Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor și al familiei

.

Sfântul Stelian este sărbătorit pe 26 noiembrie și este ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine. S-a născut în Paflagonia, Asia Mică, între anii 400 și 500 și a fost binecuvântat încă din pântecele mamei sale. Pe măsură ce a crescut, harul lui Dumnezeu a devenit din ce în ce mai mare în el.

Despre Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor și al familiei


Acest sfânt s-a dovedit a fi un stâlp al vieții ascetice. A devenit un exemplu pentru tineri și bătrâni deopotrivă și a fost un model de urmat. Dar austeritatea vieții sale ascetice nu l-a satisfăcut și a dorit să se apropie tot mai mult de perfecțiune. 

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare

Își dorea o izolare completă și cea mai strictă: cea a unui pustnic. Și-a luat rămas bun de la colegii săi călugări din mănăstire și s-a retras departe, în deșert, departe de orice locuință. Acolo, în deșert, a trăit într-o peșteră.


Noua fază a vieții sale ascetice avea ca scop perfecțiunea cerească. Zilele și nopțile se scurgeau cu contemplare, gânduri și rugăciuni către Dumnezeu. Din toată inima sa, el a imitat măreția lui Dumnezeu, a cântat laude Sfintei Treimi. A trăit unit cu Dumnezeu și nimic nu i-a tulburat seninătatea divină.

Bunătatea și evlavia sfântului au devenit curând evidente pentru locuitorii din Paflagonia, iar aceștia îl căutau pentru a-i asculta învățăturile sau pentru a fi vindecați de el. Mulți au fost vindecați de boli fizice și psihice prin rugăciunile sale.

Sfântul Stelian era cunoscut pentru dragostea sa față de copii, pe care îi vindeca de infirmitățile lor. Chiar și după moartea sa, cetățenii din Paflagonia credeau că el le putea vindeca copiii. Ori de câte ori un copil se îmbolnăvea, o icoană a lui Stelian era pictată și era atârnată deasupra patului copilului.

Moartea Sfântului

În ceasul morții sale, chipul Sfântului Stelian a devenit brusc radiant, iar un înger a apărut pentru a-i primi sufletul.


Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea

Agios Stylianos știa că, pentru ca oamenii să fie mântuiți, trebuiau să aibă sufletele lor ca cele ale copiilor mici, care sunt nevinovați. El a spus că copiii sunt mici îngerași, motiv pentru care a dorit să-i ajute și să-i protejeze. Iar Dumnezeu, i-a acordat acestuia har și în această privință.

Dumnezeu a răsplătit intenția sa binecuvântată și i-a dat puterea făcătoare de minuni de a vindeca copiii bolnavi. 


Mame de aproape și de departe, se grăbeau la el, cu durere și credință, purtând pe umeri copii bolnavi și schilozi, căutând un leac pentru odraslele lor. Unele au mers zile întregi pe jos prin pustiu pentru a găsi peștera pustnicului. 

Când au ajuns, au căzut la picioarele lui cu lacrimi în ochi, slăvindu-l pe Dumnezeu că în sfârșit l-au găsit pe sfânt și cerându-i să le vindece copiii. Plin de bunătate și compasiune, Stelian îi lua în brațe pe pruncii bolnavi și, cu lacrimi în ochi, îl ruga pe Dumnezeu să-i vindece. 


Domnul îi asculta rugăciunea sinceră și sfântul făcea o minune. Copiii bolnavi își recăpătau sănătatea.

Dar nu doar vindecările miraculoase ale copiilor au fost cele care au glorificat numele Sfântului Stelian. Sfântul a dobândit reputația de făcător de minuni pentru că a ajutat cuplurile să conceapă prin rugăciunile sale. 

Multe femei au rămas însărcinate prin mijlocirile sale. După moartea sa, oamenii continuau să viziteze peștera și se susține că predicile sale puteau fi auzite acolo.


Într-un alt caz, a reușit să salveze copiii de o ciumă care a lovit un sat după ce oamenii s-au rugat la el. Din acest motiv, Sfântul Stelian este considerat sfântul protector al copiilor și al mamelor.

Moaștele Sfântului Stelian

În București există Biserica Sfântul Stelian, care se numește „Lucaci’. Mulți credincioși vin aici pentru a se ruga pentru copiii lor. Biserica a fost construită în anul 1736 de către mitropolitul Ștefan al Țării Românești. Ea a fost refăcută după ceva timp și  este funcțională și astăzi. 


Citește și: Sărbătoarea Sfântului Dumitru, tradiții și obiceiuri. RUGĂCIUNEA către Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir care face minuni

Această biserică a moștenit moaștele Sfântului Stelian și ale Sfinților Haralambie, Elefterie și Onufrie.

Pe lângă hramul Sfântul Nicolae, biserica a căpătat și hramul Sfântului Stelian. În fiecare miercuri, aici sunt slujbe săvârșite în cinstea cuviosului Stelian. 

Rugăciune către Sfântul Stelian

Iată o rugăciune pe care să o rostești pe 26 noiembrie, de Sfântul Stelian, protectorul mamelor și copiilor. Această rugăciune se poate rosti pentru sănătatea pruncilor și pentru ca cei mici să crească în armonie.


„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cerească umplandu-te. 

Acum, în slavă cerească viețuind și înaintea împăratului Hristos stand, nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneala înalță rugăciuni și cer sprijinul tău. 

Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe ține. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii.Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țărînă bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune. 

Ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, că prin tine și împreună cu ține să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin’.

Sursa foto: Shutterstock.com

Citeşte şi: Ce sunt îngerii. Curiozități despre îngeri