Și tu dormi prost? Păi... ia-ți un antrenor de somn!

 Dumba Gabriela
.

Anxietate, seriale, rețele de socializare, Lună plină, Mercur Retrograd, acea perioadă a lunii, prea multă cofeină, cină târzie… Ți se par cunoscute aceste motive pentru care adormi târziu, mult după miezul nopții, dormi prost și te trezești și mai obosită, după doar câteva ore? Mda! Dacă te liniștește cu ceva, nu ești singura. Însă partea bună este că problema nu este una incurabilă, iar un… antrenor de somn poate face minuni!

Există multiple cauze pentru care nu putem dormi, ajungem să închidem ochii foarte târziu sau, poate chiar mai rău, ne trezim obosiți chiar și după un somn de 7-8 ore. Acel somn profund, neîntrerupt, în urma căruia să ne trezim cu forțe proaspete, cu chipul luminos și zâmbetul pe buze… a devenit o adevărată provocare în zilele noastre.

Mai nou, „accesoriile' vieții de adult, par să fie cearcănele, starea proastă, oboseala accentuată, lipsa de concentrare, anxietatea, depresia, burnout-ul, iritabilitatea, iar toate sunt influențate de calitatea somnului.

Pe planetă se doarme tot mai prost!         

În urma unui studiu uriaș, realizat de Samsung Health la nivel mondial, pe parcursul ultimilor 2 ani, s-a constatat că durata medie de somn a scăzut de la 7 ore și 3 minute la 6 ore și 59 de minute. Poate veți spune că nu sunt atât de importante acele câteva minute în minus, însă pentru creierul nostru care se reface prin somn, contează. Cu atât mai mult cu cât Fundația Națională a somnului recomandă un prag esențial de 7 ore recomandate de somn pentru o dezvoltare echilibrată.

Insomnia sau somnul agitat nu cauzează, însă, doar cearcăne, ci probleme mult mai grave, precum afecțiuni cardiovasculare, obezitate, diabet, tensiune arterială ridicată. În plus, scade performanțele și productivitatea și crește nivelul de stres. Pe de altă parte, șofatul în stare de somnolență sporește riscul de accidente auto grave sau abuzul de medicamente. Nimic bun, pe scurt!

În plus, studiul Samsung evidențiază rolul critic al somnului profund în protejarea împotriva demenței. Adulții în vârstă care au experimentat chiar și o reducere minoră de 1% a somnului profund pe an s-ar putea confrunta cu o probabilitate cu 27% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive. Pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de somn profund scade, iar riscul de apariție a demenței crește. Această revelație subliniază importanța menținerii sau îmbunătățirii somnului profund pentru a preveni declinul cognitiv.

Ce putem face pentru a dormi mai mult. Și mai bine!

Date fiind riscurile enorme la care ne supunem atunci când dormim prost sau deloc, este crucial să facem ceva pentru a schimba această situație. Cei care nu se confruntă cu insomnia pot spune că nu-i nimic mai simplu decât să pui capul pe pernă și să închizi ochii. Doar ca nu-i așa! Iar insomniacii știu asta foarte bine!

Toți suntem la curent cu strategiile obișnuite pentru un somn odihnitor, precum:

  • menținerea unui program regulat de somn,
  • crearea unui mediu favorabil somnului,
  • practicarea tehnicilor de relaxare înainte de culcare,
  • evitarea stimulentelor precum cofeina și electronicele înainte de somn

Însă, câți dintre noi putem ține cont de ele? În urma studiilor realizate, Samsung a pus și bazele unui așa numit „ghid pentru somn”, iar ceasul Galaxy Watch6 poate fi considerat un adevărat antrenor pentru somn.

Și dacă tot vorbim despre antrenor, putem rămâne în același tablou și să ne gândim la sportul practicat în sală, sub supravegherea unui om pregătit, care ne corectează atunci când nu facem bine abdomenele sau consideră că avem nevoie de mai multe exerciții pentru spate, decât pentru brațe. Și tot așa. Înțelegi ideea!

La fel și când vorbim despre somn! Toți știm principiile de bază, dar tot ne trezim că numărăm oi la 4 dimineața. Sau butonăm telefonul sau ne întoarcem de pe o parte pe alta, în  speranța că sună mai repede alarma de trezire. Un antrenor de somn ar fi mai mult decât binevenit, nu? Care să ne spună unde sunt problemele noastre și ce anume trebuie să facem pentru a ne îmbunătăți somnul.

De ce ai nevoie de un antrenor de somn

Studiul Samsung Health ilustrează scăderea globală a duratei și calității somnului odată cu vârsta, subliniind importanța somnului profund în sănătatea cognitivă. Servește ca un apel de trezire pentru a acorda prioritate obiceiurilor bune de somn, nu doar pentru bunăstarea fizică, ci și pentru minte.

În acest sens, Galaxy Watch6 nu este doar un simplu accesoriu simpatic, care arată frumos pe mână și ne numără pașii sau ne arată ora. Este un dispozitiv super inteligent care monitorizează pulsul, îți spune când este cazul să dormi, dacă sforăi, cum stai cu caloriile și ce ar trebui să faci ca Ene să vină mai repede pe la gene.

Noile smartwatch-uri Galaxy se concentrează pe trei elemente cheie ale unui somn mai bun:

a) înțelegerea modelelor personale de somn,

b) dezvoltarea obiceiurilor sănătoase

c) crearea unui mediu propice somnului.

Galaxy Watch6 îți oferă acum o analiză în profunzime a Sleep Score Factors – durata totală a somnului, ciclul de somn, timpul de trezire, precum și recuperarea fizică și mentală și te ajută să înțelegi care este calitatea somnului în fiecare noapte.

Iar funcția Sleep Coaching te ajută să pui în practică informațiile despre somn cu ajutorul unor instrucțiuni personalizate, sfaturi și memento-uri accesibile atât pe ceasul de mână, cât și pe smartphone-ul asociat. Când vine momentul să te culci, Galaxy Watch6 poate contribui la crearea unui mediu perfect pentru somn schimbând automat setările dispozitivelor electronice conectate în casă și activând Modul de Somn pe ceasul și telefonul tău pentru a întrerupe notificările, a diminua luminozitatea ecranelor și chiar pentru a activa noul senzor infraroșu invizibil LED de pe ceas.

Sleep Messages personalizate, dezvoltate în colaborare cu Fundația Națională a Somnului, îți poate ofero, de asemenea, feedback detaliat despre sănătatea somnului lor în fiecare dimineață. În plus, Galaxy Watch6 vine și cu Sleep Consistency care arată cât de consecvente sunt orele de somn și trezire pe care le ai, și un Sleep Animal Symbol desemnat care reprezintă tipul tău de somn.

Tu ce animal ești când dormi? 🙂

Fun fact: Samsung a realizat o „grădină zoologică” super simpatică pentru Galaxy Watch6. În urma analizei somnului pentru mai multe nopți la rând, respectiv durata somnului profund, a reprizelor de trezire pe parcursul nopții sau a timpului în care ești trează numărând oi, îți este atribuit un anumit animal.

Sunt opt în total, așa cum se vede în tabelul de mai jos, și idealul îl reprezintă „Leul fără griji”. La coada clasamentului, celui mai prost somn îi este atribuit „Rechinul extenuat”, însă cei mai mulți dintre cei care au participat la studiul Samsung sunt „Pinguinul nervos”.

Toți tindem, așadar, spre „Leul fără griji' pentru că leii dorm, în medie, 10-15 ore pe zi, iar sfatul Samsung este următorul: mergeți la somn atunci când abia așteptați să faceți acest lucru, în funcție de bioritmul fiecăruia.

Un alt animal simpatic, dar care nu stă așa bine cu somnul, este „Morsa relaxată”, iar descrierea ei este aceasta: morsele pot rămâne treze timp de 84 de ore și pot dormi până la 19 ore. Persoanele cărora le este atribuit acest simbol tind să stea mult timp în pat, chiar dacă nu dorm sau dorm mult în timpul zilei, motiv pentru care dorința de a dormi este redusă.

Acestea au probleme legate de somn pentru că stau mult timp în pat în timpul zilei sau la începutul serii. După ce toată noaptea se întorc de pe o parte pe alta, dimineața se trezesc obosite și se repetă tendința de a lenevi în pat, eventual butonând telefonul. Și istoria se repetă!

Partea bună este că Samsung a gândit și soluții personalizate pentru fiecare, iar antrenorul de somn își face bine treaba după numai o lună. Studiile arată că după două luni în care utilizatorii urmează sfaturile lui Galaxy Watch 6, 94% dintre „Rechinii extenuați” – simbolul care reprezintă somnul de cea mai proastă calitate- au simțit îmbunătățiri considerabile.

Așadar… Somn ușor!

foto: samsung.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton