Prin ce orașe din România trece paralela 45

 Barba Mirela
.

Prin ce orașe din România trece paralela 45? Cunoști coordonatele geografice ale României? De ce ar trebui să știm astfel de informații? Sunt întrebări pentru al căror răspuns e nevoie să ne punem memoria la treabă și să ne amintim ce am învățat în clasele primare. Și iată prin ce orașe din România trece paralela 45.

Să cunoști sistemul de coordonate geografice poate fi de mare ajutor. În era tehnologiei, toate informațiile par să fie la un click distanță. Însă, există și situații în care e posibil să nu te poți folosi de mijloacele tehnice existente. Și atunci noțiunile de geografie învățate pot fi salvatoare. Poate că nu te-a preocupat acest aspect până acum, însă e important să știi și prin ce orașe din România trece paralela 45 și care sunt coordonatele geografice ale țării noastre.

Ce este sistemul de coordonate geografice

Este unul dintre sistemele de referință prin care se face localizarea terestră. Utilizează coordonatele unghiulare, latitudinea (nordică sau sudică) și longitudinea (estică și vestică). Și determină unghiurile laterale ale suprafeței terestre. Globul pământesc este împărțit în 180° latitudine și 360° longitudine. O rețea imaginară de linii orizontale și verticale, care se intersectează în unghi de 90°, împarte suprafața globului pentru a facilita orientarea.

Dintre aceste linii menționate anterior, cea mai cunoscută este Ecuatorul. Se numără printre liniile orizontale, paralele sau latitudini și împarte Pământul, la mijloc, în două emisfere, nordică și sudică. Este și cea mai lungă ca distanță. Meridianele unesc cei doi poli ai Pământului, sub forma unor arce de cerc, intersectând latitudinile în unghi de 90°.

Considerat meridianul zero, cel mai cunoscut este meridianul care trece prin observatorul astronomic din Greenwich, localitate din Marea Britanie. Începând de aici se consideră meridiane de longitudine estică sau vestică, în funcție de poziția lor față de meridianul zero și de prelungirea acestuia. Spre deosebire de paralele, toate meridianele sunt jumătăți de cercuri complete. Și nu sunt paralele. Ele se intersectează la polul nord și la cel sud.

Un sistem de coordonate geografice definește oricare dintre locațiile de pe Pământ prin două sau trei coordonate ale unui sistem de coordonate sferice aliniat la axa de rotație a Pământului. Pornind de la teoriile vechilor babilonieni, extinse ulterior de Ptolemeu, cercului întreg i s-au atribuit 360°.

Ce sunt paralele și meridianele

În geografie și cartografie, paralelele sunt reprezentate drept cercuri orizontale care înconjoară Pământul. Începând de la Ecuator, sunt mai multe , care se reduc în dimensiuni pe măsură ce ne îndreptăm către Polul Nord sau Polul Sud. Fiecare paralelă reprezintă un nivel constant de latitudine. Spre deosebire de meridiane, nu se intersectează niciodată.

Paralelele și meridianele se deosebesc prin câteva diferențe fundamentale. Prima și cea mai evidentă constă în orientarea lor spațială. Paralelele sunt orizontale și paralele cu Ecuatorul. Pe de altă parte, meridianele sunt verticale și unesc cei doi poli. Această diferență are implicații semnificative în modul în care sunt utilizate aceste linii în navigație și cartografie.

Paralelele sunt utilizate pentru a determina latitudinea unui loc, măsurată în grade de la 0 la 90, de la Ecuator la Poli. Meridianele, în schimb, sunt folosite pentru a determina longitudinea, măsurată în grade de la 0 la 180, est sau vest, de la Meridianul Greenwich.

Paralelele nu se intersectează niciodată și au lungimi diferite, cea mai lungă fiind Ecuatorul. Meridianele se intersectează la poli și au toate aceeași lungime.

Sistemul convențional de coordonate geografice folosește 360 de meridiane principale, câte unul pentru fiecare grad de longitudine. Aceste meridiane sunt numerotate de la 0° la 180° spre est și vest. Asta pornind de la Meridianul Greenwich, care a fost stabilit ca punct de referință internațional în 1884. Astfel, Pământul este împărțit în 360 de felii longitudinale, ca o portocală uriașă. Și fiecare felie reprezintă un fus orar și o unitate de măsură a timpului și a spațiului.

Ce este paralela 45

Înțelegerea diferențelor dintre paralele și meridiane este crucială în navigație și cartografie. Fără aceste coordonate, ar fi aproape imposibil să localizăm un punct exact pe Pământ. Prin combinarea latitudinii și longitudinii, putem determina locația exactă a oricărui punct de pe suprafața terestră. Aceste linii imaginare nu numai că ne ajută să înțelegem structura globului pământesc, dar sunt esențiale pentru domenii variate, de la știința climatică și cercetarea geologică până la navigația maritimă și aeronautică.

