Postul Adormirii Maicii Domnului 2022

 Lupescu Anca
.

Adormirea Maicii Domnului este celebrată anual la 15 august. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este o zi foarte importantă în religia creștin ortodoxă. Este principala sărbătoare a Sfintei Fecioare, mama lui Iisus Hristos.

Istoria Adormirii Maicii Domnului

Această sărbătoare comemorează două evenimente – plecarea Mariei din această viață și ridicarea trupului ei în ceruri.

Doctrina oficială a Bisericii cu privire la Adormire spune că la sfârșitul vieții sale pe pământ, Maria a fost ridicată, trup și suflet, în ceruri.

Moartea sau „Adormirea” Mariei nu este consemnată în scrierile canonice creștine. Hippolytus din Teba, un autor din secolul al VII-lea sau al VIII-lea, susține, în cronologia sa parțial păstrată la Noul Testament, că Maria a trăit 11 ani după moartea lui Iisus.

Mesaje şi felicitări de Sfântul Ion

Termenul de Adormire exprimă credința că Fecioara a murit fără suferință, într-o stare de pace spirituală. Această credință nu se sprijină pe niciun temei scriptural, dar este afirmată de Sfânta Tradiție creștin ortodoxă. Ea este atestată în unele scrieri apocrife vechi, dar nici Biserica Ortodoxă, nici alți creștini nu le consideră ca având autoritate scripturală.

Unii cred în mod eronat că Maria „s-a înălțat” la cer, ceea ce este incorect conform Bibliei. Iisus Hristos a fost cel care s-a înălțat la cer, prin propria Sa putere. Dar Maria a fost „adormită” sau luată la cer de Dumnezeu.

Observată ca zi sfântă și ca sărbătoare publică în România, credincioșii consideră sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ca fiind „ziua de naștere cerească” a Maicii Domnului, iar aceasta nu este o zi de doliu pentru pierderea ei, ci o sărbătoare a bucuriei pentru unirea mamei cu fiul ei iubit.

Potrivit Sfântului Ioan de Damasc, împăratul roman Marcian a cerut trupul Mariei, Maica Domnului, la Conciliul de la Calcedon, în 451.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie

Sfântul Iuvenal, care era episcop al Ierusalimului, i-a spus împăratului „că Maria a murit în prezența tuturor apostolilor, dar că mormântul ei, când a fost deschis la cererea Sfântului Toma, a fost găsit gol; apostolii au concluzionat că trupul a fost dus la cer”, a consemnat sfântul.

Papa Pius al Xll-lea, în 1950, a definit că Maria „după terminarea vieții sale pământești… a fost adormită cu trup și suflet în gloria Cerului”. Trupul ei nu a fost lăsat să se corupă și nici să rămână într-un mormânt. Deși există afirmații ale unor orașe despre posesia mormântului ei temporar.

În primele secole creștine, relicvele sfinților și ale celor care și-au dat viața pentru credință erau păzite și foarte prețuite. Multe orașe revendică rămășițele pământești ale sfinților, atât cele mai faimoase, cât și cele mai puțin cunoscute. Dar nu există nicio înregistrare a faptului că rămășițele trupești ale Mariei ar fi fost venerate undeva.

Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Rugăciunea Sfântului Mina, spusă pe 11 noiembrie, face minuni!

Întrucât este o sărbătoare religioasă, Adormirea este cel mai adesea sărbătorită de credincioși prin participarea la slujbă, unde subiectul predicii este de obicei Fecioara Maria. Este o zi sfântă și foarte importantă, la fel ca și postul de dinaintea sărbătorii.

Postul Adormirii Maicii Domnului 2022

În primele paisprezece zile ale lunii august din fiecare an, Sfânta Biserică Ortodoxă intră într-o perioadă de post strict în cinstea Maicii Domnului, Fecioara Maria. 

Fecioara Maria, a fost „binecuvântată între femei” și a fost aleasă „pentru a-L naște pe Mântuitorul sufletelor noastre”. Prin urmare, creștinii ortodocși o consideră regina tuturor sfinților și îngerilor.

Știind că ea ocupă un loc atât de înalt în Împărăția Cerurilor și că este veșnic prezentă la tronul lui Dumnezeu, mijlocind pentru omenire, creștinii ortodocși, trebuie să se roage pentru dragostea, călăuzirea și protecția ei.

În fiecare an, Biserica Ortodoxă rezervă primele paisprezece zile ale lunii august în cinstea Fecioarei Maria. Această perioadă de post atinge punctul culminant pe 15 august, când Biserica se adună pentru a celebra marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

 În timpul acestei perioade de post de paisprezece zile, Biserica Ortodoxă prescrie ca slujba Paraclisului să fie ținută în cinstea Maicii Domnului.

Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

Ce să nu faci

În timpul Postului Maicii Domnului creștinii ortodocși se vor abține de la lux, mâncăruri de dulce și gânduri necurate. 

Nu se fac botezuri, nunți sau cumetrii.

Mulți cunosc tradiția abținerii de la carne în zilele de post, dar se practică și smerenia, milostenia și curățarea spirituală.

Oferirea de milostenie este o modalitate de a împărtăși darurile lui Dumnezeu – nu doar prin distribuirea de bani, ci și prin împărtășirea timpului și a talentelor noastre. 

Un simplu act de bunătate ajunge întotdeauna departe, iar cel mai bun mod de a începe este în interiorul casei tale și cu prietenii tăi. Poți continua cu acte de bunăvoință și după Postul Adormirii Maicii Domnului.

Indiferent cât de ocupat ești, asigură-te că îți aloci o oră pe zi pentru a te ruga în timpul postului.

Poți citi Biblia și te poți ocupa mai îndeaproape de spiritul tău, pentru a îl curăți odată cu postul.

Nu mânca carne, lactate și produse de dulce. Ține postul corect și include în alimentație nuci, fructe, cereale și legume precum avocado.

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru. Rugăciunea făcătoare de minuni la Sfântul Alexandru

Renunță la activitățile „lumești'. Perioada de post este pentru reflectarea la propria persoană și la curățirea și apropierea de Dumnezeu. Evită ieșirile în oraș, la petreceri sau la sesiunile de shopping obișnuite pentru această perioadă.

Petrece timp cu familia și mulțumește pentru ceea ce ai. Poți încerca să fii creativ în bucătărie și faci un tort din fructe. 

Mergi cu familia la Biserică și încearcă să ții departe gândurile necurate. Răspândește iubire și bunătate în această perioadă sfântă.

Pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, mergi la slujbă și privește schimbările pe care postul le-a adus în cele două săptămâni.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton