Plante de apartament care se potrivesc în baie

.

Plante de apartament care se potrivesc în baie sunt foarte apreciate. Mai ales că înveselesc și dau un plus de eleganță unuia dintre cele mai frecventate locuri din casă. În plus, o cameră de baie decorată cu plante dă o stare aparte de bine, ca aceea din vacanțele exotice. Așa că merită să încerci să decorezi acest spațiu cu plante de apartament care se potrivesc în baie.

Camera de baie este poate cel mai frecventat spațiu al unei locuințe. De multe ori de dimensiuni meschine și impropriu luminate și aerisite, băile din apartamentele la bloc nu oferă acel confort pe care ni l-am dori cu toții. În plus, recomandările specialiștilor, prezentate în imagini de vis, par irealizabile în astfel de spații. Totuși, ai putea avea o surpriză mai mult decât plăcută văzând ce transformare spectaculoasă pot aduce câteva plante de apartament care se potrivesc în baie.

Cum să alegi plante de apartament care se potrivesc în baie

E drept că nu orice tip de plantă ar putea rezista în mediul din baie. Așa că e foarte important să știi cum să alegi plante de apartament care se potrivesc în baie, înainte de a le achiziționa. Degeaba îți concepi un decor luxuriant, dacă investiția se duce rapid pe apa sâmbetei. Drept urmare, trebuie să ții cont de câțiva factori importanți.

În primul rând, contează dimensiunile camerei de baie și gradul de luminozitate. Dacă te numeri printre posesorii de ferestre la baie, atunci cu siguranță vei avea mai multe opțiuni. Pe de altă parte, dacă spațiul disponibil este mic, o plantă mare, cu un ghiveci pe măsură, nu ar face decât să te încurce.

Un alt factor important în alegerea de plante de apartament care se potrivesc în baie este menținerea temperaturii constante în încăpere pe toată durata anului. Și stilul decorativ contează. Căci într-o baie colorată nu ar putea da bine decât plantele frunzoase. Pe de altă parte, o încăpere clasică, monocromă, permite și plante exotice cu flori.

Acestea fiind spuse, dacă vrei plante de apartament care se potrivesc în baie, ele trebuie să fie rezistente la umezeală și la oscilațiile de temperatură, să nu fie pretențioase în ceea ce privește lumina naturală. Majoritatea plantelor care se simt bine într-un mediu cu umezeală ridicată nu se înțeleg foarte bine cu soarele direct. În cel mai rău caz, dacă nu beneficiezi de condiții propice plantelor, atunci poți alege plante realiste artificiale. Arată bine și sunt nemuritoare.

Cum să îngrijești plante de apartament care se potrivesc în baie

Pentru că mai toate plantele au nevoie de lumină, trebuie să le creezi un mediu propice chiar și în băile fără geam. Sau poți investi într-o lumină specială de creștere a plantelor. Există și posibilitatea să le alternezi locul în casă. Spre exemplu, le ții o săptămână în baie, apoi le muți într-un alt loc cu lumină naturală din casă, tot o săptămână. Și poți achiziționa mai multe plante pe care să le rulezi periodic.

Deși se recomandă ca plantele care iubesc umezeala să fie așezate în locurile din baie care abundă de apă, este important să fie amplasate în așa fel încât să nu fie stropite direct de apă cu particule de produse de igienă. Drept urmare, nu vom așeza planta pe cadă sau în cabina de duș.

Chiar dacă aceste plante de apartament care se potrivesc în baie sunt adesea nepretențioase, tot au nevoie de udare și de îngrijire. Și ar trebui udate cam o dată pe săptămână. Dacă îți dorești ca planta să aibă cât mai multe frunze și flori noi, este recomandat ca, măcar o dată pe lună, să utilizezi fertilizator în apa pentru udare. Totuși, fiecare plantă are necesități proprii. Așa că e bine să ții cont de instrucțiunile de îngrijire ale fiecăreia.

Plante de apartament care se potrivesc în baie

Ferigile

Speciile de ferigi sunt printre cele mai răspândite plante de apartament care se potrivesc în baie. Sunt disponibile în multe sortimente, cu dimensiuni variate. Nu sunt deloc pretențioase. Nu cer multă lumină și le piește și răcoarea. Dacă este umiditate în aer, vor arăta mereu foarte bine. Din când în când, trebuie udate la rădăcină, cât pământul să nu se usuce complet.

