau mai mulți ani. Caviarul negru este un produs din pește sturion.
Beluga (cel mai mare pește de apă dulce din familia sturionilor, inclus în Cartea Roșie).
Kaluga (pește de apă dulce din specia sturion din genul beluga).
Sturion rusesc
Sevruga (familia sturionilor, pește migrator).
Ragfish (pește de apă dulce din familia sturionilor, crescut în iazuri și lacuri)
Corabie (pește de poartă din specia sturion)
Burbot (reprezentant al codului de apă dulce)
Citește și: Alimente bogate în vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva COVID-19
Lamprei de râu (pește prădător fără fălci)
Anghilă de râu (pește migrator, care se reproduce în apă de mare)
Pește de râu cu oase mici:
Sazan (crap sălbatic)
Peștele pisică (prădător mare de apă dulce)
Sudak (familia bibanului)
Somon
Somon cu cocoașă (un gen de somon din Pacific)
Keta (pește somon)
Somon (somon de Atlantic, somon de lac)
Sigs (somon, există multe varietăți de sigs)
Taimen (pește de apă dulce, cel mai mare reprezentant al somonului, inclus în Cartea Roșie)
Păstrăv (mai multe specii din familia somonilor care trăiesc în apă dulce)
Pești de mare fără oase
Peștii de mare fără oase sunt în principal pești din familiile codului, macroului și stavridului. Notele și caracteristicile cheie sunt în paranteze.
Fructele cu cele mai multe calorii. Mare atenție în ce cantități le consumi!
- Vomer (selenium, pește-lună)
- Yellowtail, sau Lakedra (pește stavrid)
- Peștele pisică (lup de mare, biban de mare)
- Flounder (pește de fund plat)
- Mullet (există reprezentanți de apă dulce)
- Pește de gheață (știucă albă)
- Macrou (pește macrou)
- Macrourus (cod de mare adâncime)
- Mintai (cod de mare)
- Dorada de mare (pește biban de mare)
- Biban de mare (familia scarpenilor)
- Anghilă de mare (conger, pește otrăvitor pasiv)
- Limba de mare (pește plătică)
- Navaga (familia codului șofran din Extremul Orient)
- Halibut (pește de talie mare)
- Pickshae (familia codului)
- Biban de mare (de la biban de mare, lup de mare, etc.)
- Macrou (familie de macrou, grup de bibani)
- Stavrida (diferite specii de pești din familia stavridelor)
- Ton (tonul este un grup de pești din familia macroului)
- Heck (merluciu, cod)
Față de numărul de oase mici, carnea diferiților pești diferă în multe proprietăți: gust, conținut de grăsimi, conținut de proteine, prezența mineralelor și vitaminelor utile. Disponibilitatea și prețul peștelui sunt importante.
Aflați care pește este cel mai delicios și sănătos, de care pește trebuie ținut la distanță și de ce depinde costul peștelui.
Cei mai delicioși pești
Cel mai delicios pește este peștele care îți place cel mai mult personal. Se crede că pește rău nu există – există doar pește gătit greșit. În general, sunt acceptați ca pești delicioși: somonul, sturionul, tonul, luvarul. Dar unii oameni, cu toate aceste variante delicioase, preferă dorada la grătar, știuca prăjită sau plătica dulce.
Cartofii clasici și cartofii dulci. Câte calorii au și care sunt mai sănătoși
Cei mai sănătoși pești
Cel mai sănătos pește este cel care conține mai mulți acizi grași omega-3 și omega-6, care sunt pur și simplu necesari pentru organism. Deci, acesta este peștele „gras' – ton, halibut, macrou, somon. Să le clasăm în ordinea descrescătoare a cantității de grăsimi utile:
Somon sălbatic, orice pește sălbatic din familia somonului.
- Macrou
- Cod
- Haltus
- Păstrăv curcubeu
- Sardine
- Șalău
- Ton
Sursa foto: Shutterstock.com