Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

.

De-a lungul secolelor, capul lui Ioan Botezătorul a ocupat un loc fruntaș pe lista celor mai căutate relicve din creștinism. Se crede că predicatorul și profetul evreu, celebrat ca unul dintre primii sfinți creștini, a deschis calea pentru vărul său îndepărtat, Iisus, pe care Ioan l-a botezat în mod faimos în râul Iordan.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul


Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august, iar credincioșii țin post în această zi.

Potrivit tuturor celor patru evanghelii canonice ale Noului Testament, precum și relatării istoricului evreu Josephus, Ioan Botezătorul a fost ucis la ordinul unui conducător local cu ceva timp înainte de crucificarea lui Iisus. 

Evangheliile susțin că regele a pus ca el să fie decapitat, iar capul său să fie pus pe un platou. Dar nimeni nu oferă niciun indiciu despre locul unde a ajuns capul lui Ioan Botezătorul – sau restul corpului său.


Mesaje de bună dimineața. Cum să îți faci partenerul să zâmbească

„Acesta este un lucru care este comun cu legendele biblice', spune Robert Cargill, profesor asistent de studii clasice și religioase la Universitatea din Iowa și editor al Biblical Archaeology Review. „Ori de câte ori nu se spune în mod specific ce s-a întâmplat cu trupul cuiva, se pretează la tot felul de tradiții cu privire la locul unde ar fi putut fi'.

Ce știm despre viața lui Ioan Botezătorul

Povestea lui Ioan Botezătorul vine din Noul Testament, în special din Evanghelii (Matei, Marcu, Luca și Ioan), și din lucrarea lui Flavius Josephus, Antichitățile iudeilor.

După ce a dus o viață ascetică în deșert, Ioan a ieșit în valea inferioară a Iordanului, predicând despre sosirea iminentă a judecății lui Dumnezeu și îndemnându-și adepții să se pocăiască de păcate și să se boteze pentru a se pregăti pentru venirea lui Mesia.

Cum alegi creionul de ochi?. Ce trebuie să știi despre dermatograf și tuș


Mesajul pregătitor al lui Ioan Botezătorul a atras sute, poate mii de adepți din Ierusalim și Iudeea. El a precizat că el însuși nu era Mesia și a prezis venirea lui Iisus: „unul care este mai puternic decât mine, ale cărui sandale nu sunt vrednic să le port’.

Botezul lui Isus de către Ioan

Mulți cercetători religioși sunt de acord că botezul ulterior al lui Iisus de către Ioan în râul Iordan, descris în trei dintre evanghelii (Matei, Marcu și Luca) și de o serie de alte surse canonice și necanonice, este aproape sigur un eveniment istoric. 


Situl arheologic de la Al-Maghtas, în Iordania (identificat ca fiind „Betania biblică de dincolo de Iordan') a fost considerat ca fiind locul botezului încă de la sfârșitul epocii romane și începutul celei bizantine. 

Cele mai multe confesiuni creștine consideră botezul lui Iisus ca fiind o piatră de hotar majoră și ca fiind la baza ritualului creștin al botezului care a supraviețuit de-a lungul secolelor.

Cum a murit Ioan Botezătorul?

Potrivit lui Josephus, la ceva timp după ce l-a botezat pe Iisus, Ioan Botezătorul a fost ucis la palatul-fortăreață Machaerus, situat în apropierea Mării Moarte, în Iordania modernă. Construit de regele Irod cel Mare, palatul era ocupat la acea vreme de fiul și succesorul său, cunoscut sub numele de Irod Antipa.


Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Evangheliile lui Matei (Matei 14:1-12) și Marcu (Marcu 6:14-29) consemnează că Irod Antipa a dispus arestarea și întemnițarea lui Ioan Botezătorul după ce predicatorul a condamnat căsătoria regelui cu soția sa, Irodiada, ca fiind ilegală, deoarece aceasta fusese căsătorită anterior cu propriul său frate, Filip. 

Irod Antipa s-a împotrivit inițial uciderii lui Ioan, din cauza statutului său de om sfânt. Dar, după ce fiica sa vitregă a dansat pentru el la petrecerea de ziua lui, s-a oferit să îi ofere tot ce își dorea. 


Îndemnată de mama ei, care se resimțea de faptul că Ioan îi judecase căsnicia, fiica Irodiadei a cerut capul lui Ioan Botezătorul pe un platou.

În „Antichitățile iudeilor' (Cartea 18:116-19), Josephus a confirmat că Irod Antipa l-a „ucis' pe Ioan Botezătorul după ce l-a întemnițat la Machaerus, deoarece se temea că influența lui Ioan i-ar putea permite să declanșeze o rebeliune. 

De asemenea, Josephus a identificat-o pe fiica Irodiadei ca fiind Salomeea (evangheliile nu-i menționează numele), dar nu a afirmat că Ioan a fost decapitat la cererea ei.


Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost tăiat de tetrarhul evreu cel rău, Irod Antipa, la ordinul unei femei oribile pe nume Irodiada. 

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost dăruit Irodiadei de către fiica ei, Salomeea, și a fost servit pe o farfurie ei și invitaților ei la masă. 

Tradiții și obiceiuri

În această sărbătoare, oamenilor le este interzis să bea vin roșu, deoarece acesta reprezintă sângele lui Ioan Botezătorul. Alte obiceiuri spun că nu este permis să se mănânce nici varză, pentru că se spune că sfântului i s-a tăiat capul de șapte ori într-o varză și de fiecare dată a revenit la viață.


Îngrijirea părului creț. Ce rutină ar trebui să urmezi

Un alt obicei popular este acela de a posti „din cruce în cruce', adică trebuie să se postească timp de două săptămâni. Postul era menit să îi curețe pe toți cei care au comis crime și alte păcate grave. Cei care obișnuiau să postească în acest fel mâncau, de obicei, doar pâine de grâu și de porumb. Alții spun că în această zi este permis să se mănânce doar struguri și să se consume apă.

În același timp, nu sunt permise petrecerile sau alte evenimente vesele, deoarece ziua este considerată o sărbătoare pentru meditație și corectarea greșelilor.

Culori de păr care întineresc

O altă superstiție spune că nu este o idee prea bună să mături astăzi, deoarece zgomotul îi deranjează pe cei morți. În schimb, spiritele morților pot fi îmbunătățite dacă dai de pomană săracilor.

Sursa foto: Shutterstock.com