Propolis – ce beneficii are pentru sănătate

Mare e împărăția mătcii și multe minuni s-au strâns în ea! Se pare că tainele stupului nu vor fi deslușite pe deplin niciodată. Căci, zi de zi, aflăm lucruri noi despre această lume fascinantă, cu puteri tămăduitoare. Iar când vine vorba despre propolis, avem de-a face cu un adevărat miracol al naturii, cu beneficii uluitoare pentru sănătate. Iată tot ce trebuie să știi despre propolis.

Românii s-au ocupat din moşi strămoşi cu stupăritul, călătorii străini lăsând mărturii scrise despre numeroasele prisăci pe care le întâlneau pe meleagurile noastre. Marele istoric Herodot era uimit de mulţimea de stupi pe care o aveau dacii. Xenofon sublinia că mierea era aliment de bază în hrana geţilor, dar şi marfă pentru export. Aurul' din stupină, mierea şi propolisul erau folosite deopotrivă pentru sănătate.

Mierea era balsam pentru durerile de dinţi, pentru indigestii sau pentru răni. Medicina populară a adunat de-a lungul veacurilor numeroase reţete cu miere, propolis şi plante de leac pentru tratarea unui număr mare de afecţiuni. Mierea are certe efecte benefice în afecţiunile gastrice, în bolile ficatului şi ale rinichilor, are efect tonifiant asupra organismului şi combate oboseala. Cât despre propolis, are şi el o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Combate infecţiile, bacteriile şi viruşii, reglează sistemul endrocrin şi ajută digestia.

Ce înseamnă propolis

Dacă e să ne luăm după originea greacă a cuvântului, atunci „propolis' s-ar traduce prin „fața' sau „partea de dinaintea cetății'. Și asta pentru că înțelepții vremii, care cunoșteau, încă de pe atunci, virtuțile miraculoase ale mierii, au studiat în detaliu viața stupului și au observat strategia albinelor în construcția lăcașului lor. Se pare că acestea folosesc propolisul ca pe un scut împotriva factorilor dăunători din exterior, care le protejează de boli și de atacurile microbilor, dar are și rolul de a menține temperatura constantă în „cetate'.

Pragmatic vorbind, Dicționarul explicativ al limbii române traduce cuvântul „propolis' prin „substanță rășinoasă aromată colectată și folosită de albine pentru astuparea fisurilor, la lipitul fagurilor etc.' Sau îl explică drept „Substanță vâscoasă și aromată, amară la gust, de culoare verde-închisă, produsă de albine și folosită de ele la acoperirea pereților interiori ai stupului, având întrebuințări în medicină; clei de albine'.

O altă explicație constă în „1. substanță cleioasă, prelucrată de albine din polen și din mugurii plantelor, folosită la astuparea fisurilor stupului, la lipitul fagurilor etc. 2. preparat farmaceutic pe bază de propolis'.

Propolisul se prezintă ca o masă lipicioasă de culoare variabilă între verde, maro și negru. Are un miros aromat de rășini și balsamuri. Este solubil în alcool și eter și greu solubil în apă. Punctul de topire este situat între 70 – 120°C. La temperatura de 37°C se înmoaie, iar la temperaturi scăzute este casant.

La ce se folosește în stup

Propolisul, numit și clei de albine, este o substanță rășinoasă aromată colectată de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci. Și este folosit pentru acoperirea pereților interiori din stup, astuparea găurilor și a crăpăturilor stupului, lipitul fagurilor de rame și acoperirea dăunătorilor intrați și omorâți în stup.

Albinele produc propolis ca mijloc de apărare împotriva microbilor, a mucegaiurilor, pentru mumificarea într-un înveliș a intrușilor stupului, care sunt omorâți de albine. Procesul nu permite putrezirea lor. Mai este folosit pentru căptușirea pereților stupului cu un strat lucios, etanș, care nu permite formarea curenților de aer. Acțiunea sa este antimicotică, bactericidă și bacteriostatică, fapt ce previne îmbolnăvirea albinelor.

Albinele colectează substanța aromată cu aspect de rășină de pe cel puțin 20 de specii de arbori, în special de pe mugurii de plop și de arin, de pe frunzele, mugurii și scoarța coniferelor și a plopilor, a salicaceelor (sălcii) și a prunilor. Materiile rășinoase astfel culese sunt prelucrate de albine specializate prin amestec cu secreții salivare și ceară.

Producerea propolisului se face în același timp cu cea a mierii. Se efectuează de către albinele specializate, în zilele călduroase, când temperatura este mai mare de 20°C. De la un stup se poate recolta o cantitate de 100 – 400 g de propolis, în funcție de regiune.

Ce beneficii are propolisul pentru sănătate

Propolisul are acțiuni terapeutice din cele mai suprinzătoare. Este antimicrobian, antibiotic, antifungic, antiinflamator, analgezic, antioxidant și antotumoral. Este un produs recomandat frecvent copiilor cu afecțiuni respiratorii, dar poate fi util și adulților. Este indicat și în cazul afecțiunilor prostatei, infecțiilor căilor biliare, hepatice sau ale organelor genitale și în cazul problemelor dermatologice (dermatite, ulcerații, cicatrice, răni, arsuri).

Are proprietăți terapeutice bactericide, antivirale, antimicotice, antiinflamatorii, anestezice, analgezice, regeneratoare, antitoxice cunoscute încă din Antichitate. Și are o acțiune bioactivă puternică. Este folosit în medicina populară pentru tratarea diferitelor afecțiuni, iar în Egiptul Antic era folosit pentru mumificarea cadavrelor. Conține un complex de antibiotice vegetale și elemente chimice de care organismul uman are nevoie.

Deși utilizat de mai bine de 2000 de ani, abia de câteva decenii oamenii de știință au reușit să-i demonstreze calitățile incontestabile antimicrobiene, antibacteriene. Totuși, există și oponenți. Și aceștia susțin că această compoziție a propolisului variază în funcție de zonele geografice, sezoane și specii de albine. Ba mai mult, spun că ar fi iresponsabilă promovarea utilizării fără studii în vitro, în vivo sau triale clinice care să îi stabilească farmacovigilența și eficacitatea.

Ce tratează propolisul

La intrarea în „casa albinelor', există un filtru de propolis cu acțiune bacteriostatică și bactericidă. Acest material este folosit și la dezinfectarea ramelor în care vor fi depuși și crescuți puieții. Tot propolisul este materia cu care sunt umplute crăpăturile sau spațiile goale din stup, astfel încât curenții de aer rece să nu pătrundă înauntru. În plus, acesta împiedică apariția mucegaiurilor.

Prădătorii care intră în stup vor fi înveliți în propolis și în ceară. Astfel, sunt omorâți, dar și mumificați, împiedicând putrezirea lor și răspândirea microbilor. Așadar, propolisul dezinfectează, omoară bacteriile, virusurile și combate infecțiile fungice. Este un antiinflamator, excepțional, anestezic local. În plus, regenerează țesuturile și întărește sistemul imunitar.

În ultima vreme, oamenii de știință îi recunosc virtuțile și îl utilizează în terapiile împotriva îmbătrânirii. Nu are efecte secundare, indiferent dacă este folosit intern sau extern! Totuși, trebuie evitată aplicarea la nivelul ochilor, căci poate provoca reacții alergice. Nici femeile însărcinate, nici mamele care alăptează nu e bine să-l utilizeze, mai ales dacă se știu alergice la produsele stupului. O doză de propolis sporește capacitatea de funcționare a creierului timp de aproximativ 6 ore.

Afecțiuni sezoniere

Când vremea se răcește, albinele îl folosesc ca izolant pentru a împiedica pătrunderea frigului în urdiniș. Am putea lua exemplu de la ele. Îl vom consuma pentru a preveni sau trata afecțiunile de sezon. Propolisul întărește imunitatea naturală în cazul afecțiunilor aparatului respirator. Este de mare ajutor atunci când organismul are de luptat cu microbii și cu gripa sezonieră.

Apelează cu încredere la el atunci când durerea în gât devine supărătoare, când strănuți sau îți curge nasul pentru că este antiviral și antibacterian. Pe lângă asta, are și efect analgezic, potolind durerile de cap care însoțesc răcelile. Stimulează producția de anticorpi și îți redă energia pierdută.

Antibiotic natural

Este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale. Practic, este este o rășină colectată de albine de pe diferite specii de arbori, la care se adaugă polen, ceară și secreții ale micuțelor insecte. El este folosit ca un fel de lipici la „căptușirea' stupului și are și efect antiseptic și este un adevărat scut care apără de agresiunea microbilor.

Și, ce e cel mai important, în calitatea lui de antibiotic natural, propolisul distruge bacteriile dăunătoare, însă e prietenos cu cele benefice organismului. Așa se face că poate fi utilizat cu succes în afecțiuni precum astmul, artrita, gripa, guta sau psoriazisul.

Antiviral

Propolisul este bine cunoscut pentru efectul său antibacterian și antiviral. Folosit de albine la ca filtru la intrarea în stup și la dezinfectarea ramelor în care vor fi depuși și crescuți puieții, are acțiune bacteriostatică și bactericidă. De aceea, și pe noi propolisul ne ajută să prevenim afecțiunile aparatului respirator. Se poate folosi în formă brută, mestecându-l ca pe o bomboană. Cei care nu îl agrează, pot amesteca patru-cinci picături de tinctură de propolis într-o linguriță de miere.

