Rozmarinul este o plantă parfumată originară din regiunea mediteraneană. Are un gust amar și oferă o aromă și un gust plăcut multor alimente. În plus, rozmarinul poate fi folosit în ceai sau ca ulei esențial sau extract lichid. Rozmarinul nu este cunoscut doar pentru gustul și mirosul său; este, de asemenea, renumit pentru numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le posedă. O sursă bună de fier, calciu și vitaminele A, C și B-6, rozmarinul a fost folosit în scopuri medicinale de secole.
Rozmarin – proprietăți și beneficii
Unele dintre numeroasele beneficii potențiale ale rozmarinului pentru sănătate includ:
Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți și compuși antiinflamatori, despre care se crede că ajută la stimularea sistemului imunitar și la îmbunătățirea circulației sângelui.
Este considerat un stimulent cognitiv și poate ajuta la îmbunătățirea performanței și calității memoriei. Este, de asemenea, cunoscut pentru a stimula vigilența, inteligența și concentrarea.
Aroma rozmarinului a fost legată de îmbunătățirea stării de spirit, de limpezirea minții și de ameliorarea stresului la cei cu anxietate cronică sau dezechilibre ale hormonilor de stres.
Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare
Uleiul de rozmarin este cunoscut pentru că favorizează creșterea părului, previne chelia, încetinește încărunțirea și tratează mătreața și scalpul uscat.
Rozmarinul este adesea folosit pentru probleme de digestie, inclusiv arsuri la stomac, gaze intestinale, afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare și pierderea poftei de mâncare.
Rozmarinul este în mod specific puternic împotriva infecțiilor bacteriene. Este legat de prevenirea infecțiilor cu stafilococ.
Substanțele nutritive din rozmarin ajută la protejarea celulelor pielii de daunele cauzate adesea de soare și de radicalii liberi.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Rozmarinul este sigur atunci când este luat în doze mici, dar dacă este consumat în doze foarte mari poate duce la efecte secundare grave, cum ar fi vărsături, spasme sau chiar edem pulmonar.
Indigestie
Frunza de rozmarin este folosită în Europa pentru indigestie (dispepsie).
Dureri musculare și articulare
Aplicat local (pe piele), uleiul de rozmarin este uneori folosit pentru a trata durerile musculare și artrita și pentru a îmbunătăți circulația.
Alopecia
Din punct de vedere istoric, rozmarinul a fost folosit pentru a stimula creșterea părului. Într-un studiu efectuat pe 84 de persoane cu alopecia areata (o boală în care părul cade, în general pe alocuri), cei care și-au masat scalpul cu rozmarin și alte uleiuri esențiale (inclusiv lavandă, cimbru și lemn de cedru) în fiecare zi, timp de 7 luni, au înregistrat o regenerare semnificativă a părului, comparativ cu cei care și-au masat scalpul fără uleiurile esențiale.
Neutralizează agenții patogeni de origine alimentară
Mai multe studii arată că rozmarinul inhibă agenții patogeni de origine alimentară, cum ar fi Listeria monocytogenes, B. cereus și S. aureus.
Îmbunătățește memoria sau concentrarea
Rozmarinul este adesea folosit în aromoterapie pentru a crește concentrarea și memoria și pentru a ameliora stresul. Un studiu sugerează că rozmarinul, combinat cu alte uleiuri cu miros plăcut, poate scădea nivelul de cortizol și poate ajuta la reducerea anxietății.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Un alt studiu a constatat că utilizarea unor pliculețe cu ulei esențial de lavandă și rozmarin a redus stresul provocat de susținerea testelor la studenții absolvenți de la asistență medicală.
Cancer
Mai multe studii sugerează că extractul de rozmarin poate inhiba creșterea tumorilor prin împiedicarea replicării celulelor canceroase. Un studiu a constatat că rozmarinul, singur și în combinație cu curcumina, a ajutat la prevenirea cancerului de sân. Un al doilea studiu a constatat efecte similare ale rozmarinului asupra celulelor canceroase de colon.
La ce se folosește
Frunzele proaspete de rozmarin care se folosesc în alimentația zilnică.
Rozmarinul este disponibil în cinci formulări diferite. Ca ceai, extract, ulei esențial sau infuzie ori frunze în mâncare.
Efecte secundare ale rozmarinului
Majoritatea studiilor au stabilit că rozmarinul este sigur de consumat și nu are efecte nocive. Cu toate acestea, consumul excesiv de rozmarin poate provoca alergii cutanate.
Curiozități despre rozmarin
Crește într-o tufă mare și densă de tulpini căptușite cu frunze mici și înguste, de culoare verde închis deasupra și verde deschis dedesubt.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Florile sale de culoare albastru-violet degajă un parfum intens. În condiții potrivite, se înrădăcinează singură.
Lemnul de rozmarin era folosit în ritualurile păgâne, ca unguent pentru a purifica mâinile preoților sau ca tămâie. În Evul Mediu era folosit pentru a face talismane împotriva otrăvirii. Potrivit legendei din diferite regiuni ale Mediteranei, era o plantă sacră în care se ascundeau sau trăiau zânele.
Rozmarinul este o plantă din familia mentei (Lamiaceae) ale cărei frunze sunt folosite pentru a aromatiza alimentele.
Este o plantă lemnoasă cu frunze parfumate, veșnic verzi, asemănătoare unor ace și cu flori albe, roz, violet sau albastre, originară din regiunea mediteraneană.
Numele de „rozmarin” nu are nicio legătură cu trandafirul sau cu numele Maria, ci derivă din denumirea latină ros marinus, care înseamnă literalmente „roua mării”.
Utilizarea rozmarinului datează din anul 500 î.Hr. când era folosit ca plantă culinară și medicinală de către vechii greci și romani.
În antichitate se credea că rozmarinul întărește memoria; în literatură și folclor este o emblemă a amintirii și a fidelității.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Rozmarinul este ușor stimulant; în medicina tradițională era un constituent aromatic popular al tonicelor și linimentelor
Cea mai mare parte a rozmarinului uscat, utilizat în scop comercial, ne vine din Spania, Franța și Maroc. Cu toate acestea, este ușor să vă cultivați propriul rozmarin în climatele temperate.
Frunzele sunt veșnic verzi, au o lungime de 2-4 cm și o lățime de 2-5 mm, verzi deasupra și albe dedesubt, cu păr dens, scurt și lânos.
Înflorește primăvara și vara în climatele temperate, dar plantele pot fi în floare constantă în climatele calde; florile sunt albe, roz, purpurii sau albastru intens.
Frunzele proaspete și uscate de rozmarin sunt folosite frecvent în bucătăria tradițională mediteraneană ca plantă aromatică. Frunzele au un gust amar, astringent, care completează o mare varietate de alimente.
Sursa foto: Shutterstock.com