Ce semnificație are sărutul sub vâsc? V-ați întrebat vreodată? Vâscul este asociat cu norocul în dragoste, în zilele noastre, deși în trecut avea o altfel de semnificație, însă oricum ar fi este clar că obiceiul sărutului sub vâsc nu deranjează pe nimeni. Află ce simbolizează sărutul sub vâsc de Crăciun, una dintre cele mai cunoscute tradiții din luna decembrie!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
În trecut, vâscul era mai degrabă un simbol al curățeniei spirituale, sănătății și al armoniei, fiind o plantă încărcată cu magie. Între timp, vâscul aduce noroc în dragoste, iar sărutul sub vâsc este de bun augur pentru îndrăgostiții aflați la început de relație sau pentru cei care vor să înceapă o poveste de dragoste.
Ce semnificație are sărutul sub vâsc
Vâscul era considerat o plantă sacră atât de norvegieni și druizii celți, cât și de indienii nord-americani. Atârnat deasupra ușii, vâscul aduce noroc în casă, bunăstare și fericire.
Pe lângă asta, vâscul aduce noroc în dragoste și sărutul sub vâsc este unul dintre cele mai frumoase obiceuri ale iernii. Potrivit unei tradiții mult răspândite (în special în țările anglo-saxone) cei care se sărută de Crăciun sub o ramură de vâsc vor avea bucurie și fericire.
Tradiția vâscului spune că unui bărbat îi este permis să sărute orice femeie care stă sub o crenguță sau un buchet de vâsc și invers. Dacă un sărut este refuzat, ghinionul se abate asupra persoanei care refuză.
Eticheta pentru sărutul de sub vâsc este ca persoana care sărută să îndepărteze o boabă de pe crenguță atunci când sărută. Când toate boabele dispar, nu mai este permis sărutul sub acea plantă.
Dacă un cuplu îndrăgostit se săruta sub vâsc înseamnă că vor avea o relație lungă și fericită. În Franța, acest obicei se practică în ziua de Anul Nou.
Citește și: Alina Eremia a vorbit despre copii și nunta cu Edi Barbu: „Testul timpului a fost trecut’
Citește și: Cum arată casa lui Florin Piersic din Cluj-Napoca. E cochetă și situată pe malul Someșului
De unde vine legenda sărutului sub vâsc
Celții au fost cei care au inițiat un adevărat cult al acestei plante pe care o considerau de esență divină. În viziunea lor, cel mai prețios vâsc era cel crescut pe stejar — îl numeau ”lacrima stejarului” și însoțeau culegerea unui astfel de vâsc de ceremonii fastuoase. Druizii, preoții celți înveșmântați în alb, tăiau vâscul numai cu o seceră de aur, și-l înveleau apoi cu grijă într-o mantie albă. Cu acel prilej se adunau ofrande și se jertfeau doi tauri albi, înălțându-se rugi către zeii atotputernici, pentru a fi îndepărtate duhurile rele, potrivit volumului ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.
O altă legendă spune că Balder, fiul zeiței norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile albe ale zeiței l-au readus la viață, iar ea a binecuvântat planta, potrivit Agerpres.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2023/12/001-cover-337.jpg)
Sărutul sub vâsc- ce aduce ghinion
Sărutul sub vâsc este asociat pentru prima oară cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor, iar, mai târziu, cu tradițiile primitive legate de căsătorie. Acest obicei își avea originile în mai multe credințe. Una dintre acestea era aceea că vâscul era un leac pentru fertilitate.
De Crăciun, fiecare fată care stătea sub coronița de vâsc nu putea refuza sărutul. Acesta putea însemna iubire, prietenie sau noroc. Dacă fata rămânea nesărutată, avea ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătorea.
În alte legende medievale se spune că vâscul era atât de mult venerat, încât dacă doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub un pom în care era vâsc, ei încetau imediat dușmănia și se împăcau spre cinstirea vâscului, a cărui putere magică o recunoșteau astfel.