Antioxidant

Antioxidanții prezenți în propolis joacă un rol important în proprietățile sale imunomodulatoare. Flavonoidele concentrate din propolis sunt răspunzătoare de acțiunea antioxidantă puternică. Propolisul crește răspunsul imun celular prin creșterea ARN mesager pentru interferonul gamma și activează producția de citokine.

Antitumoral

Inhibă sinteza ADN-ului în celulele tumorale, induce apoptoza celulelor tumorale ș activează macrofagele pentru a produce factori capabili sa regleze funcția celulelor B, T și respectiv NK. Flavonoidele din propolis joacă un rol protector împotriva toxicității chimioterapiei sau radiațiilor.

Combinația cu o terapie antioxidantă adjuvantă poate spori eficacitatea chimioterapiei prin ameliorarea efectului secundar asupra leucocitelor, ficatului și rinichilor. Esterii fenetilici ai acidului cafeic din propolisul de plop și artepillina C din propolisul Baccharis au fost identificați ca fiind cei mai puternici.

Antiinflamator

Propolisul are efecte inhibitoare asupra activității mieloperoxidazei, NADPH-oxidaza, ornitin decarboxilazei, tirozin-protein-kinazei și hialuronidazei din mastocitele de cobai. Această activitate antiinflamatoare poate fi explicată prin prezența flavonoidelor ( acacetina, quercetina și naringenina) și a derivatilor acidului cinamic.

Antidiabetic

Deși mierea le este indicată în cantități limitate și numai la recomandarea medicului, diabeticii pot beneficia de efectele miraculoase ale propolisului. Efectul antioxidant puternic al propolisului poate ameliora stresul oxidativ și poate întârzia apariția nefropatiei diabetice în diabetul zaharat.

Antialergic

Pacienții tratați cu propolis au prezentat o incidență și o severitate reduse ale crizelor de astm nocturne și îmbunătățirea funcțiilor ventilatorii, asociate cu scăderea prostaglandinelor, leucotrienelor și citokinelor proinflamatorii. Drept urmare, cei care suferă de alergii, rinite și astm pot beneficia de efectele vindecătoare.

Hepatoprotector

Rezultatele studiilor științifice sugerează că propolisul crește capacitatea de apărare antioxidantă împotriva toxicității induse de mercur și dovedesc că are potențial terapeutic ca agent hepatoprotector.

Cum se folosește

Propolisul poate fi consumat în formă brută. Se rupe o bucată și se suge ca și cum ar fi o bomboană. Dar mulți nu agreează gustul și se plâng că le colorează dinții. Există și miere cu propolis (o treime propolis amestecat cu două treimi miere). Dar se găsește în diverse preparate în farmacii și la magazinele cu produse naturale. Se utilizează conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Tincturi făcute acasă

Tinctură simplă

Pune la congelator 30 g de propolis pentru a deveni casant. Mărunțește-l și dizolvă-l în 100 de ml de alcool de 90 °. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează și se depozitează în sticluțe închise la culoare, ferit de lumină.

Elixir magic

Pentru prepararea acestuia se utilizează 500 ml alcool dublu rafinat, de peste 80 de grade, peste care se adaugă 100 g propolis. Se pun într-un vas de inox, se încălzesc la foc foarte mic și se amestecă bine, fără a fierbe. Procedura se repetă zilnic, o săptămână. Apoi, se lasă la rece, se strecoară și se transferă în recipiente închise la culoare, din sticlă.

Tratează orice boală internă de natură infecțioasă, dacă se iau 30 de picături pe zi, diluate în 200 ml apă călduță. Ameliorează simptomele neplăcute ale menstruației, luându-se câte 10 picături zilnic, timp de un an. 30 de picături pe zi ajută la vindecarea inflamărilor prostatei, în vreme ce 40 de picături, în două reprize zilnice, calmează inflamațiile rinichilor și ficatului.

Afecțiunile gastro-intestinale își găsesc alinarea într-un tratament zilnic, constând în 40 de picături diluate în 100 ml lapte cald, luate dimineața, pe stomacul gol. Utilizată extern, prin tamponarea locurilor afectate, tinctura de propolis vindecă toate afecțiunile pielii.

Tinctură de sezon

Pentru a înlătura neplăcerile provocate de afecțiunile specifice sezonului rece, se prepară un amestec din 20 g propolis fărâmițat și 1 l țuică tare, curată, preparată natural. Sticla se agită zilnic. După o lună, se poate consuma, câte un păhărel, înainte de culcare. Reglează tensiunea arterială, calmează durerile gingivale și de dinți, împiedică infecțiile bucale.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: wikipedia.org, farmaciatei.ro,

Citește și De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton