Prune uscate- beneficii pentru sănătate

.

Prunele uscate sunt extrem de hrănitoare, având o varietate de beneficii pentru sănătate de oferit. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți care pot contribui la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Poți consuma prunele proaspete sau uscate. Prunele uscate, sau prunele deshidratate, sunt cunoscute pentru îmbunătățirea mai multor afecțiuni de sănătate, inclusiv constipația și osteoporoza.


Prune uscate- beneficii pentru sănătate

Conțin mulți nutrienți

Prunele uscate sunt impresionant de bogate în nutrienți. Acestea conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.

Iată o prezentare generală a profilurilor nutriționale ale prunelor și prunelor uscate.

Rețetă de compot de struguri, fără conservanți

Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate destul de mare de vitamine și minerale importante. O prună conține următoarele substanțe nutritive:


  • Calorii: 30
  • Carbohidrați: 8 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Zaharuri: 7 grame
  • Vitamina A: 5% din DZR
  • Vitamina C: 10% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina K: 5% din DZR
  • Potasiu: 3% din DZR
  • Cupru: 2% din DZR
  • Mangan: 2% din DZR

În plus, o prună furnizează o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.

Prunele uscate

În greutate, prunele uscate au un conținut mai mare de calorii decât prunele. O porție de 28 de grame de prune uscate conține următoarele?

  • Calorii: 67
  • Carbohidrați: 18 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Zaharuri: 11 grame
  • Vitamina A: 4% din DZR
  • Vitamina K: 21% din DZR
  • Vitamina B2: 3% din DZR
  • Vitamina B3: 3% din DZR
  • Vitamina B6: 3 % din DZR
  • Potasiu: 6 % din doza zilnică zilnică recomandată
  • Cupru: 4% din DZR
  • Mangan: 4% din DZR
  • Magneziu: 3% din DZR

În general, conținutul de vitamine și minerale al unei porții de prune și prune uscate diferă ușor. Prunele uscate conțin mai multă vitamina K decât prunele proaspete și sunt ceva mai bogate în vitaminele B și minerale.

Rețetă de dulceață de struguri roșii. Ușor de pregătit!


În plus, prunele uscate sunt mai bogate în calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.

Prunele și sucul de prune uscate pot ameliora constipația

Prunele și sucul de prune sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația.

Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre din prunele uscate. O prună uscată furnizează 1 gram de fibre.

Fibrele din prunele uscate sunt în mare parte insolubile, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apa.

Aceasta joacă un rol în prevenirea constipației prin adăugarea de volum la scaun și poate accelera rata cu care deșeurile se deplasează prin tractul digestiv.


Citește și: Rețetă de cârnați în sos de bere

În plus, prunele și sucul de prune conțin sorbitol, care este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale.

S-a demonstrat că consumul de prune uscate este mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative, cum ar fi psyllium, care este un tip de fibră folosit adesea pentru ameliorarea constipației.

Într-un studiu, persoanele care au consumat 50 de grame de prune uscate în fiecare zi, timp de trei săptămâni, au raportat o consistență și o frecvență mai bună a scaunelor, în comparație cu un grup care a consumat psyllium.


Citește și: Rețetă de paste bolognese la cuptor

Este important de reținut că dacă se consumă prea multe prune uscate deodată se pot produce efecte nedorite, cum ar fi diareea. Pentru a preveni apariția acestui lucru, cel mai bine este să te limitezi la o porție de 40-80 de grame pe zi.

Dacă folosești suc de prune uscate, asigură-te că că este un suc 100% fără adaos de zaharuri. În plus, limitează porția la 100-250 ml pe zi.

Sunt bogate în antioxidanți

Prunele și prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care sunt de ajutor pentru reducerea inflamației și protejarea celulelor împotriva deteriorării de către radicalii liberi.


Acestea sunt deosebit de bogate în antioxidanți polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet.

De fapt, unele studii au arătat că prunele conțin mai mult de două ori mai mulți antioxidanți polifenoli decât alte fructe populare, cum ar fi nectarinele și piersicile.

Numeroase studii de laborator și pe animale au descoperit că polifenolii din prune și prunele uscate au efecte antiinflamatorii puternice, precum și capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor care duce adesea la apariția bolilor.


Rețetă de prune murate 

Într-un studiu în eprubetă, polifenolii din prunele uscate au redus semnificativ markerii inflamatori asociați cu bolile articulare și pulmonare.

Antocianii, un tip specific de polifenoli, par a fi cei mai activi antioxidanți care se găsesc în prune și prune uscate. Acestea pot avea efecte puternice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și de cancer.

Cu toate acestea, deși toate aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pe oameni.

Sursa foto: