Primul ajutor în caz de electrocutare

 Barba Mirela
.

Primul ajutor în caz de electrocutare este vital. Chiar dacă, în multe cazuri, nu pune viața în pericol, șocul electric este periculos, mai ales când vine vorba despre copii. Iar pentru a interveni eficient în astfel de situații, trebuie să fii bine informat referitor la cum se acordă primul ajutor în caz de electrocutare.

Să știi cum să acorzi primul ajutor în caz de electrocutare și nu numai înseamnă să fii salvator de vieți. De la a vrea să ajuți până la a putea face asta eficient e cale lungă. Este nevoie de prezență de spirit și, mai ales de informații acumulate. Iar dacă nu te pricepi, mai bine îi lași pe cei competenți să se ocupe, decât să faci mai mult rău. În cele ce urmează afli ce ar trebui să știi despre cum se acorfă primul ajutor în caz de electrocutare. Fie că este vorba despre o altă persoană, fie chiar despre tine. Căci oricine poate trece printr-un astfel de accident.

Ce este electrocutarea

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), electrocutarea înseamnă străbaterea unui organism viu de către un curent electric de intensitate capabilă să-i provoace o vătămare sau chiar moartea. Corpul uman este un foarte bun conductor de electricitate. Așa că un șoc electric care pătrunde în corp poate aduce vătămări ușoate, grave sau chiar letale. Din punct de vedere medical, electrocutarea înseamnă totalitatea leziunilor consecutive trecerii unui curent electric prin corp, precum și degajării concomitente de căldură. De aceea, primul ajutor în caz de electrocutare este extrem de important.

Totuși, nu orice contact cu un șoc electric reprezintă un pericol de moarte. Sunt mai mulți factori care contribuie la potenșialul letal al unui șoc electric. Printre aceștia se numără tipul de curent, nivelul voltajului, modul în care curentul a trecut prin corp. Foarte importantă în context este și starea generală de sănătate a persoanei care suferă electrocutarea.

În plus, nu toți curenții electrici prezintă aceleași riscuri. Cel mai nociv este curentul casnic alternativ cu frecevența de 5OHz. Țesuturile interne ale orgnismului uman, umede și sărate, se dovedesc a fi bune conducătoare de electricitate. Iar bariera principală la trecerea curentului este pielea.O piele uscată în momentul impactului este un bun izolator și prezintă o rezistență mai mare. Decât pielea umedă sau udă.

Ce se întâmplă în organism

Daunele apărute în urma electrocutării depind de mai multe aspecte. Dintre acestea, foarte importante sunt: tipul și puterea voltajului (curent alternativ sau direct, respectiv voltajul sursei și rezistența țesuturilor implicate), durata de timp în care persoana afectată s-a aflat în contact cu sursa de curent, modul în care a trecut electricitatea prin corp, starea generală de sănătate.

Orice descărcare electrică poate duce la oprirea subită a funcționării centrilor nervoși, la contracții cardiace rapide și ineficiente și la contracția musculară. Aceasta din urmă poate împiedica victima să se elibereze de legătura cu sursa de curent. Mai pot apărea și contractura mușchilor respiratori, precum și pierderea stării de conștiență. Chiar și o descărcare ușoară de curent poate produce o aritmie cardiacă. Iar un curent puternic produs de tensiuni înalte poate carboniza țesuturile în punctele de intrare și de ieșire a curentului. În urma electrocutării, mai pot apărea: starea de leșin, spasme musculare, dureri musculare și contracții, arsuri, convulsii, dureri de cap, amorțeală, dificultăți de respirație, puls neregulat, stop cardiac.

În unele situații, în urma electrocutării poate să-și facă apariția sindromul de compartiment. Acesta se manifestă prin umflarea membrelor ca urmare deteriorării mușchilor. Consecința va consta în compresia arterelor, ceea ce poate provoca grave probleme de sănătate. Sindromul de compartiment nu este ușor de observat imediat după șocul electric. Iar asta implică o monitorizare atentă a mâinilor și picioarelor pentru a observa rapid orice umflătură.

Important de știut este că, deși în urma trecerii curentului electric prin corp nu au rezultat răni vizibile, asta nu înseamnă că persoana supusă șocului electric nu a fost afectată. Există posibilitatea apariției unor leziuni interne. De aceea, reanimarea trebuie să fie întreprinsă cât mai rapid posibil. Este de preferat ca primul ajutor în caz de electrocutare să aibă loc în primele 5 minute de la producerea accidentului. Dar numai după ce a fost întreruptă legătura la curentul electric.

Când se acordă primul ajutor în caz de electrocutare

Indiferent de vârstă, suntem predispuși la accidente care implică electrocutarea. Mai ales în urma unui șoc de mare voltaj. Acesta se poate produce în urma explorării iraționale

a unor obiecte sau instalații electrice care fucționează necorespunzător. Dar și aparatura casnică defectă, atingerea prizelor sau a cablurilor neizolate corespunzător, precum și fulgerele pot fi cauze ale electrocutării. În general, electrocutarea cauzată de aparatura casnică nu are urmări severe. Dar asta nu înseamnă că nu există riscuri.

De aceea, pentru a evita orice risc de electrocutare în casă, este interzisă instalarea prizelor în apropierea surselor de alimentare cu apă. Înainte de a se repara instalația electrică, trebuie verificat dacă este întrerupt curentul electric. Este de preferat să se poarte încălțăminte cu tălpi de cauciuc. Acest material nu este un bun conductor electric și protejează.

Cum se intervine pentru primul ajutor în caz de electrocutare

Primul ajutor în caz de electrocutare se acordă în special victimelor accidentate grav. Trebuie menționat că persoanele cu afecțiuni cardiace sunt expuse unor riscuri mai mari. Iar primul pas care trebuie făcut este întreruperea curentului și îndepărtarea victimei de sursa de electricitate. Există situații în care acest lucru nu este posibil fără riscuri pentru salvator. Atunci, salvatorul trebuie să stea pe un loc perfect uscat (se poate folosi un obiect uscat sub picioare), iar victima trebuie îndepărtată cu ajutorul unui lemn sau al unui alt material care nu conduce curentul. Dacă este posibil, se poartă mănuși de cauciuc în timpul manevrei.

În cazul în care persoana electrocutată respiră, se va poziționa corpul pe o parte, în poziția laterală de siguranță. Dacă victima se află în stare de sicopă respiratorie, se va aplica respirația gură la gură. Aceasta se va asocia cu masajul cardiac, dacă a intervenit și stopul cardiorespirator. Metodele de resuscitare nu se vor opri nici măcar în timpul transportării victimei către unitatea de urrgențe. În caz de arsură vizibilă, se va acorda primul ajutor prin curățarea plăgii și aplicarea unui pansament. Se va transporta urgent victima la spital sau se va aștepta sosirea ambulanței.

În cazul în care chiar tu ești persoana electrocutată, chiar dacă șocul resimțit a fost minor, trebuie să mergi la medic cât mai repede. Deși poate nu se observă o leziune sau un simptom grav, există posibilitatea unor leziuni interne.

Potrivit legislației în vigoare, „acordarea primului ajutor de bază se face cu sau fără materiale sanitare de prim ajutor de către persoanele aflate la locul incidentului, respectând indicaţiile personalului de specialitate din dispeceratul de urgenţă până la sosirea echipajelor de intervenţie. În lipsa indicaţiilor de specialitate, persoanele aflate la locul incidentului acordă primul ajutor de bază conform cunoştinţelor dobândite în cadrul cursurilor de prim ajutor la care au participat.' Așadar, dacă nu ai cunoștințele necesare, este de preferat să nu intervii.

Tot legislația în vigoare prevede că: „În cazul în care persoanele aflate la locul incidentului nu au cunoştintele necesare acordării primului ajutor şi nici nu pot obţine indicaţii de specialitate, ele acţionează pentru a îndepărta pericolul de victimă, sau, după caz, pentru a îndepărta victima de un pericol iminent şi pentru a asigura confortul victimei până la sosirea echipajelor de intervenţie, evitând efectuarea unor manevre care pot agrava situaţia pacientului. Persoanele aflate la locul unui accident vor evita transportul accidentaţilor cu mijloace nemedicale cu excepţia situaţiei în care ele se află în zone izolate şi nu exista posibilitatea de a accesa sistemul de urgenţă prin Numărul Unic de Apel 112 sau prin alte mijloace, sau, a situaţiei în care se impune evacuarea zonei în care se află accidentatul din cauza unui pericol iminent.'

Elemente de care trebuie să se țină cont la primul ajutor în caz de electrocutare

De reținut că măsurile de prim ajutor în caz de electrocutare trebuie aplicate cât mai curând posibil. De preferat ar fi în maximum 5 minute de la producerea accidentului. Cu cât timpul este mai scurt, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire. Pentru a se putea interveni prompt, trebuie să se țină cont de câteva elemente importante.

1.Întreruperea legăturii cu electricitatea

Cum primul pas pentru salvare este întreruperea curentului, trebuie să fii pregătit. În caz de deconectare, pot fi stinse concomitent și luminile. De aceea, e nevoie să ai la îndemână alte surse de lumină. În cazul in care deconectarea nu poate fi executată suficient de repede, atunci trebuie luate măsuri de separare a persoanei accidentate de părțile conducătoare de curent de care este agățată. Pentru separare, se vor utiliza o haină, o frânghie uscată, un băț, sau orice mijloc neconductor și uscat.

2.Atingerea victimei

Când, în vederea salvării, este nevoie să se atingă cel accidentat pe părțile corpului ce nu sunt acoperite cu haine, trebuie să se pună mănuși și încălțăminte de cauciuc. Ca alternativă, se pot înfășura mâinile salvatorului cu obiecte textile uscate. Se mai recomandă să se folosească, dacă se poate, numai o singură mână. Persoana care intervine trebuie să respecte regulile și va avea grijă ca victima să nu sufere alte accidentări în urma manevrelor salvatoare.

3.Specialiștii se cheamă imediat

Primul ajutor în caz de electrocutare depinde de starea în care se află victima după scoaterea de sub curent. Dacă este în deplină cunoștință, va fi transportată imediat la spital, pentru a se preveni agravarea stării. Sau se va aștepta sosirea ambulanței. Când cel accidentat și-a pierdut cunoștinta, trebuie întins pe un loc neted și comod. Se desface îmbrăcămintea la piept și la gât, se iau măsuri pentru împrospătarea aerului. Medicul trebuie să fie chemat cât mai urgent. În cazul când victima nu mai dă semne de viață, nu trebuie să se renunțe la manevrele de resuscitare. Moartea poate fi doar aparentă. Drept urmare, respirația artificială și masajul cardiac ar trebui efectuate până la sosirea medicului, continuu. Moartea poate fi declarată numai de către medic.

Primul ajutor în caz de electrocutare se acordă chiar la locul accidentului. Transportarea victimei se va face numai când pe acest loc pericolul de electrocutare continuă să ameninţe pe accidentat şi pe salvator. Măsurile de prim ajutor se acordă şi în timpul transportului.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: managusamv.ro, just.ro

Citește și Ce înseamnă blackout

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton