Postul Paștelui 2023 - când începe Postul Paștelui

 Lupescu Anca
.

În cele 40 de zile premergătoare Paștelui, mulți creștini sărbătoresc Postul, care este sărbătoarea creștină anuală ce precede Paștele. Postul Mare este o perioadă specială de reflecție, post și rugăciune.

Postul Paștelui 2023 – când începe Postul Paștelui

Postul Mare reprezintă 40 de zile de sacrificiu pentru creștini, o perioadă de doliu pentru a recunoaște ziua în care a murit Isus. Cu alte cuvinte, creștinii aleg să facă un sacrificiu propriu pentru a onora faptul că Isus a făcut sacrificiul suprem pentru ei. 

Cele 40 de zile reprezintă perioada de timp pe care Iisus a petrecut-o în deșert, postind și pregătindu-se pentru slujirea sa. 

Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Gustos și pufos

În zilele de vineri din timpul Postului Mare, adesea există dezlegare la pește. Dar în unele zile, creștinii aleg să țină post negru, adică fără să mănânce nimic și petrecând ziua în rugăciune. 

Pe durata postului, se renunță la lux, la carne, ouă, lapte, brânză și toate derivatele. Se renunță la vin și la gândurile întunecate, precum și la sentimentele de invidie, furie, ură sau bârfă. În timpul Postului Mare, creștinii pot să facă acte de bunătate și să practice iubire față de aproapele lor.

Cum se stabilește Postul Paștelui?

În fiecare an, perioada Postului Mare este determinat de observarea liturgică a Duminicii Paștelui. Data nu poate fi fixată, deoarece Paștele are loc întotdeauna în prima duminică de după luna plină pascală, care este prima lună plină din timpul sau după echinocțiul de primăvară.

Postul Mare, sau Postul Paștilor, este perioada de pregătire pentru Sfintele Paști, fiind asemănat adesea cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor și Înviere. Este un timp liturgic, din cadrul Triodului, de mare nevoință sufletească și trupească în care se îmbină cele două feluri de postire: postul ascetic și postul total. Este numit „mare' pentru că este cel mai lung și cel mai important dintre toate posturile.

Când începe Postul Paștelui în 2023?

În acest an, Paștele cade duminică, 16 aprilie 2023. Asta înseamnă că Postul Mare va începe pe 27 februarie 2023. În această zi, preoții adună cenușă din Duminica Floriilor din anul precedent și o freacă pe fruntea credincioșilor în timp ce citează Geneza 3:19: „…Căci țărână ești și în țărână te vei întoarce”.

Alimente bogate în proteine. De ce sunt importante în alimentație

Când se termină Postul Paștelui?

Postul Mare se încheie pe 15 aprilie 2023, cu o slujbă în seara de Sâmbăta Mare. Cu toate acestea, ultima săptămână a Postului Mare este sărbătorită puțin diferit, cu Săptămâna Sfântă, care începe cu Duminica Floriilor, duminică, 9 aprilie 2023. 

Săptămâna Sfântă include, de asemenea, Miercurea Sfântă (care recunoaște planul lui Iuda de a-l înșela pe Iisus), Joia Mare (care comemorează ultima cină a lui Iisus) și Vinerea Mare (în care creștinii își amintesc de crucificarea Mântuitorului lor). Ultima zi a Săptămânii Sfinte este, bineînțeles, Paștele, când credincioșii recunosc că Iisus a înviat din mormânt.

Alimente care cresc speranța de viață chiar și cu 10 ani

Săptămâna Sfântă

Săptămâna Sfântă relatează ultimele zile din viața lui Iisus, inclusiv moartea, înmormântarea și învierea sa.

Săptămâna Sfântă, cunoscută drept și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, marchează ultima săptămână a Postului Paștelui și săptămâna înainte de Paște. Aceasta include sărbătorile religioase: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. A nu se confunda cu Săptămâna Luminată, care este prima saptămână de după Postul Paștelui. În tradiția ortodoxă, Săptămâna Mare începe cu Sâmbăta lui Lazăr, ziua de dinainte de Duminica Floriilor. Această zi amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale, și de înnoire a lumii prin Jertfa și Învierea Lui din morți.

Joia Mare

Joia Mare este a cincea zi din Săptămâna Sfântă care precede Paștele, care amintește de Cina cea de Taină cu Isus și ucenicii Săi. Numim acest eveniment „Cina cea de Taină” deoarece este una dintre ultimele mese ale lui Iisus cu ucenicii Săi înainte de a fi răstignit. Aceștia se adunaseră pentru Cina de Paște, care a stabilit un context important pentru ceea ce a făcut Isus la Cina cea de Taină.

Ce este Vinerea Mare?

Vinerea Mare amintește de ziua morții lui Hristos și de momentele care au precedat-o. Mulți creștini dedică această zi din Săptămâna Sfântă pentru a se gândi la ultimele ore ale lui Hristos și la suferințele pe care le-a îndurat. Slujbele din Vinerea Mare tind să fie sumbre, chiar dacă știm că Iisus a înviat din moarte trei zile mai târziu.

Duminica Paștelui

Cel mai important eveniment din calendarul bisericesc este Duminica Paștelui. În această zi, creștinii sărbătoresc învierea lui Hristos din morți. Nu numai că Hristos a plătit pentru păcatele noastre pe cruce, dar a triumfat asupra morții! Învierea lui Isus pecetluiește speranța noastră pentru viața veșnică alături de Dumnezeu.

Duminica Paștelui este, fără îndoială, cea mai importantă zi din calendarul creștin, deoarece este ziua în care creștinii sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos. 

Ea marchează sfârșitul Postului Mare, o perioadă de 40 de zile de post și penitență. În contrast cu spiritul penitent al Postului Mare și cu atmosfera sumbră a Săptămânii Sfinte, Paștele este marcat de bucurie, muzică și veselie.

Top alimente anti atac de panică. Ce să mănânci când ești stresată

Creștinii respectă această ocazie purtând haine noi, ciocnind ouă roșii care amintesc de sângele vărsat de Isus și mergând la slujba de Înviere. Oamenii cântă alături de preot „Hristos a Înviat din Morți', în timp ce iau lumină sfânta în noaptea de Înviere și se salută cu expresia „Hristos a Înviat!'.

Care este istoria Postului Mare?

Încă de la primele origini ale Bisericii, există dovezi ale existenței unei perioade de pregătire a Postului Paștelui înainte de Paște.

 Totul a început după botezul lui Iisus în râul Iordan, despre care Matei 3:13-17 spune că a marcat misiunea sa mesianică, iar acesta s-a îndreptat spre deșert timp de 40 de zile. 

40 de zile este un număr semnificativ în tradițiile iudeo-creștine, reprezentând durata Marelui Potop din Scriptura biblică Geneza, timpul petrecut de Moise în pustiu înainte de a primi cele zece porunci și zilele pe care evreii le-au petrecut în deșert înainte de a ajunge în Țara Făgăduinței.

Cele mai periculoase alimente de post. Cât de nocive sunt

În timpul perioadei de 40 de zile de post din deșert, creștinii cred că Iisus a depășit ispitele lui Satana și o serie de teste, ceea ce i-a dat puterea de a-și îndeplini misiunea de a predica, vindeca și salva omenirea de păcat odată ce s-a întors. 

Există, de asemenea, dovezi istorice că „strămoșii noștri” – cunoscuți și ca apostolii lui Iisus – au postit timp de 40 de zile, 24 de ore pe zi, înainte de Paște. De fapt, o scrisoare scrisă către Papa Sfântul Victor I de Sfântul Irineu în 203 d.Hr. menționează actul de a posti timp de „40 de ore” sau „40 de zile, șapte ore pe zi”.

Abia în anul 325 e.n. Postul Mare a fost oficializat în timpul primului Conciliu de la Niceea. Legile stricte ale postului permiteau o masă pe zi, atât timp cât nu era vorba de carne, vin, ulei sau produse lactate. Cu toate acestea, în afară de Miercurea Cenușii și Vinerea Mare, legile stricte de post ale romano-catolicilor au fost abandonate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Piramida alimentelor. Care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm

Cum se respectă astăzi Postul Mare?

Cei care se sacrifică în timpul Postului Mare sunt creștinii cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, în timp ce copiii de la vârsta de 14 ani pot începe să sară peste carne în zilele de vineri.

În prezent, creștinii din întreaga lume profită încă de cele 40 de zile care preced Paștele pentru a posti și a se pregăti pentru celebrarea învierii lui Iisus în Duminica Paștelui. 

Cu toate acestea, modul în care oamenii postesc diferă adesea în funcție de ramura creștinismului pe care o urmează. 

Creștinii ortodocși să fie mai stricți cu practicile lor, deoarece continuă să evite vinul, uleiul și produsele lactate pe toată perioada Postului Mare (precum și în timpul altor perioade de post). 

Pentru creștinii occidentali, doar Miercurea Cenușii și Vinerea Mare sunt zile de post complet, deși unii renunță la carne în fiecare vineri.

În ceea ce privește ceea ce ar trebui să alegi să sacrifici în timpul Postului Mare, depinde cu adevărat de tine.

Pe lângă post, unii creștini renunță la lux sau fac o faptă bună în fiecare zi din timpul Postului Mare. in nou, relaxează-te. Mâine este o nouă zi'.

De ce ciocnim ouăle de Paște. Ce spune tradiția

Iepurașul de Paște

Abia în anii 1800 a început să apară în povești iepurașul de Paște. Numeroase cărți germane au făcut legătura între animal și sărbătoare, iar producătorii germani de dulciuri au produs o varietate de iepurași comestibili.

 În cele din urmă, iepurașul de Paște a ajuns în Statele Unite, iar americanii au început să includă iepurașul în festivitățile lor la mijlocul și sfârșitul anilor 1800.

Detoxifierea după Paște. Cum să faci și ce alimente te ajută

Dar de unde a apărut iepurașul de Paște? Biblia nu face nicio mențiune despre o creatură cu urechi lungi și coadă scurtă care să livreze ouă decorate copiilor cuminți în Duminica Paștelui; cu toate acestea, iepurașul de Paște a devenit un simbol proeminent al celei mai importante sărbători a creștinismului. 

Originile exacte ale acestui mamifer mitic sunt neclare, dar iepurii, cunoscuți ca fiind procreatori prolifici, sunt un simbol străvechi al fertilității și al vieții noi.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton