Ramadanul este una dintre cele mai importante perioade ale anului pentru musulmani. Ramadanul este a noua lună a calendarului lunar musulman, o perioadă de post, binecuvântări și rugăciuni pentru a comemora revelarea Coranului către Profetul Mahomed și este unul dintre cei 5 piloni ai Islamului. Este o perioadă în care milioane de musulmani se abțin de la a mânca în timpul zilei, ca un act de sacrificiu care le amintește de provocările cu care se confruntă zilnic cei săraci.
Ce este Ramadan?
Pe lângă faptul că este luna în care a început revelarea Coranului, Ramadanul este a noua lună din calendarul lunar. Trebuie remarcat faptul că calendarul islamic (hijri) se bazează pe rotațiile lunii în jurul pământului.
Astfel, în timp ce calendarul gregorian, bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui, are 365 de zile și un sfert de zi, anul hijri are 12 luni, fiecare dintre acestea variind între 29 și 30 de zile. Această variație înseamnă că Ramadanul începe cu 11 zile mai devreme decât în anul precedent, comparativ cu calendarul gregorian.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
În această perioadă, mesele zilnice sunt limitate la două, prima dintre ele se numește iftar, care este momentul ruperii postului Ramadanului care are loc imediat după apusul soarelui. Momentul celei de-a doua mese – „sohour” – este variabil în funcție de preferințele personale, dar, în general, este amânat cât mai mult posibil până chiar înainte de răsăritul soarelui. Între iftar și sohour, oamenii au voie să mănânce și să bea cu generozitate.
Ramadanul are o funcție religioasă, o funcție de sănătate (purifică organismul), o funcție mentală (întărește voința) și o funcție morală (ajută la înțelegerea suferinței oamenilor privați de hrană).
Când începe și când se termină Ramadanul în 2023
Începutul Ramadanului coincide cu semiluna din luna a noua a calendarului islamic tradițional și durează până la următoarea semilună (aproximativ 30 de zile). Astfel, calculele astronomice anunță o lună de post.
În Ramadan, este necesar să se cunoască orele de răsărit și de apus ale soarelui.
În această perioadă, înainte ca soarele să își facă apariția la orizont, cei care respectă ritualurile postului iau primul suhur, ultima mâncare și băutură pe care credincioșii o bagă în gură până la apusul soarelui, când se întrerupe postul, cunoscut sub numele de iftar, o masă opulentă care pune capăt abținerii de la mâncare. Nopțile din această lună sunt pline de activitate pe străzi, în magazine și cafenele până la primele ore ale dimineții.
Ce este compostul și cum să-l faci la tine acasă
Gândurile rele, insultele, criticile la adresa celorlalți, sexul și fumatul în timpul zilei sau minciunile trebuie să fie alungate în cele 29 de zile ale celei mai sfinte luni pentru musulmani.
Ramadanul din 2023 începe pe 23 martie și se încheie pe 21 aprilie 2023.
Luna Ramadanului este a noua lună lunară și începe odată cu apariția lunii la sfârșitul „lunii Shaaban” (a opta lună în calendarul lunar islamic). Este o perioadă de post (sawm), reculegere și sărbătoare.
Ce fac musulmanii de Ramadan?
Ramadanul reprezintă unul dintre cei cinci piloni ai islamului. În timpul acestei luni sfinte, musulmanii postesc zilnic de dinainte de răsărit până la apusul soarelui.
Credincioșii se trezesc înainte de răsărit pentru a lua micul dejun înainte ca soarele să apară la orizont și să ia ultima gură de mâncare și băutură (suhur).
Acesta este ultimul lucru pe care îl pun în gură până la apusul soarelui. Postul este întrerupt la apusul soarelui cu o mică masă de seară (iftar).
Scopul postului este de a-i învăța pe musulmani răbdarea și umilința, precum și de a le reaminti cât de norocoși sunt și de a pune accentul pe ajutorarea celor nevoiași și a celor mai puțin norocoși. Pe lângă faptul că ajută la înțelegerea suferinței celor care nu au acces la hrană, acesta purifică organismul și întărește voința.
Citește și: De ce sunt roșiile roșii
Conform preceptelor islamice, postul este datoria unui musulman adult care este sănătos mintal, sănătos fizic și care nu călătorește. O femeie trebuie să postească atât timp cât nu are menstruație. Minorii nu sunt obligați să postească, dar unii musulmani îi sfătuiesc să postească pentru a se obișnui cu acest lucru.
Pe lângă postul din timpul lunii sfinte islamice, musulmanii ar trebui să își mențină moravurile pure și să își ajute vecinii, în special pe cei aflați în nevoie. Oamenii ar trebui să fie mai generoși, mai prietenoși și mai puțin răi. Este o perioadă în care trebuie să petreci mai mult timp cu familia. Rugăciunea este esențială în această perioadă, iar în moschei se recită întregul Coran.
Sfârșitul Ramadanului
Eid al-Fitr (sfârșitul Ramadanului 2023) începe după apusul soarelui în ultima zi de Ramadan. În primele ore ale dimineții din prima zi de Shawwal (ziua de deschidere a Eid al-Fitr), musulmanii efectuează o rugăciune rituală, apoi în moschei și în case se distribuie dulciuri, alimente și băuturi nealcoolice. Sărbătorile durează trei zile în țările islamice.
Ramadanul nu este doar o lună de post pentru musulmani. Este o perioadă de maximă spiritualitate, în care reflecția, rugăciunea și sacrificiul care implică renunțarea la hrană sunt modalitatea de a-și reînnoi credința și de a se apropia de Allah. Este, de asemenea, o perioadă a anului care aduce bucurie și sărbătoare, deoarece este un moment în care se întăresc legăturile cu familia, prietenii și comunitatea islamică.
Originile cuvântul Ramadan
Cuvântul Ramadan provine de la „ramada”, care în limba arabă înseamnă „a arde” și, în acest sens, semnificația profundă a lunii sfinte implică purificarea sufletului, „arderea” sau renunțarea la păcat și la tot ceea ce nu este în conformitate cu învățăturile Coranului.
Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare
Împreună cu profesiunea de credință, rugăciunea, azaak (dăruirea unei părți din averea proprie celor nevoiași) și pelerinajul la Mecca, care are loc o singură dată în viață, Ramadanul formează cei cinci piloni ai islamului, care sunt obligatorii pentru orice musulman și care ar putea fi comparați cu poruncile religiei catolice.
De ce nu are dată fixă?
Ramadanul coincide cu luna a noua a calendarului islamic, care variază în funcție de ciclul lunii, iar în fiecare an este devansată cu câteva zile, astfel că nu există o dată exactă, iar perioada de post și reflecție poate avea loc în orice lună a calendarului occidental, fie că este iarnă sau vară.
Potrivit învățăturilor islamice, data coincide și comemorează momentul în care profetul Mahomed a primit revelația cuvântului său de la Dumnezeu Allah prin intermediul arhanghelului Gabriel, cuvânt care este consemnat în Coran ca un ghid pentru ca oamenii să trăiască în credință.
Postul, ca simbol al renunțării și al sacrificiului de dragul lui Allah, stă la baza Ramadanului. Postul presupune nu numai să nu mănânci și să nu bei, ci și să nu întreții relații sexuale, să nu fumezi sau să ai orice comportament care nu este în concordanță cu această perioadă de reflecție, cum ar fi înjurăturile sau gândurile rele, printre alte interdicții ale Ramadanului.
Postul și rugăciunea în Ramadan
Postul strict este una dintre principalele interdicții care caracterizează Ramadanul. Acesta presupune să nu bei nici măcar apă, trebuie să înceapă în zori, la răsăritul soarelui și se încheie abia la apus, când soarele apune. Înainte de a începe Ramadanul în fiecare zi, este necesar să se bea ceva și, de asemenea, să se facă acest lucru la sfârșitul postului zilnic.
Ambele momente trebuie să fie însoțite de câteva minute de rugăciune. În zilele de post, citirea și recitarea Coranului este, de asemenea, o practică indispensabilă pentru ca rugăciunea să mijlocească pentru credincioși în fața lui Allah.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Ambele momente ar trebui să fie însoțite de câteva minute de rugăciune. În zilele de post, citirea și recitarea Coranului este, de asemenea, o practică indispensabilă pentru rugăciune, pentru a mijloci pentru credincioși în fața lui Allah.
Comunitatea în Ramadan
După încheierea postului zilnic, este timpul să se împartă cu familia, să se refacă forțele și să se pregătească pentru ziua următoare. În timpul Ramadanului, Noaptea Destinului sau Noaptea Decretului (Lailat el Qadr) este deosebit de importantă, deoarece comemorează noaptea în care Mahomed a primit versetele sfinte ale Coranului.
Este de obicei cu aproximativ 10 zile înainte de sfârșitul Ramadanului, când perioada de post se apropie de sfârșit, iar efortul și rugăciunea trebuie să fie sporite pentru a-L mulțumi pe Dumnezeu și a obține iertarea Sa.
Eid-al Fitr
O sărbătoare majoră, Eid-al Fitr, pune capăt perioadei de post. Este o sărbătoare foarte specială pentru musulmani, care își împărtășesc bucuria de a fi îndeplinit porunca lui Allah, nu doar cu propria familie, ci cu întreaga comunitate. Se celebrează cu mâncăruri și dulciuri tradiționale, vizite la prieteni și rude, cadouri pentru copii, rugăciuni comunitare în moschei. Sărbătoarea durează de obicei 3 zile.
La ce vârstă se începe Ramadanul?
Orice musulman care a trecut de pubertate ar trebui să facă Ramadanul. Nu există o vârstă exactă la care începe Ramadanul, deși de obicei este în jurul vârstei de 13-14 ani.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
În plus, islamul permite excepții din motive de sănătate sau pentru anumite circumstanțe. Bătrânii, pentru care postul ar putea fi dăunător, femeile însărcinate, femeile aflate la menstruație sau la 40 de ani, pentru că tocmai au avut un copil, sunt scutite de abstinența alimentară pe care o presupune Ramadanul.
Același lucru este valabil și pentru persoanele care suferă de boli grave sau cronice, pentru care postul le-ar deteriora și mai mult starea de sănătate. În unele cazuri, musulmanii care nu pot respecta postul din cauza călătoriilor pot fi, de asemenea, scutiți.
Sursa foto: Shutterstock.com