Ce sunt plajele blue flag din România? Litoralul românesc, cu o lungime de 245 de kilometri, se întinde de la granița cu Ucraina, în nord, până la granița cu Bulgaria, în sud. Litoralul românesc are 15 stațiuni. Plajele din România sunt renumite pentru peisajele spectaculoase, nisipul fin și atmosfera superbă.
Plajele blue flag – ce sunt și câte avem în România
România are 6 plaje distinse cu titlul „Steagul Albastru' în 2022: Plaja Cetățuia; Plaja Azur; Plaja Vega Vintage – Mamaia; Plaja Phenicia; Plaja Marina Regia, „Phenicia Blue View' din Olimp.
Machiajul la plajă – 4 recomandări pentru un make-up rezistent
Calificativul, acordat de Fundația Mondială pentru Educație de Mediu, oferă turiștilor garanția că în aceste locuri apa și nisipul sunt curate și că există suficienți salvamari pregătiți să intervină în situații de risc.
Plajele din România cu blue flag. Unde se află
Plaja Marina Regia se află în Năvodari. Are nisip fin, o priveliște superbă și oferă salvamari, numeroase facilități de cazare, spa și restaurant la Hotelul Marina Regia. Plaja este situată în apropiere de Năvodari și Constanța.
Plaja Phenicia se află în apropiere de Phoenica Holiday Resort. Este renumită pentru nisipul său fin și pentru jocurile de plajă și sporturile acvatice. Plaja are salvamari mereu pregătiți.
Plaja Vega Vintage – Mamaia a primit titlul de blue flag' din 2007. Plaja se află în apropierea celebrului Hotel Vega, în centrul stațiunii Mamaia. Plaja are plaje cu nisip fin și posturi de salvamari. Nu lipsesc jocurile de plajă și sporturile acvatice.
Look deosebit și confort maxim la mare? Rochiile de plajă îți oferă aceste beneficii!
Plaja Citadel Beach este o plajă frumoasă și modernă, situată între Eforie Nord și Eforie Sud. Este aproape de Citadel Boutique Hotel, care are vedere la mare.
Azur Beach este o plajă nouă, care a primit titlul blue flag. Se află în apropiere de Vila Plaja Azur, între Eforie Nord și Eforie Sud.
„Phenicia Blue View' din Olimp – prima plajă certificată Blue Flag din această stațiune. Este plaja privată a complexului hotelier Phenicia Blue View.
Ce este blue flag
Pentru a obține blue flag, administratorii plajelor trebuie să îndeplinească 32 de criterii. Printre altele, li se cere să aibă locuri special amenajate pentru sporturi nautice și căi de acces pentru persoanele cu dizabilități.
De asemenea, trebuie să pună la dispoziția turiștilor materiale informative despre cum să mențină curățenia și să protejeze mediul înconjurător.
Steagul Albastru este considerat un simbol al protecției mediului la cel mai înalt standard, motiv pentru care plajele și sporturile de agrement care au această distincție sunt și cele mai căutate de turiști. în județul Constanța.
Citește și: Spadasina Ana Maria Brânză îşi doreşte să devină mamă, dar … „copiii nu se fac pe Facebook sau la telefon!
Șase plaje românești din stațiunile balneare Mamaia, Năvodari, Eforie și Olimp au primit statutul de calitate Steagul Albastru pentru sezonul 2022, cu una mai mult decât în anul precedent.
Potrivit Ministerului Turismului din România, cele șase plaje sunt Vega Vintage din Mamaia, Marina Regia și Phoenicia din Năvodari, Cetatea și Azur din Eforie, și Phoenicia Blue View din Olimp.
„Prin asigurarea continuității acestui program voluntar, România este vizibilă și prezentă în fiecare an pe harta mondială Blue Flag, crescând potențialul turistic al zonelor premiate și generând un impact benefic din punct de vedere economic', se arată în comunicatul de presă al ministerului.
Cum se acordă
Steagul Albastru este o certificare a Fundației pentru Educație de Mediu (FEE) și este unul dintre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume pentru plaje, porturi de agrement și operatori de turism durabil.
Statutul este acordat plajelor pe baza unor criterii stricte, inclusiv calitatea apei, servicii precum echipamente de prim ajutor și acces pentru persoanele cu dizabilități, precum și practici de mediu.
Programul „Steagul Albastru' a fost lansat în 1987, cu ocazia Anului european al mediului, cu scopul de a recompensa plajele și porturile de agrement pentru calitatea lor și de a încuraja autoritățile publice locale și sectorul privat să ia măsuri pentru a îmbunătăți zona de coastă.
Sursa foto: Shutterstock.com