Adiantum raddianum – „Feriga ', „Părul Maicii Domnului', „Capilaria'

Dacă ești în căutare de care se potrivesc în baie, aceasta este una dintre cele mai bune opțiuni. Capilaria are frunze delicate, în formă de evantai, grupate pe tulpini. Este o plantă de interior populară, care suportă foarte bine lumina scăzută. Totuși, are nevoie de sol umed, dar nu ud, pentru a se dezvolta. Părul Maicii Domnului preferă un mediu cald și umed și zonele în care nu primește lumină directă.

Platycerium bifurcatum – Ferigă „corn de cerb'

Crește în mod natural pe partea laterală a copacului, unde primește lumină indirectă, medie și multă umiditate. Se poate cumpăra deja montată pentru a fi atârnată pe perete. Sau îți poți crea propriul aranjament, pe un pat de mușchi sphagnum așezat pe o placă de cedru.

Nephrolepis exaltata – Feriga Boston

Are nevoie de pământ de ghiveci lutos, bine drenat, cu un pH între 5 și 5,5. Preferă locurile umbrite cu umiditate crescută și lumină indirectă.

Aglaonema – „planta întunericului'

Ușor de ghicit de ce i se mai spune și „planta întunericului', nu-i așa? Specialiștii o cunosc sub numele botanic „Aglaonema commutatum'. Deși îi place oarecum lumina puternică, nu o preferă pe cea directă. Adoră solul din ghiveci pe bază de turbă, cu un pH între 5,6 și 6,5. Planta întunericului are culori vibrante și frunze cu modele diferite. Așa cum îi spune numele, suportă foarte bine un mediu umbrit. Este ușor de întreținut și are un aspect spectaculos.

Dracaena sanderiana – „Bambusul norocos'

Cultivat fie în apă, fie în sol, bambusul norocos este prezent în multe locuri. Este una dintre plantele benefice care se regăsesc în filosofia feng shui. Asta mai cu seamă dacă este primit cadou. De asemenea, ajută faptul că bambusul norocos are o reputație bine câștigată ca fiind aproape indestructibil.

Acesta preferă de obicei puțină lumină. Dar face plante din categoria de plante care se dezvoltă în întuneric sau în zonele umbrite ale casei. Important este să nu îl plasezi în zonele în care se face curent. Și asigură-te că animalele tale de companie nu au acces la el, pentru că are proprietăți toxice.

Spathiphyllum – „Crinul păcii'

Este una dintre cele mai apreciate plante de apartament potrivite pentru locuri întunecoase. Este frumoasă și oferă un plus de căldură oricărei încăperi. Această plantă rezistă bine în încăperi cu o lumină scăzută, este foarte frumoasă și elegantă. Are niște flori albe care cresc pe tulpini înalte și grațioase.

Frunzele arată și ele grozav, așadar chiar și atunci când nu are flori, planta va fi minunată în apartament. Nu trebuie udată foarte des. Și este apreciată pentru faptul că mărește considerabil cantitatea de oxigen din încăpere. Purifică aerul și asigură o umiditate optimă.

Anthurium – „Floarea Flamingo'

Este una dintre cele mai spectaculoase plante de apartament potrivite pentru locuri întunecoase. Și este o plantă care înfrumusețează orice locuință. Are flori mari, roșii, roz, portocalii, albe sau violet și sunt deosebit de grațioase. Acestei plante nu-i plac solurile excesiv de uscate sau umede. De aceea, este important să-l păstrezi ușor umed în orice moment.

Anthurium înflorește cel mai bine în lumina strălucitoare, dar indirectă a soarelui. Totuși, se descurcă foarte bine și în locuri mai întunecate. Dacă o preferi la întuneric, te vei putea bucura mai mult de frunzele în formă de inimă și de un verde strălucitor, deosebit de fermecătoare.

Potos – „Iedera diavolului'

Aceasta este o plantă curgătoare care poate ajunge la 1-2 metri înălțime. Ea nu are nevoie de lumina directă a soarelui și nu necesită foarte multă îngrijire. Frunzele sunt lucioase, au o formă de inimă și, de obicei, culoarea verde. Există și soiuri bicolore, și anume alb-verde sau galben-verde. Nu trebuie udată prea des. Este suficient o dată pe săptămână. Iedera diavolului poate curăța aerul din cameră. Și se spune că are capacitatea de a-ți relaxa ochii dacă aceștia sunt iritați.

De altfel, orice tip de iederă cu frunze întunecate, cum este și iedera englezească sau Hedera helix, rezistă în băile cu lumină scăzută. În general, iedera cu frunze întunecate preferă umiditatea. Crește și se acomodează în aproape orice condiții, inclusiv la umbră, într-o cameră cu lumină naturală slabă.

