Aceste rețete cu năut vin la pachet cu cele mai importante substanțe nutritive. Sunt delicioase, sănătoase și distractiv de preparat. Năutul este un aliment versatil, care poate deveni sos, desert, fel principal sau tot felul de gustări rapide și cu puține calorii. Năutul ține de foame, așa că este important în orice dietă.
Despre năut
Năutul este un tip de legumă. Cel mai comun tip are o formă rotundă și o culoare bej, dar alte soiuri sunt negre, verzi sau roșii. Substanțele nutritive ale acestora au diverse beneficii pentru sănătate.
Ca și alte leguminoase, cum ar fi lintea, năutul este bogat în fibre și proteine. De asemenea, ei conțin mai multe vitamine și minerale cheie.
Rețetă mâncare de năut. Extrem de gustoasă
O cană de năut, cu o greutate de 165 de grame, oferă 12,5 g de fibre.
Fibrele pot fi benefice pentru persoanele cu diabet.
Un studiu din 2014 a concluzionat că consumul a cel puțin 30 g de fibre pe zi ar putea ajuta la reducerea inflamației la persoanele cu diabet de tip 1.
Rețete cu năut
Paste cu pui la cuptor
- 4 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi , zdrobiți
- ¼ linguriță fulgi de ardei iute
- 2 cutii de 400 g de roșii tocate
- 1 linguriță de zahăr
- 6 linguri de mascarpone
- 4 piepți de pui fără piele, tăiați în fâșii
- 300 g de penne
- 70 g de brânză Cheddar matură, rasă
- 50 g de mozzarella rasă
- ½ legătură mică de pătrunjel, tocat fin
Încălziți 2 linguri de ulei într-o tigaie la foc mediu și prăjiți ușor ceapa timp de 10-12 minute. Adăugați usturoiul și fulgii de ardei iute și gătiți timp de 1 minut. Introduceți roșiile și zahărul și condimentați după gust. Fierbeți la foc mic, fără capac, timp de 20 minute sau până se îngroașă, apoi amestecați cu mascarpone.
Încălziți 1 lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă. Asezonați puiul și prăjiți-l timp de 5-7 minute sau până când puiul este bine gătit.
Încălziți cuptorul la 220C. Gătiți pennele urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Scurgeți-le și amestecați-le cu restul de ulei. Întoarceți pastele într-o tavă de dimensiuni medii, rezistentă la cuptor. Adăugați puiul și turnați sosul. Acoperiți cu cașcaval, mozzarella și pătrunjel. Coaceți la cuptor timp de 20 de minute sau până când se rumenește.
Năut cu mozzarella și pesto pe pâine prăjită
- 400 g de boabe de năut, scurse și clătite
- 1 lămâie, fără coajă
- 2 linguri de pesto proaspăt
- 4 roșii uscate la soare dintr-un borcan, scurse și tăiate mărunt
- 4 felii medii de pâine
- 1 cățel mare de usturoi
- ½ bilă de mozzarella
- frunze de busuioc, pentru a servi (opțional)
Puneți jumătate din năut într-un bol și zdrobiți-l cu un pisălog. Încorporați coaja de lămâie și pesto, restul de năut și roșiile. Se condimentează.
Salată de năut. Cea mai bună rețetă de post
Frecați pâinea cu cățelul de usturoi, apoi prăjiți-o până devine aurie. Întindeți amestecul de năut și mozzarella, precum și câteva frunze de busuioc, dacă doriți.
Salată caldă de chorizo și năut
- Pachet de 280 g de chorizo de gătit, tăiat felii
- 1 ceapă roșie mare, tăiată mărunt
- 2 ardei roșii, curățați de semințe și tăiați în fâșii
- 400 g de boabe de năut, scurse și clătite
- 12 roșii uscate
- 1 lingură de oțet de vin roșu
- 100 g pungă de rucola, pentru a servi
Într-o tigaie mare, prăjiți chorizo până când devine auriu, timp de aproximativ 10 minute, apoi folosiți o lingură cu fantă pentru a-l scoate din tigaie și lăsați-l deoparte.
Adăugați ceapa și ardeii în tigaie și gătiți-le în grăsimea de chorizo timp de 10 minute. Încorporați năutul și roșiile, încălzindu-le bine.
Rețetă mâncare de năut. Extrem de gustoasă
Turnați oțetul de vin roșu și asezonați. Serviți în boluri cu rucola deasupra.
Supă de miel și năut
- 1 lingură de ulei de măsline sau de rapiță
- 1 ceapă, tăiată în două și felii
- 2 morcovi, tăiați în cubulețe (170 g)
- 3 bețișoare mari de țelină, tăiate mărunt
- 125 g de friptură slabă de picior de miel
- 1 linguriță de turmeric măcinat
- 1 linguriță de chimen
- 1 linguriță de coriandru
- 400 g de linte verde
- 210 g de boabe de năut
- 2 linguri de piure de roșii
- 2 cuburi pentru supă
- ½ buchet mic de pătrunjel, tocat, plus câteva frunze întregi
Încălziți uleiul într-o cratiță adâncă, neaderentă. Adăugați ceapa, morcovii și țelina și gătiți la foc mare, amestecând din când în când, până când încep să se înmoaie. Adăugați mielul și condimentele, apoi gătiți timp de 5-7 minute pentru a rumeni carnea.
Chiftele din năut. Rețetă de post delicioasă
Adăugați și conservele de linte și de năut, împreună cu lichidul lor, apoi amestecați piureul de roșii și cubulețele de supă cu 1 litru de apă fierbinte din ceainic. Aduceți la fierbere, apoi acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 30 de minute, până când legumele sunt moi. Se amestecă pătrunjelul tocat, apoi se împrăștie câteva frunze întregi pentru a servi.
Sursa foto: Shutterstock.com