Sfântul Adrian este sărbătorit în fiecare an pe 26 august. Mulți oameni își serbează onomastica astăzi, purtând numele Martirului Adrian. Povestea acestuia și a soției lui, Natalia, este una extrem de dură.
Despre Sfântul Adrian și Natalia din Nicomedia
Martirii Adrian și Natalia au fost căsătoriți în tinerețe, timp de un an înainte de martiriul lor, și au trăit în Nicomedia în timpul împăratului Maximian (305-311).
Împăratul a promis o recompensă oricui ar fi informat despre creștini pentru a-i aduce la judecată. Atunci au început denunțurile, iar douăzeci și trei de creștini au fost capturați într-o peșteră din apropierea Nicomediei.
Mesaje şi felicitări de Sfântul Ion
Au fost torturați, îndemnați să se închine la idoli, apoi au fost aduși în fața pretorului, pentru a le consemna numele și răspunsurile. Adrian, șeful pretoriului, a privit cum acești oameni sufereau cu atâta curaj pentru credința lor.
Văzând cu câtă fermitate și fără teamă îl mărturiseau pe Hristos, el a întrebat: „Ce recompense așteptați de la Dumnezeul vostru pentru suferința voastră?'.
Martirii au răspuns: „Recompense pe care nu le putem descrie și pe care nici mintea voastră nu le poate înțelege.” Sfântul Adrian le-a spus cărturarilor: „Scrieți și numele meu, căci sunt creștin și mor cu bucurie pentru Hristos Dumnezeu”.
Viața martirilor Adrian și Natalia
Cărturarii au raportat acest lucru împăratului, care l-a chemat pe Sfântul Adrian și l-a întrebat: „Ce s-a întâmplat? „Cu adevărat, ai înnebunit, de vrei să mori? Vino, șterge-ți numele de pe liste și adu jertfă zeilor, cerându-le iertare”.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie
„Nu mi-am pierdut mințile, ci mai degrabă mi le-am regăsit”.
Maximian a ordonat atunci ca Adrian să fie aruncat în închisoare.
Soția sa, Sfânta Natalia, știind că soțul ei urma să sufere pentru Hristos, s-a bucurat, întrucât ea însăși era creștină în secret.
Ea s-a grăbit să ajungă la închisoare și și-a încurajat soțul spunând „Ești binecuvântat, domnul meu, pentru că ai crezut în Hristos. Ai obținut o mare comoară. Nu regreta nimic pământesc, nici frumusețea, nici tinerețea, nici bogăția. Tot ceea ce este lumesc este praf și cenușă. Numai credința și faptele bune sunt plăcute lui Dumnezeu”.
L-au eliberat pe Sfântul Adrian din închisoare pentru a-i spune soției sale despre ziua execuției sale. La început, Sfânta Natalia a crezut că s-a lepădat de Hristos și astfel a fost eliberat și nu a vrut să-l lase să intre în casă. Sfântul a convins-o pe soția sa că nu fugise de martiriu, ci venise să-i dea vestea zilei execuției sale.
Sfântul Adrian fost torturat
L-au torturat cu cruzime pe Sfântul Adrian. Împăratul l-a sfătuit pe sfânt să aibă milă de el însuși și să apeleze la zei, dar martirul i-a răspuns: „Lăsați zeii voștri să spună ce binecuvântări îmi promit și atunci mă voi închina lor, dar dacă nu pot face acest lucru, atunci de ce să mă închin lor?”.
Sfânta Natalia nu a încetat să-l încurajeze pe soțul ei. L-a rugat și pe el să se roage lui Dumnezeu pentru ea, pentru ca, după moartea lui, să nu o forțeze să se căsătorească cu un păgân.
Călăul a ordonat ca mâinile și picioarele sfinților să fie rupte pe nicovală. Sfânta Natalia, temându-se că soțul ei va ezita văzând suferințele celorlalți martiri, l-a rugat pe călău să înceapă cu el și să-i permită să pună ea însăși mâinile și picioarele pe nicovală.
Au vrut să ardă trupurile sfinților, dar s-a iscat o furtună și focul s-a stins. Mulți dintre călăi au fost chiar loviți de fulger. Sfânta Natalia a luat mâna soțului ei și a păstrat-o acasă. Curând, un comandant de armată a cerut aprobarea împăratului pentru a se căsători cu Sfânta Natalia, care era tânără și bogată. Dar ea s-a ascuns în Bizanț.
Sfântul Adrian i s-a arătat în vis și i-a spus că în curând se va odihni în Domnul. Martira, epuizată de suferințele anterioare, a murit la scurt timp.
Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie
Sfinții Adrian și Natalia sunt ocrotitorii cuplurilor căsătorite, la fel ca și Sfinții Timotei și Maura (3 mai).
La mănăstirea Kykkos din Cipru sunt o parte din moaștele Sfintei Natalia.
Alți sfinți pomeniți astăzi
Tot astăzi se face pomenirea următorilor sfinți:
- Sfintilor douazeci si trei de Mucenici care au fost chinuiti impreuna cu Sfantul Adrian;
- Sfintilor Mucenici Atic si Sisenie;
- Sfantului Cuvios Ivistion;
- Sfantului Mucenic Adrian, printul;
- Sfantului Cuvios Ioasaf, fiul lui Avenir, imparatul Indiei;
- Sfantului Cuvios Titoe.
Sursa foto: Shutterstock.com
Citeşte şi: Ce sunt îngerii. Curiozități despre îngeri