Solstițiul de iarnă 2022 - pe ce dată are loc

 Lupescu Anca
.

Solstițiul de iarnă marchează ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină naturală și cea mai lungă noapte din an (în emisfera nordică), toate acestea datorită înclinării Pământului. După această zi, vei vedea nopți treptat mai scurte și zile mai lungi, ceea ce înseamnă că primăvara își face, încet, încet, apariția.

Solstițiul de iarnă 2022 

Solstițiul de iarnă este ziua în care avem cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte. În mod obișnuit, acesta cade pe 21 decembrie (cu doar câteva zile înainte de Crăciun) în emisfera nordică și pe 20 sau 21 iunie în emisfera sudică.

Solstițiul de iarnă își are rădăcinile într-un eveniment astronomic. În această perioadă, soarele se află în cel mai jos punct al cerului în emisfera nordică.

Citeşte şi: Câte zile are postul Crăciunului și de ce se ține zi de post negru în Ajunul Crăciunului

Acest lucru înseamnă că emisfera nordică este înclinată cel mai departe de soare, motiv pentru care este cea mai scurtă zi din an. 

După solstițiul de iarnă, emisfera nordică începe să se încline din nou spre soare, motiv pentru care zilele devin mai lungi.

Emisfera nordică și cea sudică își au solstițiile în momente opuse, din cauza modului în care Pământul se înclină pe axa sa. 

Dacă emisfera nordică este înclinată în direcția opusă soarelui, emisfera sudică este înclinată spre soare și invers. Acesta este motivul pentru care emisfera sudică are solstițiul de iarnă în iunie; este înclinată cel mai departe de soare, în timp ce emisfera nordică este înclinată spre soare și are solstițiul de vară.

Când este prima zi de iarnă din 2022?

Prima zi astronomică a iernii în emisfera nordică este 21 decembrie 2022. Este marcată de solstițiul de iarnă și este, de asemenea, cea mai scurtă zi a anului.

Citește și: Rețete cu spanac.Cele mai creative feluri de mâncare

Începutul meteorologic al iernii este 1 decembrie.

Care este diferența dintre datele astronomice și meteorologice ale începutului iernii?

Data de început astronomică a unui anotimp se bazează pe poziția Soarelui în raport cu Pământul, în timp ce data de început meteorologică se bazează pe calendarul nostru cu 12 luni și pe ciclul anual al temperaturii.

Solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie 2022, la ora 23:38, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Lucruri pe care nu le știai despre solstițiu

Cuvântul solstițiu provine din limba latină

Cuvântul solstițiu derivă din două cuvinte latine: sol, care înseamnă „soare”, și stit, care înseamnă „în picioare”. Oamenii din antichitate îl numeau „solstitium”, care a fost prescurtat în cele din urmă în „solstițiu”.

Un solstițiu este diferit de un echinocțiu

Solstițiile definesc cele mai lungi și cele mai scurte zile ale anului, în timp ce echinocțiile (pe care le vedem primăvara și toamna) definesc zilele care au ziua și noaptea egale.

Și alte planete au solstiții

Potrivit NASA, fiecare planetă din sistemul solar al Pământului are propriile solstiții și echinocții. Durata fiecărui anotimp și momentul în care are loc fiecare solstițiu și echinocțiu depind de înclinarea planetei. 

De exemplu, Uranus este înclinată cu 82 de grade, așa că are de-a face cu anotimpuri care durează două decenii.

Citește și: Rețetă de mâncare de spanac cu orez

Solstițiul de iarnă poartă mai multe denumiri

Solstițiul de iarnă are câteva denumiri diferite, în funcție de locul de unde ești. Unele nume alternative pentru cea mai scurtă zi a anului includ Yule, Midwinter, The Longest Night și Solstice Night.

Data solstițiului de iarnă variază de la an la an și poate fi cuprinsă între 20 și 23 decembrie, cele mai frecvente fiind 21 sau 22 decembrie.

Motivul este acela că anul tropical – timpul necesar pentru ca soarele să revină în același loc în raport cu Pământul – este diferit de anul calendaristic. Următorul solstițiu care va avea loc pe 20 decembrie va avea loc abia în 2080, iar următorul solstițiu din 23 decembrie va avea loc abia în 2303.

Solstițiul de iarnă are loc într-un moment scurt și specific

Nu numai că solstițiul are loc într-o zi specifică, dar are loc și la un moment specific al zilei, care corespunde cu momentul în care Polul Nord este îndreptat cel mai departe de soare pe înclinarea de 23,5° a axei Pământului. 

Acesta este, de asemenea, momentul în care soarele strălucește direct deasupra Tropicului Capricornului. În 2021, acest moment a avut loc la 21 decembrie, la ora 15:59 UTC (timp universal coordonat). 

Solstițiul de iarnă marchează cea mai lungă noapte și cea mai scurtă zi din an pentru emisfera nordică

Orele de lumină devin din ce în ce mai scurte pe măsură ce se apropie solstițiul de iarnă și încep să se prelungească încet după aceea.

 Nu este de mirare că ziua solstițiului este denumită în unele culturi „cea mai scurtă zi a anului” sau „extrema iernii”. 

Rețetă de supă de post cu cartofi și orez

Washington, D.C. va avea parte de 9 ore și 26 de minute de lumină solară. Helsinki, Finlanda, va avea 5 ore și 49 de minute de lumină. 

Utqiagvik (fostul Barrow), Alaska, nu va avea deloc răsărit de soare, în timp ce la Polul Nord nu a mai răsărit de soare din octombrie. 

Polul Sud, însă, se va bucura de strălucirea soarelui de la miezul nopții, care nu va apune până în martie.

Culturile antice vedeau solstițiul de iarnă ca pe un moment de moarte și renaștere

Moartea aparentă a luminii și amenințarea înfometării în lunile de iarnă ar fi cântărit greu asupra societăților timpurii, care au organizat diverse sărbători și ritualuri de solstițiu menite să anunțe revenirea soarelui și speranța unei noi vieți. 

Vitele și alte animale erau sacrificate în jurul mijlocului iernii, urmate de un festin cu ceea ce era ultima carne proaspătă pentru câteva luni. 

Sărbătoarea druidică modernă Alban Arthan venerează moartea Vechiului Soare și nașterea Noului Soare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton