Sfaturi pentru vacanța perfectă în Bali. Bali, cunoscută drept „Insula Zeilor', este un paradis exotic care îmbină armonios relaxarea cu aventura și explorarea culturală. De la plajele aurii și peisajele spectaculoase din Uluwatu până la terasele verzi de orez din Ubud și templele mistice, insula oferă o paletă infinită de experiențe. Fie că visezi la apusuri de poveste, cascade ascunse sau descoperirea tradițiilor locale, Bali te cucerește cu farmecul său unic și energia sa vibrantă.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Sfaturi pentru vacanța perfectă în Bali. După un drum de aproape 17 ore, cu o escală în Doha, am ajuns în mult doritul Bali. Spun mult doritul, deoarece foarte mulți oameni din jurul meu mi-au spus că este o experiență de neuitat și că o astfel de vacanță o să îmi placă foarte mult. Am împărțit aventura în Bali pe diferite zone, ca să avem suficient timp pentru a le explora, ținând cont că am avut aproape o lună la dispoziție. Am ales să vedem cât mai mult din Bali și să experimentăm diferite tipuri de cazări, dar voi puteți alege o vacanță de maximum două săptămâni şi să vă luați o vilă într-un singur loc, de unde, cu un șofer, să vizitați cât mai multe destinații.
Prima dimineață în Bali
Puteți combina mai multe atracții într-o zi; noi având multe zile la dispoziție, am zis să avem maxim două obiective de atins pe zi. Prima dimineață în Bali am început-o în Jimbaran, într-un loc foarte cunoscut în mediul online și aproape fully booked tot timpul, La Cabane. Drept dovadă, am reușit să petrecem doar o noapte aici, ținând cont că trebuia să ne luăm cazarea cu cel puțin 3-4 luni înainte. O locație mai mult pentru relaxare şi făcut content pentru rețelele de socializare, ce găzduiește o piscină cu priveliște la Ocean.
Mâncarea a fost OK, dar nu pot să vă spun că ne-a dat pe spate vreun preparat anume. Au încercat să adapteze bucătăria internațională la cea balineză, dar nu prea le-a ieșit, iar ca zonă, ești destul de izolat, ai o plajă la 10 minute de coborât. În rest, dacă vreți să petreceți mai mult timp aici, veți avea nevoie de un șofer pentru a ajunge în alte locuri, dar să țineți cont că Jimbaran este destul de departe de restul zonelor turistice din Bali.
Resortul din mijlocul naturii
În drumul nostru spre Ubud, în cea de-a doua dimineață, drum de aproape trei ore cu taxiul ce ne-a costat mai puțin de 100 lei, am avut o oprire la Satria Luwak Coffee, unde am testat diferite arome de ceaiuri și cafele, fiecare având un beneficiu diferit pentru sănătatea corpului. Nu se putea să trecem pe aici și să nu încercăm celebra cafea din boabe de Luwak, una dintre cele mai rare și scumpe cafele din lume, cafea ce provine din excrementele mamiferului cu același nume. Sincer să fiu cu voi, eu nu sunt un consumator de cafea, dar cafea mai rea ca asta n-am băut pe nicăieri. Se pot cumpăra pentru acasă, doar că prețurile sunt puțin mai ridicate față de cele din bazar sau diferite piețe. După încă circa 30 de minute, ajunși în Ubud, ne-am cazat pentru următoarele două nopți la Pari Sudha, primul resort din jungla balineză. Un resort în mijlocul naturii, înconjurat de copaci imenși, foarte batrâni, și cu multe sunete de insecte, animale și păsări.
Pădurea maimuțelor
Ziua 3 a început cu o vizită la pădurea maimuțelor, unde vă recomand să întrebați, în dimineața zilei când vreți să vizitați, la numărul de WhatsApp disponibil pe site-ul lor, dacă există staff-ul necesar pentru selfie cu maimuța. E păcat să mergeți până acolo și să nu vă faceți și celebrul selfie cu maimuța. Mare grijă! Nu hrăniți maimuțele, încercați să nu vă uitați în ochii lor, pentru că vor avea impresia că sunt în pericol și vă vor ataca, nu le speriați dacă dorm și nu puneți mâna pe ele, cel mai bine e doar să vă uitați la ele. Persoanele mai încăpățânate, care vor să își complice viața, la final probabil se vor întoarce cu o mușcătură… În cadrul rezervației există și o clinică unde, dacă sunteți mușcați de vreo maimuță, vi se administrează un vaccin pe loc.
În Bali e obligatoriu să negociezi
Ubud Market este un loc de neratat, mai ales dacă îți plac negocierile, ei bine aici este locul unde te distrezi cel mai tare. Ei sunt obsedați să negocieze; dacă nu faci asta, nu îți vând produsul. De la un preț extraordinar de mare, ajungi la un preț inexistent, bineînțeles, asta după vreo 10 minute în care, de la un singur obiect, ajungi la minimum 5, dar cu prețuri mult mai bune.
Ce e Bali fără puțină ploaie? Nu cred că e zi în care să nu vezi măcar doi stropi de ploaie, o ploaie cât ai face un duș rapid, ce se usucă imediat, datorită căldurii. Vă recomand să vă cumpărați o pelerină de ploaie mică, pe care să o aveți în permanență cu voi în rucsac. O nouă zi, o nouă cazare, iar pentru urmatoarele trei nopți am ales să mergem la Dwaraka The Royal Villas, un resort unde poți închiria o cameră sau o vilă cu sau fără piscină proprie. Un resort ce mai deține încă două piscine comune, pentru toată lumea, unde în prima zi ne-am relaxat și am editat materialele. O locație curată, la 10 minute de centrul Ubudului, ce îți oferă transport gratuit din oră în oră din și spre centru. Seara am ales să mergem la un restaurant în centru, unde am avut surpriza de a vedea și viața de noapte din Bali, fiind plin de localnici și turiști.
Ziua 5 am început-o la Tegalalang Rice Terrace, celebra plantație de orez, unde puteți rezerva și o zi la faimoasa piscină infinity. Era destul de cald și aglomerat la piscină, așa că amales să facem câteva poze prin lanurile de orez proaspăt cules, să ne dăm în celebrul leagăn de 10 metri, aflat deasupra terasei, și să admirăm priveliștea. Normal că ne-am lăudat prietenilor cu negocierile făcute în bazar și ne-au zis că vor și ei anumite lucruri, așa că am mers din nou acolo, unde, timp de trei ore, am negociat pentru noi produse. Ziua s-a terminat cu un masaj în cadrul resortului și o cină delicioasă pe terasă. Această locație este ideală atât pentru cupluri, cât și pentru familii cu copilași.
Elephant Mud Fun, o experiență de neratat
Următoarea zi după micul-dejun, am plecat spre Bali Zoo, unde ne aștepta o experiență inedită. Nu trebuie ratate acolo Elephant Mud Fun, unde veți spăla elefanții, sentiment ce e greu de descris, și hrănitul animalelor. Este o experiență pentru care trebuie să vă rezervați în jur de 4-5 ore pentru a parcurge tot traseul din grădina zoologică, distracție pentru care trebuie să scoateți din buzunar în jur de 100 de euro de persoană, spălatul elefanților fiind cel mai costisitor, dar nu sunteți condiționați să faceți asta. Cel mai bine, verificați cu câteva zile înainte lista de prețuri și activitățile disponibile, pentru a vedea dacă vă încadrați în buget.
Ubud, cel mai sălbatic loc turistic din Bali
Ubudul este, probabil, cel mai sălbatic loc turistic din Bali, așadar la unele cazări nu sunt geamuri, doar niște perdele. Ce înseamnă asta? Toate furnicile, păianjenii, tânțarii și șopârlele vă vor vizita, atât pe zi, cât și în timpul nopții. Așa s-a întâmplat la DD Bamboo Lodge, un loc superb unde ne-am luat trei nopți, dar am rezistat una singură pentru că am avut prea mulți vizitatori – șopârle gecko și alte insecte mici care s-au gândit să vină pe la noi prin casă și să ne salute.
Așadar, am ales să ne mutăm la Magic Hills, un loc extrem de cunoscut în mediul online, și el înconjurat de natură, dar un resort mai scump și cu condiții mai bune. Dat fiind că în fiecare zi erau folosite diferite substanțe ce alungau insectele, am reușit să dormim chiar și fără să tragem perdeaua ce se afla în jurul patului. Un loc izolat de civilizație, aproape de Camaya, o locație ce a ajuns într-un documentar celebru de pe Netflix. Am ales să stăm în Princess House, o casă pe 3 etaje, probabil cea mai mare la momentul de față dintre toate cele 6 disponibile – mai sunt multe în construcție, proprietarul a spus că este o afacere profitabilă și că vrea să se extindă, dar este greu de construit pentru că nu sunt muncitori suficienți și durează mult.
Am continuat a doua săptămână tot în Ubud și ne-am cazat la Blue Karma Dijiwa, un resort unde am văzut pentru prima dată celebrii păianjeni cât palma, chiar și mai mari, care aparent sunt orbi și insectivori doar, detalii ce nu ne-au liniștit neapărat văzându-i cât de mari și rapizi sunt. Revenind la resortul unde ne-am cazat, este un loc liniștit, înconjurat de plantații de orez și foarte multă natură, un loc ce are atât vile individuale, cât și camere imense pentru una sau două persoane. Două zile le-am petrecut prin resort, deoarece a plouat destul de mult și am zis că e o oportunitate bună să ne și relaxăm puțin după atâta alergătură. Cei de la resort ne-au spus că mai au un hotel, dacă vrem să experimentăm și alte locuri. Bineînteles că am fost de acord și ne-am mutat la Arkamara Dijiwa Ubud, un hotel sigur, fără insecte sau gecko care să-ți „vorbească toată noaptea.
Cascadele Leke Leke şi Nung Nung
În ultima zi din cea de-a doua săptămână, am ales să facem un traseu cu mai multe obiective – ne-am luat un șofer pentru o zi și a costat 30 € – care ne-a dus de la spectaculoasele cascade Leke Leke şi Nung Nung la Handara Gate, unde am plătit o taxă suplimentară, pe lângă cea de intrare, pentru a folosi drona. Merită, este un peisaj frumos, pe care îl puteți găsi și la repere, pe pagina mea de Instagram. Probabil unul dintre cele mai spectaculoase resorturi la care am stat în această perioadă este Ulaman Eco Luxury Retreat, un loc cu căsuțe aflate și la înălțime, făcut doar din elemente din natură și, probabil, cel mai luxos de până acum. Cu toate acestea, nici aici nu am scăpat de fioroșii păianjeni orbi cât palma, erau prin tot resortul, atârnați de plantele înalte.
Ca și prin alte locații care își respectă clienții, înainte de a ridica drona trebuie să suni la recepție și să anunți că vei face asta. Ei îți spun că ai o limită de 10-15 minute, dar, dacă nu deranjezi pe nimeni, poți sta cât vrei. Mâncarea a fost excelentă, probabil cea mai bună de până acum, aici chiar le-a reușit combinația dintre bucătăria internațională și cea balineză.
Uluwatu, o experiență unică
Ultimele 10 zile din experiența noastră în Bali le-am petrecut în Uluwatu, zona de turiști și oameni petrecăreți, unde ne-am relaxat, am văzut cele mai spectaculoase apusuri pe plajă și ne-am distrat, am cunoscut oameni noi din diferite colțuri ale lumii și am făcut schimb de experiențe. O zi am dedicat-o unei plimbări pe Nusa Penida, unde am vizitat celebra plajă Kelingking, Diamond Beach, Broken Beach și Tree House. Un drum de aproximativ o oră cu barca de viteză, unde vă recomand ca, la dus, să rămâneți în interior, fiindcă o să vă udați hainele și o să vă stricați părul. La întoarcere, pentru 10 lei „șpagă – nu doar la noi se practică – și cu o băutură inclusă, puteți sta sus și să admirați minunatul peisaj marin. Asta am făcut noi în aproape o lună în Bali.
A fost o perioadă minunată, puțin cam lungă pentru o primă experiență acolo, dar nu am regretat nimic! Cu siguranță Bali rămâne pe lista mea de viitoare călătorii, pentru că mai sunt multe locuri de vizitat unde nu am ajuns de data aceasta și îmi doresc să mă reîntorc. Legat de partea spirituală, nu prea am eu treabă cu domeniul acesta, dar sunt locuri în care simți anumite energii și, probabil, pentru cine crede în așa ceva, chiar ajută. Până data viitoare, ne vedem și ne auzim pe Instagram @danniculescu.
Lucruri de știut pentru o aventură reușită în Bali
- Viza: se aplică online pentru a avea un flux mai rapid la controlul vamal de la aterizarea în Bali.
- Bani cash: cam peste tot aveți nevoie de bani, mai ales dacă vreți să negociați când cumpărați ceva, uneori chiar vă taxează ei cu 3-5% dacă plătiți cu cardul, pe motiv că atât plătesc ei taxele la stat. Așa că, după ce ajungeți în Bali, puteți scoate un milion de rupii pentru a sta fără grijă.
- Cu ce ne deplasăm în Bali? Cea mai bună aplicație este Grab, un fel de Uber al nostru, puteți să comandați atât mașină, cât și scuter. Musai să încercați și o plimbare cu scuterul la o oră de vârf, o să vă crească maxim adrenalina în corp.
- Cazările. În general, în Bali cazările sunt ieftine, deci nu vă stresați cu asta. Dacă aveți de gând să stați mai mult timp, puteți închiria o vilă cu piscină proprie care, cu siguranță, este mai ieftină față de o săptămână într-un resort.
- Creme anti-țânțari puternice! Dacă știți că nu vă înțelegeți cu țânțarii, e cazul să fiți pregătiți imediat ce ieșiți din aeroport, pentru că sunt peste tot și sunt foarte agresivi.
- SPF-ul nu trebuie să lipsească nici el, soarele arde destul de puternic!
- Negociați! Aproape orice se negociază în Bali, până și cazarea. Dacă stați bine cu răbdarea, nu vă lăsați prea repede convinși de prețul vânzătorului, negociați până ajungeți la prețul dorit, dar și corect pentru ei!
- Puteți lua drona cu voi! Dacă vă place să pilotați drone, este locul ideal pentru a surprinde cele mai frumoase peisaje.
- Pelerina de ploaie. Nu trebuie să vă lipsească o pelerină de ploaie din rucsac, uneori ploile sunt mai lungi, alteori mai scurte și nu știi niciodată pe unde te prind, așa că recomand să aveți pelerine la voi.
- Aveți grijă ce mâncați! Dacă nu mâncați picant, evitați tot ce spun că e „ușor picant, deoarece este foarte iute. Aveți grijă și la Bali belly (n. red. – stomac deranjat), care nu e cea mai plăcută senzație, riscând să vă strice vacanța.
- Evitați gheața în băuturi! Da, veți spune că un suc merge cu puțină gheață, doar că nu aveți siguranța că apa din care este făcută gheața este una bună, așa că mai bine cereți un suc rece fără gheață.
- În funcție de preferințele fiecăruia, Bali are un sezon uscat, care începe din aprilie și ține până în octombrie, iar altul umed, din noiembrie până în martie. Iulie și august sunt lunile de top, cele mai aglomerate și scumpe. Eu am ales sezonul umed pentru călătoria mea în Bali și, recunosc, nu a fost atât de umed pe cât mă așteptam.
Foto: Dan Niculescu