Dintre cele mai cunoscute paralele, pe lângă Ecuator, mai sunt:

Paralela sau Tropicul Capricornului – 23 grade și 30 de minute sud
Paralela sau tropicul Racului – 23 de grade și 30 de minute nord
Cercul Polar de Nord – 66 de grade și 30 minute nord
Cercul Polar de Sud – 66 de grade și 30 minute sud.

Paralela 45 este o linie imaginară de pe suprafața Pământului, aflată la 45 de grade distanță de la Ecuator spre Polul Nord. Este una dintre liniile de latitudine folosite pentru a determina poziția geografică a unui loc pe glob.

Prin ce orașe din România trece paralela 45

Paralela 45 traversează România de la est la vest și trece prin câteva localități notabile. Printre acestea se numără Baia de Aramă, Poneasca, Băbeni, Filipeștii de Pădure și Mizil. Mai trece prin Râmnicu-Vâlcea, Târgu-Jiu, Ploiești, Dealu Mare și Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Pe teritoriul României există 32 de intersecții ale Paralelei 45.

Paralela se intersectează cu cinci drumuri europene importante, printre care E81 și DN1. În plus, există 19 intersecții în apropierea unor orașe mari precum Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Târgoviște, Buzău și Tulcea. Opt dintre intersecții sunt în localități precum Baia de Aramă, Poneasca, Băbeni, Filipeștii de Pădure și Mizil.

Cel mai interesant lucru este că Paralela 45 Nord se intersectează pe teritoriul României cu Meridianul de 25 de grade în județul Argeș. Or, acest județ din partea central sudică a țării este situat la intersecția coordonatelor geografice de referință ale României. Meridianul de 25 de grade longitudine estică marchează jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic în vest şi Munţii Ural în est. Paralela 45 latitudine nordică marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord.

Judetele din România străbătute de paralela 45 sunt Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila și Tulcea. Orașul Babeni din Vâlcea este singurul centru urban prin care trece una dintre cele mai importante paralele ale Europei. Un alt punct important aflat pe direcția Paralelei 45 este și Cascada Bigăr, din județul Caraș-Severin.

Un monument important dedicat Paralelei 45 de afla pe DN1, în apropierea orașului Băicoi. Este un mic edificiu de piatră care atestă că pe acolo trece această coordonată. Monumentul are formă de pinten înclinat la 45 grade pe care era sprijinit, pe vremuri, un glob pământesc. Din păcate, globul a dispărut după 1989 și nimeni nu s-a preocupat de refacerea monumentului.

Paralela 45 trece și prin comuna Smeeni, traversând localitatea în apropiere și de-a lungul Călmățuiului. Marcaje pe teren ale Paralelei 45 Nord în România se află la Cascada Bigăr, lângă șoseaua DN1 București-Brașov, în apropiere de Băicoi și pe DN7, la Cotmeana, în Județul Argeș.

Pe unde trece Paralela 45 în lume

Pe lângă România, Paralela 45 de grade latitudine nordică mai traversează încă 14 țări din întreaga lume. În Europa, țările pe care aceasta le intersectează sunt Franța, Italia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Ucraina și Rusia. Alte țări sunt China, Japonia și Canada. În Statele Unite ale Americii, Paralela 45 traversează Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, Vermont, New Hampshire și Maine.

Începând cu și mergând către est, paralela 45° Nord trece prin:

Franța – Grenoble, Bordeaux

Italia – Torino, Piacenza

Marea Adriatică – Golful Veneției

Croația – Cres, Senj

Bosnia-Herțegovina

Serbia – Belgrad

Ucraina – Simferopol, Peninsula Crimeea

Marea Neagră

Rusia – Krasnodar, Armavir, Stavropol, Kirovski, Insulele Kurile

Marea Caspică

Uzbekistan

Kazahstan – Kîzîlorda, Taldyqorgan

China – Songyuan, Harbin

Mongolia – Sainshand

Marea Japoniei

Japonia – Horonobe, Toimaki, Insula Hokkaidō

Marea Ohotsk

Oceanul Pacific

SUA – Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, Vermont, New Hampshire, Maine

Canada – Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia

Oceanul Atlantic

Care sunt coordonatele geografice ale României

Paralela de 45° latitudine nordică străbate partea central-sudică
Paralela de 46° latitudine nordică străbate România prin partea centrală

Localităţi situate la extremităţi:
Nord – Horodiştea: 48°15 lat.N
Sud – Zimnicea: 43°37 lat. N

România este străbătută în partea centrală de meridianul de 25° long. E

Localităţi situate la extremităţi:
V – Beba Veche: 20°15 long. E
E – Sulina: 29°41 long. E (plus cele 12 mile marine ce formează apele teritoriale ale României) .

Sursa foto: Geografia pentru toți,

Alte surse: wikipedia.org,

Citește și Ce este zgomotul roz – cum te poate ajuta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton