Reguli de asortare a culorilor în vestimentație

 Barba Mirela
.

Deși pare că nu mai există reguli de asortare a culorilor în vestimentație, acestea se respectă încă. Și asta pentru că aceste reguli de asortare a culorilor în vestimentație au legătură cu știința și mai puțin cu moda.

Există anumite reguli de asortare a culorilor în vestimentație. Și se referă la asocierea nuanțelor după anumite criterii date de paleta cromatică. Îți mai aduci aminte de orele de desen din școală? Atunci îți amintești, cu siguranță, de roata culorilor. Este vorba despre acea diagramă circulară care arată legăturile dintre culori.

Oricât de mare ar fi tentația de a crede că este o invenție a lumii moderne, prima încercare în acest sens vine din 1704 și îi aparține celebrului om de știință Isaac Newton. El este cel care a creat prima roată formată din cele 7 culori ale curcubeului, conținând roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet. Este cunoscută și azi sub acronimul ROGVAIV drept formultă mnemotehnică pentru reținerea cu ușurință a culorilor din spectrul vizibil.

Totuși, paleta după care se ghidează și azi artiștii plastici și creatorii de modă vine de la 1810, fiind concepută de Johann Wolfgang von Goethe. Conține numai 6 dintre culori, fiind eliminat indigoul. Așadar, acele reguli de asortare a culorilor în vestimentație pe care ar trebui să le respectăm nu au neapărat vreo legătură cu moda, ci mai degrabă cu știința.

Principalele reguli de asortare a culorilor în vestimentație

Ca să putem aplica anumite reguli de asortare a culorilor în vestimentație trebuie mai întâi să înțelegem noțiunile de bază referitoare la culori. Există culori primare, secundare și terțiare. Roșu, galben și albastru sunt culorile de bază, din care derivă, prin combinarea lor, cele secundare, adică verde, portocaliu și violet. Tot la orele de desen am aflat că din galben combinat cu albastru obținem verde, din roșu și galben rezultă oranj, iar din roșu amestecat cu albastru obținem violet sau mov. Pe cale de consecință, orice combinație dintre o culoare primară și una secundară duce la apariția culorii terțiare. Dar cea mai simplă dintre reguli de asortare a culorilor în vestimentație este alegearea monocromatică, care nu dă greș niciodată. Adică, să porți din cap până-n picioare aceeași culoare.

Combinațiile de culori cu care nu dai greș

Culorile analoage se află poziționate una lângă cealalată pe diagrama cromatică. Iar ca să respectăm reguli de asortare a culorilor în vestimentație cel mai indicat ar fi să combinăm maximum 3 dintre acestea, pentru a obține un rezultat optim. Pe de altă parte, culorile complementare sunt diametral opuse pe paleta cromatică. Dacă te numeri printre îndrăzneți și dorești să creezi un efect vizual spectaculos, poți asorta în vestimentație culori complementare. Mai mult, acestea se pun în valoare reciproc și te scot în evidență.

Una dintre cele mai frumoase combinații de culori, simbol al eleganței, care emană personalitate și simț estetic, este combinația dintre galben și bleumarin. Este cea care te scoate din anonimat și se potrivește în moment al zilei, la orice tip de eveniment.

Roșu

este culoarea cu cel mai mare impact vizual. Este culoarea pasiunii, a iubirii, a vieții și a îndrăznelii deopotrivă. Totuși, asortată necorespunzător, poate crea un efect dezastruos. Nu vei da greș niciodată dacă o combini cu o altă culoare de bază, galben sau albastru, sau cu o nonculoare, precum albul sau negrul. Și derivatele secundare ale acestora dau naștere unor combinații de succes, la fel ca și asortarea cu anumite cunori analoage.

Albastrul

este una dintre culorile care nu ar trebui să lipsească din garderoba celor care respectă reguli de asortare a culorilor în vestimentație. Este clasică și atemporală, dar și versatilă. Nu vei da greș niciodată dacă o vei purta cu roșu sau galben sau în combinație cu nonculori. Fiindu-i complementară, oranjul sau portocaliul este o alegere de succes. Una dintre nuanțele analoage este turcoazul, ceva mai sensibil la asortat. Totuși, turcoazul merge de minune cu tonurile de lavandă, cu maro, portocaliu sau verde smarald. În versiunea mai intensă de albastru,se poate opta pentru fucsia, alb, muștar, portocaliu sau roșu.

Galbenul

nu trebuie evitat, mai ales în ținutele de vară sau cele de toamnă. Mai dificil de asortat este tonul muștar. Totuși, acesta este foarte elegant, așa că orice combinație cu roșu și derivate, cu bleumarin, maro, turcoaz și chiar roz puternic poate fi o opțiune bună.

Portocaliul

sau oranjul emană veselie, chef de viață. Așadar, o poți purta cu încredere pentru a oferi unei ținute acel ceva care să o scoată în evidență. Merge perfect cu tonurile de verde, cu albastru, roșu, galben, maro, indigo. Pentru un plus de eleganță, o poți asocia cu gri sau bej.

Verdele

înseamnă viață. Ne trimite cu gândul la spectacolul naturii și dă o notă de prospețime unei ținute. Dat fiind că am prezentat deja cele mai importante reguli de asortare a culorilor în vestimentație, nu îți va fi greu să alegi combinațiile potrivite. Totuși, o ținută cu elemente în tonuri de fucsia și verde te va scoate cu siguranță din anonimat. Impactul vizual este spectaculos. Nu vei da greș nici cu o combinație de verde cu galben sau cu violet. În versiunea militară, permite o mare varietate de posibilități, nu doar cu nuanțe pământii, ci și cu gama de pasteluri și culori neutre. Verdele mai închis se poate combina cu galben și portocaliu. Verdele acvamarin sau smarald poate fi combinat cu roz.

Culoarea maro

este frecvent utilizată în modă. Așa că este foarte important să știm cum să o purtăm. Este considerată neutră, dar destul de dificil de asortat. În zilele noastre, este mai degrabă bătrânicioasă și este evitată. Totuși, maroul poate da rezultate spectaculoase, cu un plus de eleganță, dacă este combinat corect. Roșul va fi întotdeauna o alegere reușită, la fel ca și galbenul sau oranjul. Iar tonurile de bej i se potrivesc perfect.

Movul

poate fi o alegere pe cât de îndrăzneață pe atât de sobră. În unele culturi simbolizează doliul, în altele, frivolitatea. Totuși, se numără printre culorile elegante, care dau greutate unei ținute. Combinațiile cu alb și negru au un impact vizual deosebit. Complementară movului, galbenul este o alegere de succes. Iar pentru un plus de îndrăzneală, poți combina cu succes movul cu turcoaz și portocaliu în aceași ținută.

Cum să nu combini culorile

Deși ar putea părea foarte simplu, procesul de asociere a culorilor preupune simț estetic. Și există anumite combinații de culori care ar trebui evitate, dacă vrei să respecți reguli de asortare a culorilor în vestimentație. Asta ca să nu ajungi, din exces de zel, la un rezultat nedorit sau la un aspect neglijent. Chiar dacă se potrivesc după diagrama cromatică, maroul și negrul nu reprezintă o alegere inspirată pentru aceeași ținută. La fel se întâmplă și în cazul combinației dintre verde și albastru.

Tonurile neutre sunt întotdeauna alegeri bune. Iar printre acestea se numără și nuanțele metalizate, precum auriul sau argintiul. Totuși, tonurile neutre se asortează foarte bine între ele și nu necesită decât accente de culoare pentru a le trezi la viață. Prea multă culoare poate crea efectul invers celui dorit.

Ce influențează asortarea culorilor

Acum că ai aflat principalele reguli de asortare a culorilor în vestimentație, trebuie să știi că și culoarea pielii joacă un rol foarte important. Nuanța tenului este unul dintre factorii care influențează alegerea unei ținute. Căci, ceea ce i se potrivește unei brunete poate fi total neinspirat pentru o persoană cu pielea de porțelan.

Așadar, pielea foarte bronzată sau creolă are nevoie de culori calde, solare, de pasteluri și nuanțe care să o pună în valoare. Turcoazul, galbenul aprins, albastrul cobalt, portrocaliul, lilaul, fucsia sunt alegeri inspirate. Pe de altă parte, albastrul închis ori vișiniul ar trebui eliminate din garderobă.

Pielea foarte albă, de porțelan, se pune în evidență cu tonuri deschise. Contrastele prea puternice nu o avantajează. Galbenul deschis, bleul sau griurile sunt opțiuni bune. Totuși, ar trebui evitate tonurile de portocaliu.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: stylecraze.com

Citește și Magia culorilor: Învață de la vedete să le asortezi

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton