Stil de viață sănătos: cum să ai grijă de corpul tău fără prea mult efort

.

Este ușor să intri într-un cerc vicios, în care punctul central este munca, și să ignori nevoile corpului tău. După o perioadă, organismul va începe să protesteze și să îți atragă atenția că are nevoie de mai multă odihnă și relaxare.

Când ești sănătos fizic, starea generală este una mai bună și poți observa o schimbare pozitivă și în ceea ce privește relațiile pe care le ai. Cunoscându-ți corpul și istoricul familial, poți să îți stabilești o rutină potrivită pentru tine.


Organismul uman are nevoie, printre altele, de vitamine și minerale, de un stil de viață activ, dar și de suficiente ore de odihnă.

Iată câteva modalități prin care poți avea grijă de corpul tău, astfel încât să te bucuri de o stare de sănătate bună:

Odihnește-te suficient

Medicii recomandă ca un adult să doarmă, în medie, opt ore în fiecare noapte. Cu toate că nevoia de odihnă diferă de la o persoană la alta și unii oamenii pot avea nevoie de mai multe ore de somn decât alții, efectele privării de somn nu ocolesc pe nimeni. Oamenii își pot antrena creierul să doarmă mai puțin decât recomandă specialiștii și să funcționeze optim, însă acest lucru va avea efecte negative pe termen lung. Privarea de somn afectează starea de spirit, concentrarea, atenția, memoria, judecata, precum și abilitatea de a lupta cu infecțiile. De asemenea, odihna insuficientă poate fi cauza depresiei, diabetului, accidentelor vasculare cerebrale, infarctelor, precum și accidentelor auto. Pentru a evita astfel de probleme de sănătate, este important să ai o rutină a somnului, ceea ce înseamnă să te culci și să te trezești la aceleași ore.


Hidratează-te în permanență

Chiar și o deshidratare ușoară poate afecta puternic bunăstarea și nivelul de energie. Medicii recomandă să consumi cel puțin doi litri de apă pe zi, însă cantitatea de lichide poate fi diferită în funcție de mai mulți factori, precum activitățile fizice, greutatea și expunerea la soare. Dacă acum nu consumi suficiente lichide în fiecare zi, încearcă să adaugi câte un pahar în plus la dieta ta zilnică. Vei observa rapid o creștere a nivelului de energie.

Urmează o dietă echilibrată

Nutriția este unul dintre cei mai importanți factori pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Încearcă să elimini zahărul din dieta zilnică și nu mânca mai mult decât ai nevoie, ținând cont de greutatea ta și nivelul de efort fizic depus în fiecare zi. Consumă multe fructe și legume, precum și alimente bogate în proteine și cu un conținut scăzut de grăsimi, astfel încât să obții cantitatea de nutrienți de care are nevoie organismul pentru a se menține sănătos.


Fii activ

Mulți oameni cred că exerciții fizice se fac doar atunci când vrei să slăbești, însă ele sunt importante pentru oricine, indiferent de vârstă. Un stil de viață activ contribuie la combaterea unor afecțiuni, precum hipertensiune arterială, depresie, cancer, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet. De asemenea, exercițiile fizice ajută corpul să se relaxeze, îți dau energie și te ajută să dormi mai bine. În plus, sportul, în rândul persoanelor în vârstă, contribuie la încetinirea declinului cognitiv. Există numeroase modalități de a avea un stil de viață activ, fără să faci eforturi prea mari. De pildă, parchează mașina mai departe de locul unde trebuie să ajungi și mergi pe jos restul drumului sau folosește scările mai mult decât liftul.


Nu în ultimul rând, sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică, de aceea trebuie să îți acorzi momente de relaxare, pentru a scăpa de stres, unul dintre cei mai aprigi inamici ai organismului.

Sursă foto: lzf/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu farmacialapretmic.ro