Rugăciunea care se spune în Marțea Luminată pentru armonie și pace în suflet. Este o perioadă încărcată din punct de vedere spiritual, Paștele fiind una dintre cele mai mari și importante sărbători în rândul creștinilor. După Săptămâna Patimilor și Înviere lui Iisus Hristos, în Săptămâna Luminată sunt din nou o serie de tradiții și superstiții, cât și rugăciuni zilnice, care se rostesc pentru binele casei, al familiei și o viață bună în general. Iată rugăciunea care se spunea în Marțea Luminată!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Așa cum bine știm cu toții, și Paștele, la fel ca și Crăciunul, vine cu o mulțime de tradiții, pe care gospodinele și credincioșii le pun în aplicare. Marțea din Săptămâna Luminată poartă numele și de Marțea Albă, iar această zi trebuie să fie nelucrătoare. Prin urmare, femeile nu au voie să spele, să calce, dar nici să facă curat în casă, indicat fiind să rostească o rugăciune pentru iertarea păcatelor, sănătate și armonie.
Citește și: Rugăciunea pe care să o spui de Adormirea Maicii Domnului
Rugăciunea care se spune în Marțea Luminată
În Săptămâna Luminată este bine să ne rugăm pentru binele casei și al familiei. De asemenea, se spune și faptul că Rugăciunea din Marțea Luminată este aducătoare de noroc, pace, armonie și sănătate. Creștinii obișnuiesc în fiecare zi din Săptămâna Luminată să rostească câte o rugăciune, mai ales că această perioadă stă sub semnul luminii şi prima slujbă din această săptămâna începe prin cuvintele: 'Veniţi de luaţi lumină'.
„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor. Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.
Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.
Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia, care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.
Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.
Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin'.
Sursă foto: Pixabay