Sosul de soia. Câte tipuri există și tot ce trebuie să știi despre el 

 Lupescu Anca
.

Dacă ai folosit vreodată sosul de soia în rețete sau doar pentru sushi, probabil că știi că există tipuri diferite. Mai exact, sunt 3 tipuri principale de sos de soia (deschis, închis și normal). Însă știi cum să îl folosești și la ce rețete? 

Ce este sosul de soia

Sosul de soia este un condiment originar din China și preparat prin fermentarea boabelor de soia, a cerealelor (de obicei, grâu, motiv pentru care majoritatea sosurilor de soia nu sunt fără gluten) și a culturilor de mucegai/drojdie. Procesul poate dura luni sau, în cazul soiurilor artizanale de foarte bună calitate, chiar ani.

Tipuri de sosuri de soia

Principalele tipuri de sos de soia sunt:

  • Sos de soia deschis
  • Sos de soia închis
  • Sos de soia normal sau standard

Diferența dintre fiecare tip de sos de soia

Iată care este principala diferență între fiecare dintre ele:

Sosul de soia deschis (7,2% sodiu) – adaugă sare la un fel de mâncare, dar nu colorează mâncarea și nici nu adaugă prea multă „aromă de soia”.

Citește și: Rețetă de ardei iute murat

Sosul de soia închis (9,3% sodiu) – este mai intens în aromă și are mai multă sare, iar mâncarea capătă o frumoasă culoare închisă

Sos de soia standard (7% sodiu) – este destul de deschis, dar cu o aromă de soia ceva mai pronunțată. Nu va colora mâncarea, dar va adăuga aromă și sare.

Procentele de sodiu reprezintă procentul de sare din fiecare tip de sos de soia și este doar o indicație, deoarece diferă de la o marcă la alta. Principala concluzie aici este că sosul de soia închis la culoare este mai sărat decât cel light și cel normal.

Deși sosul de soia închis la culoare are mai multă sare decât sosul de soia deschis, sosul de soia deschis are un gust mai sărat. 

Citește și: Rețetă de păsat cu lapte

Acest lucru se datorează faptului că sosul de soia întunecat are o aromă de soia mult mai puternică, care domină aroma sărată.

Ce înseamnă acest lucru – multe rețete cer o combinație de sos de soia închis și sos de soia deschis pentru a obține un echilibru corect de aromă, culoare și sărare. 

Dacă folosești doar sos de soia închis, aroma de sos este mult prea puternică. Dacă folosești doar sos de soia deschis, sosul va fi sărat, dar nu foarte aromat. Așadar, poți folosi sosul de soia închis pentru a colora sosurile, tăițeii sau orezul și pentru aromă, apoi poți completa nivelul de sare și aromă cu sos de soia deschis. 

Cum să folosești sosul de soia de diferite tipuri

Sosul de soia închis este folosit pentru culoare și aromă – adaugă o culoare maronie/brună oricărui aliment cu care intră în contact, de la tăiței  până la sosul Sichuan întunecat și picant din puiul Kung Pao.

Sosul de soia normal și cel light/deschis se folosește atunci când vrei să adaugi sare și doar puțină aromă la mâncăruri fără a le copleși cu o aromă puternică de soia sau a da mâncării o culoare închisă. 

Astfel, este o alegere ideală pentru a adăuga aromă în supele chinezești clare, pentru a păstra culoarea albă a orezului sau atunci când vrei un sos clar pentru rețete precum puiul dulce acrișor.

Combinația de soia închisă și soia deschisă este folosită pentru a crea un echilibru de aromă, sare și culoare. Adaugă puțin sos de soia închis pentru aromă și culoare, apoi folosește sos de soia deschis pentru a adăuga mai multă sare la un fel de mâncare fără a o copleși cu aroma de soia.

Alte tipuri de sos de soia

Sos de soia ușor (chinezesc): Cuvântul pentru sos de soia light în chineză se traduce prin sos de soia „proaspăt”, deoarece este fabricat în mod tradițional din prima presare a boabelor de soia fermentate. 

Sos de soia închis (chinezesc): Mai gros și mai dulce decât sosul de soia deschis, deoarece conține adesea zahăr adăugat. 

Citește și: Rețeta de lava cake a lui chef Florin Dumitrescu

Sos de soia închis cu aromă de ciuperci (chinezesc): Sos de soia închis la culoare care a fost aromat cu ciuperci.

Sos de soia negru dublu (chinezesc): Făcut cu adaos de melasă, cu o consistență similară cu cea a sosului de soia negru chinezesc.

Sos de soia condimentat (chinezesc): Un sos de soia ușor chinezesc cu adaos de condimente – de obicei puțin zahăr și guanilat disodic (un potențiator de aromă asemănător cu MSG) 

Tamari (japonez): Fabricat cu boabe de soia, dar cu puțin sau deloc grâu, inițial ca produs secundar al producției de miso (pastă de soia japoneză). 

Sos de soia dulce (indonezian): O varietate îndulcită și condimentată din Indonezia, care este aromată cu zahăr, galangal și alte plante aromatice. 

Sos de soia negru (thailandez): Similar cu sosul de soia negru chinezesc și folosit pentru a adăuga culoare și aromă mâncărurilor. 

Sos de soia dulce (thailandez): Conține caramel și zahăr, cu o aromă dulce intensă și o consistență groasă. Folosit pentru a adăuga culoare și dulceață mâncărurilor. 

Cum se folosește sosul de soia

Pentru carne

În esență, sosul de soia va ajuta carnea să aibă un gust mai cărnos. Deoarece proteinele au deja o cantitate considerabilă de aromă umami, adăugarea de sos de soia poate face ca aceasta să devină o senzație savuroasă.

Pentru legume

Sosul de soia adaugă legumelor o aromă profundă, savuroasă, care completează minunat gustul lor ușor și proaspăt. Adaugă sos de soia peste salată verde, peste broccoli sotat sau ciuperci trase la tigaie.

Citește și: Rețetă de supă cremă de ardei copți

La supe și tocănițe

Condimentarea supelor chinezești cu un strop de sos de soia va conferi supei o bogăție care îi va scoate în evidență aromele inerente. Și tocănițele sau mâncărurile precum vită cu broccoli ori alte specialități asiatice sunt ideale cu sos de soia.

Ca înlocuitor de sare

Datorită conținutului său de sodiu, sosul de soia este un înlocuitor excelent pentru sare în multe rețete. Folosirea sosului de soia în locul sării aduce mai mult la un fel de mâncare decât simpla sărare.

Citește și: Rețetă de păsat cu lapte

La marinată

Sosul de soia este un ingredient cheie pentru o marinată rapidă și ușoară pentru carne. De la fripturi și cotlete de porc la piept de pui și file de somon, aproape orice tip de carne poate beneficia de o marinare în puțin sos de soia. 

La sosuri

Sosul de soia este un ingredient vedetă al tăițeilor de orice fel. Fie cu legume sau carne ori simpli, doar cu condimente și puțin sos, acest fel de mâncare rapid și delicios este o mâncare de bază.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton