Semințe de floarea soarelui - proprietăți, beneficii, curiozități

 Lupescu Anca
.

Semințele de floarea-soarelui sunt o gustare minunată și probabil mulți dintre noi o consumau în copilărie sau continuă să o facă, mai ales când se uită la un film sau când se reunesc cu prietenii. Aceste mici semințe sunt foarte bune din punct de vedere nutrițional. Adăugarea semințelor de floarea-soarelui în dieta ta ar putea face minuni pentru piele, inimă, imunitate și sănătate generală.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de floarea soarelui

În timp ce semințele de floarea-soarelui sunt destul de bogate în grăsimi pentru o porție de 30 de grame, acestea sunt alcătuite în cea mai mare parte din grăsimi benefice mono- și polinesaturate. 

Aceste tipuri de grăsimi sunt surse de grăsimi antiinflamatorii și sănătoase pentru inimă de care organismul nostru are nevoie. În plus, semințele de floarea-soarelui sunt o sursă bună de fibre și proteine.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Semințele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, aproape neglijabile în ceea ce privește sodiul pe cont propriu, dar multe produse din semințe de floarea-soarelui ambalate sunt încărcate cu sare.

Este important să fii atent la eticheta nutrițională ori de câte ori îți faci provizii de semințe de floarea-soarelui pentru a le folosi ca gustare sau într-o rețetă.

Beneficii antiinflamatorii.

Semințele la modă – cum ar fi chia și cânepa – nu sunt singurele care oferă beneficii antiinflamatorii. În timp ce inflamația este o reacție normală – și necesară – la leziuni în corpul nostru, inflamația sistemică cronică se află în spatele multor boli.

Printre aceste boli se numără bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul de tip 2, bolile autoimune, tulburările neurologice, sindromul metabolic și hipertensiunea arterială. Consumul de alimente care au proprietăți antiinflamatorii poate ajuta la combaterea inflamației sistemice, iar semințele de floarea-soarelui pot fi unul dintre aceste alimente antiinflamatorii.

Stimulează sănătatea inimii tale

S-a demonstrat că un consum moderat de grăsimi nesaturate îmbunătățește sănătatea inimii. Semințele de floarea-soarelui, de exemplu, pot reduce colesterolul LDL și colesterolul total, conform unei analize din 2022 publicată în Advances in Nutrition. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Făcând efortul de a consuma mai multe grăsimi sănătoase pentru inimă, cum ar fi grăsimile mono- și polinesaturate care se găsesc în semințele de floarea-soarelui, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii tale.

Ajută la prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor

Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă bună sau excelentă de vitamine și minerale esențiale, două dintre acestea fiind zincul și seleniul. O recenzie din 2017 publicată în revista Nutrients se referă la zinc ca fiind „gardianul funcției imunitare”, deoarece ajută la dezvoltarea și menținerea bunei funcționări a celulelor imunitare. 

Zincul funcționează, de asemenea, ca un antioxidant pentru a lupta împotriva radicalilor liberi.

Seleniul joacă, de asemenea, un rol în combaterea inflamațiilor și a infecțiilor, alături de stimularea imunității, pentru a se asigura că organismul nostru produce un răspuns adecvat la orice intruși în organism, potrivit unei recenzii din 2019 publicată în Critical Reviews in Biochemistry and Molecular Biology. 

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Acest mineral s-a dovedit a fi, de asemenea, o parte importantă în obținerea sănătății mentale și îmbunătățirea depresiei. Și, potrivit unei revizuiri din 2021 în Frontiers in Neuroscience, seleniul se arată promițător și în prevenirea tulburărilor neurodegenerative – cum ar fi Alzheimer.

Aliment excelent pentru mamele însărcinate

Vitamina E este esențială pentru sănătatea prenatală, deoarece ajută fătul să dezvolte și să folosească celulele roșii din sânge și mușchii. 

Folatul susține placenta și ajută la prevenirea spina bifida, în timp ce zincul ajută la producerea de insulină și enzime.

Vitamina E este, de asemenea, un nutrient cheie pentru obținerea acelei „străluciri de sarcină”. Probabil că aț cumpărat un produs de îngrijire a pielii care anunță că are vitamina E în el. 

Cercetările, inclusiv un studiu din 2021 din Scientific Reports, sugerează că vitamina E luptă împotriva daunelor provocate de razele UV și hrănește cel mai mare organ – pielea. Semințele de floarea-soarelui conțin mai mult de o treime din necesarul zilnic de vitamina E.

Curiozități despre semințele de floarea soarelui

Floarea-soarelui nu este doar galbenă

Deși majoritatea oamenilor asociază floarea-soarelui cu culoarea galbenă, aceste flori sunt de fapt disponibile într-o varietate de culori, inclusiv roșu, roz și alb.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Floarea-soarelui nu se numește așa doar pentru aspectul ei

Pe lângă aspectul lor asemănător cu cel al soarelui, floarea-soarelui prezintă o trăsătură numită heliotropism, ceea ce înseamnă că se întorc cu fața la soare. De fapt, ele vor urmări soarele pe parcursul zilei și se vor deplasa în consecință – deși lent!

Cea mai înaltă floarea-soarelui înregistrată a avut o înălțime de 30 de metri

Când Hans-Peter Schiffer a cultivat o floarea-soarelui de 30 de metri în Germania, își depășise deja a doua oară recordul personal. Floarea-soarelui lui Schiffer a doborât trei recorduri mondiale Guinness consecutive pentru cea mai înaltă floarea-soarelui din toate timpurile.

Floarea-soarelui poate absorbi toxinele din dezastrele radioactive

Ca și cum această plantă nu ar fi fost suficient de genială, ea ne protejează și de radiațiile nocive, absorbindu-le. În Fukushima, unde un cutremur a provocat o scurgere de radiații la o centrală nucleară în 2011, au fost plantate milioane de floarea-soarelui pentru a absorbi radiațiile din sol (acest tip de plantă se numește „hiperacumulator”. 

Alimentele care scad pofta de mâncare

Deșeurile rezultate sunt stocate în frunzele și tulpinile plantei.

Unii oameni se tem de floarea-soarelui

Deși floarea-soarelui este un simbol al pozitivității, unii oameni sunt speriați sau au o teamă irațională față de ea. A se teme de floarea-soarelui se numește Heliantofobie. Poate părea ciudat pentru unii oameni care admiră frumusețea florii-soarelui, dar motivele cheie sunt aspectul, mirosul sau chiar și doar gândul.

Floarea-soarelui simbolizează pozitivitatea

Florile au inspirat oamenii de-a lungul istoriei și le-au fascinat conștiința în multe feluri. Din acest motiv, floarea-soarelui simbolizează în mod tradițional viața, bucuria, loialitatea, precum și longevitatea.

Celebrul pictor Vincent van Gogh a pictat o serie de floarea-soarelui

Celebrul pictor Vincent van Gogh a fost un post-impresionist olandez care se numără printre cele mai influente figuri din istoria artei occidentale. 

El a creat două serii de tablouri de natură statică cu flori de floarea-soarelui. Prima serie, executată la Paris în 1887, înfățișează florile așezate pe jos. Cea de-a doua serie, realizată un an mai târziu în Arles, Franța, prezintă un buchet de floarea-soarelui într-un vas.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton