Ce semnifică trecerea pe sub masă la biserică, în Vinerea Mare. Prin acest gest, credincioșii retrăiesc simbolic momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost pus în mormânt, aducându-și omagiul în fața sacrului și reflectând asupra propriilor păcate. Preotul Nicolae Crângașu a vorbit despre acest obicei sfânt.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
În Vinerea Mare, zi de profundă semnificație spirituală pentru creștini, o tradiție veche și plină de înțelesuri marchează un moment de reculegere: trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf. Acest obicei, practicat în timpul Deniei Mari, simbolizează smerenia și jertfa lui Iisus Hristos, care a murit pentru mântuirea lumii. Prin acest gest, credincioșii retrăiesc simbolic momentul în care Mântuitorul a fost pus în mormânt, aducându-și omagiul în fața sacrului și reflectând asupra propriilor păcate.
Ce semnifică trecerea pe sub masă la biserică, în Vinerea Mare
Săptămâna Patimilor reprezintă o perioadă deosebită din calendarul religios ortodox, marcată de momente de profundă încărcătură spirituală. Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de „Vinerea Mare a Patimilor', este una dintre cele mai importante zile ale acestei săptămâni, întrucât credincioșii retrăiesc simbolic momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost pus în mormânt.
În această zi, o tradiție străveche se păstrează cu mare evlavie în bisericile ortodoxe: trecerea credincioșilor pe sub masa cu Sfântul Epitaf. Acest obicei este însoțit de un moment de rugăciune intensă, de reculegere și smerenie. Sfântul Epitaf, cunoscut în popor și sub denumirea de „Sfântul Aer' sau „Plascenița', este o pânză brodată sau pictată, care înfățișează icoana Punerii în mormânt a lui Iisus Hristos.
Potrivit rânduielilor bisericești, după slujba Ceasurilor Împărătești, în cadrul Vecerniei Mari, Sfântul Epitaf este așezat pe o masă special pregătită în mijlocul bisericii. În timpul slujbei, credincioșii se închină cu evlavie la Sfânta Evanghelie, la Sfânta Cruce și la Sfântul Epitaf, apoi trec sub masa pe care este așezat acest simbol sacru. Actul de a trece pe sub masă este considerat un gest profund de smerenie și pocăință, fiind un moment de reflecție asupra jertfei Mântuitorului, care a murit pentru iertarea păcatelor omenirii.
„Este o poziție care exprimă maxima pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt. Se înțelege că El a murit nu pentru vina Lui, ci ca să absolve vina noastră în fața lui Dumnezeu', a spus preotul Nicolae Crângașu pentru dcnews.ro.
Citește și: Se spală sau nu în Vinerea Mare. Ce nu ai voie să faci azi
Citește și: Rugăciuni în Săptămâna Mare. Când și de ce se citește Acatistul Sfintelor Pătimiri
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-240.jpg)
Cum trebuie să treci pe sub masă la biserică
Tradiția cere ca această trecere pe sub masă la bisericî să fie făcută cu respect, fie în genunchi, fie aplecat, având capul plecat într-o atitudine de adâncă reculegere. Este un simbol al conștientizării jertfei lui Hristos pentru mântuirea lumii.
După acest moment profund, în timpul Deniei Prohodului, Epitaflul este purtat într-o procesiune în jurul bisericii, evocând astfel înmormântarea Domnului, iar la final este dus în Sfântul Altar, unde rămâne așezat pe Sfânta Masă, semnificând astfel liniștea și sfârșitul zilelor pământești ale Mântuitorului, înainte de Învierea Sa.
Prin această practică, credincioșii nu doar că își exprimă respectul față de jertfa lui Iisus Hristos, dar se angajează într-un act spiritual de curățire și reconciliere cu Dumnezeu, în spiritul iubirii și al sacrificiului divin.
Sursa foto: Facebook