Cyperus

Dacă ai o baie cu grad mare de umezeală atunci mizează pe Cyperus. Nu o deranjează nici măcar apa băltită la rădăcină. Și asta pentru că este o plantă de mlaștină. Curios la această plantă este și modul de înmulțire. Tulpina tăiată se pune în apă pentru a face rădăcini. Nu cu codița în jos, ci cu așa zisa rozetă de frunze în jos. În scurt timp se va forma o nouă plantă.

Maranta leuconeura – „Planta de rugăciune'

Planta de rugăciune este o plantă tropicală mică, cu creștere scăzută, cu frunze tricolore atractive. Crește bine în interior dacă îi oferi un mediu cald și umed. Această plantă tolerează bine condițiile de lumină scăzută. Iar lumina directă a soarelui îi poate arde frunzișul. O fereastră care primește lumină indirectă este ideală.

Peperomia

O plantă mică, care se dezvoltă în lumină slabă, peperomia este excelentă pentru baie. Nu are nevoie de udare frecventă, dar răspunde bine la umiditate ridicată. Trebuie ținută într-un loc ridicat pentru a evita stropirea excesivă atunci când faci duș.

Zamioculcas – „planta ZZ', „floarea dolarului'

Originară din Africa, această plantă este deosebit de frumoasă. Iar îngrijirea ei nu-ți va da bătăi de cap. Ea poate rezista perioade lungi fără apă și se poate dezvolta și la o lumină foarte slabă. În interior, trebuie să fie ferită de lumina directă a soarelui și are nevoie să nu fie amplasată lângă o fereastră orientată spre sud, deoarece în acest caz nu se va dezvolta.

Conform superstițiilor această plantă are capacitatea de a atrage bunăstarea financiară, dacă îngropi în solul ei câteva monede. Este cunoscut faptul că Zamioculcas preferă ghivecele din plastic în locul celor din ceramică.

Filodendron

Acesta este unul dintre cele mai bune soiuri de plante de apartament care se potrivesc în baie. Deoarece filodendronul este foarte tolerant la încăperile întunecate. Este o plantă perenă, cățărătoare. Și este foarte apreciată datorită frumuseții frunzelor sale verzi.

Există două soiuri mai noi care au frunze colorate. Soiul „Brazilia' are un frunziș variat de auriu și verde. Soiul „Micans' are frunze roșii și o textură asemănătoare satinului. Filodendronul nu are nevoie de lumină. Trebuie udat doar atunci când vezi că solul este uscat la atingere.

Ficus

Sunt multe sortimente de ficuși, care de care mai frumoase și mai puțin pretențioase. În funcție de spațiu, se pot alege soiuri pitice sau arbustive, cu frunziș de un verde strălucitor sau cu frunziș variegat. Sunt plante longevive și cer foarte puțină atenție. Soiurile arbustive au nevoie de corectarea portului, măcar o dată pe an. Cele curgătoare trebuie tunse pentru ramificare. Solul bun, bine hrănit, care nu-i permite plantei să scoată rădăcinile la suprafaţă, este cheia succesului. Alege întotdeauna un ghiveci cu un diametru mare. Planta se udă o dată la două săptămâni, cu apă în care se adaugă fertilizator.

Bromeliile

Sunt plante ce preferă lumina filtrată și o umiditate atmosferică ridicată. În cazul plantelor de aer, să știi că acestea se udă doar o dată pe săptămână. În rest se vor mulțumi cu umiditatea mediului ambiant. Este bine să se afle cât mai aproape de geam, dacă acesta are expoziție nordică.

Și Stelele pământului sau Cryptanthus sunt bromelii cultivate pentru frunzele lor cu un model interesant. Trăiesc în mod natural pe solul pădurilor tropicale, în lumina slabă și umiditatea ridicată. În baie, asigură-te că au puțină apă colectată în cupele în care frunzele se atașează de plantă.

Chlorophytum comosum – Planta păianjen

Una dintre cele mai ușor de cultivat dintre toate plantele de apartament, în orice condiții, planta păianjen este o alegere excelentă și pentru baie. Arată ca niște smocuri de iarbă iar din lăstari cresc puieți de plante. Plantele de păianjen tolerează lumina slabă până la cea puternică

Calathea

Lumina slabă și umiditatea ridicată sunt rețeta pentru calathea, motiv pentru care sunt plante de baie excelente. Cultivă aceste plante cu frunze colorate pe un raft când sunt tinere și mută-le în ghivece mai mari pe podea pe măsură ce se maturizează.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: gardenersworld.com,

Citește și Lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton