Țările cu cele mai dure legi antidrog din lume au și pedepse pe măsură. Iar cei tentați să utilizeze droguri trebuie să știe care sunt riscurile la care se expun în asemenea locuri. Căci, în unele dintre ele, încă se aplică pedeapsa cu moartea. Așa că, înainte de a te expune riscului, e bine să știi care sunt țările cu cele mai dure legi antidrog din lume.
Printre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume se numără și dintre acelea care au avut cel mai mult de suferit de pe urma acestui fenomen. America Centrală, America de Sud și Asia de Sud-Est sunt regiunile în care legislația împotriva drogurilor este complet neiertătoare. În vreme ce, prin alte părți, pedepsele se rezumă cel mult la ani buni de închisoare sau la amenzi consistente, în țările cu cele mai dure legi antidrog din lume încă se practică pedeapsa cu moartea. Și este foarte important să știi și ce anume intră în categoria drogurilor.
Legale sau ilegale, tot droguri sunt
Înainte de toate, e bine să clarificăm ce se înțelege prin droguri. Căci nu doar cele foarte populare sau cunoscute intră în această categorie. Și trebuie știut că orice substanță naturală sau obținută chimic care modifică starea psihică a unei persoane și alterează funcționarea unui organ este considerată drog. Din punct de vedere științific, orice substanță care are capacitatea de a determina stare de dependență este un drog.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește drept drog orice substanță care, absorbită de organismul viu, îi modifică acestuia una sau mai multe funcții. Din punct de vedere farmacologic, drogul este substanța, utilizată de medicină, a cărei administrare abuzivă poate crea dependență fizică și/sau psihică ori tulburări grave ale activității mentale, ale percepției, ale comportamentului sau ale conștiinței.
Pe de altă parte, Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) definea drogul, în 1978, ca materia primă de origine vegetală sau animală folosită la prepararea unor medicamente. În ediția din 1998, drogul apare ca acea substanță care, pe lângă proprietățile de precursor, poate fi și o substanță stupefiantă sau un medicament.
Așadar, drogurile sunt orice fel de substanțe solide, lichide sau gazoase care afectează direct sistemul nervos și creierul, modificând percepția și starea de conștiență a unei persoane. Mai sunt cunoscute și sub denumirea de narcotice sau stupefiante. Așa că în această categorie intră o serie întreagă de medicamente psihotrope. Drept urmare, chiar dacă urmezi un tratament prescris de medic, ar fi bine să ai rețeta la tine sau să nu mergi în țările cu cele mai dure legi antidrog din lume.
Care sunt țările cu cele mai dure legi antidrog din lume
Bine de știut este că utilizarea drogurilor ilegale se pedepsește în aproape toate țările. E drept că sunt și state în lume care acceptă consumul anumitor substanțe considerate a fi mai puțin dăunătoare. Canabisul, spre exemplu, este un drog legal în Olanda și Italia, dar nu și în România sau în alte țări. Dar nu trebuie confundate drogurile legale cu cele deținute legal. Așa că oriunde te-ai afla, există riscul de a suporta consecințele utilizării drogurilor. Iar țările cu cele mai dure legi antidrog din lume stârnesc controverse.
Malaezia
În Malaezia, vânzătorii de droguri riscă pedeapsa cu moartea. Posesia de droguri, însă, poate fi pedepsită de la amendă la închisoare și chiar deportare. Chiar și conducerea autovehiculelor în stare de ebrietate se pedepsește aspru în această țară.
China
Este printre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume. Și ocupă un loc fruntaș înfiorător când vine vorba despre executarea traficanților de droguri. Numai în 2007 au primit pedeapsa supremă 470 dintre aceștia. Legislația chineză prevede că oricine este prins făcând contrabandă cu peste un kilogram de heroină sau amfetamine se pedepsește cu moartea.
Aceeași soartă îi pândește pe toți cei care dețin peste 50 g de alte narcotice, inclusiv canabis, opium ori cocaină. În ciuda presiunilor internaționale, China și-a păstrat legislația extrem de dură cu privire la droguri. Iar turiștii sunt avertizați insistent în ceea ce privește posesia și utilizarea drogurilor. Oricum, dacă ești prins cu substanțe ilegale, ești obligat să mergi la dezintoxicare.
Vietnam
În Vietnam, infracțiunile legate de droguri sunt luate foarte în serios. Dacă ești arestat cu mai mult de un kilogram de heroină, vei fi executat automat.
Thailanda
În Thailanda, traficul de stupefiante se pedepsește cu moartea, în foarte multe cazuri. Consumatorii de droguri sunt frecvent condamnați la detenție și dezintoxicare obligatorie. Totuși, legea a suferit modificări din 2021. Și nu mai pedepsește atât de dur consumatorii care încalcă legislația privind drogurile. Se preferă mai degrabă încercarea de reabilitare a acestora. Așa că li se acordă consumatorilor posibilitatea de a alege între internarea într-un centru de dezintoxicare și închisoare.
Indonezia
Legile indoneziene fac această țară să fie printre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume. Dacă ești prins cu marijuana, poți primi până la 20 de ani de închisoare. Alte droguri sunt pasibile de pedepse cu închisoarea de până la 12 ani. Iar vânzarea de droguri se pedepsește cu moartea. De altfel, încă de la aeroport, Indonezia își întâmpină oaspeții cu însemne vizibile și vesele care îi informează că traficanții de droguri prinși sunt condamnați la moarte.
Legislația este atât de dură, încât până și părinții care nu anunță autoritățile că ai lor copii consumă narcotice sunt trimiși la închisoare. În plus, autoritățile susțin încă pedepsele cu închisoarea de lungă durată finalizată cu execuția. Consideră ei că astfel sunt descurajați consumatorii și mai ales traficanții de droguri. Iar pedepsele nu îi vizează doar pe localnici. În 2006, trei australieni prinși traficând heroină au sfârșit în fața plutonului de execuție.
Iran
Iranul nu este cunoscut ca fiind tolerant față de infracțiunile penale în general. Iar infracțiunile legate de droguri nu sunt diferite. În ultimele decenii, au fost executați peste 10.000 de traficanți și utilizatori de droguri în așa-numitul „Război împotriva drogurilor' al Iranului. Iar Iranul ocupă o poziție de top printre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume. Mai mult decât atât, legislația s-a înăsprit în ultimii ani.
Din cele 650 condamnări la moarte anunțate în 2010, peste 90% au fost cauzate de infracțiuni legate de droguri. Și asta pentru că pedepsele radicale nu îi vizează doar pe traficanți. Spre exemplu, dacă cineva este prins utilizând sau având asupra sa orice tip de drog (inclusiv canabis) va fi supus la 70 de lovituri în public. Așadar, posesia de droguri te poate expune în Iran fie la pedepse publice și amenzi uriașe, fie chiar la pedeapsa cu moartea.
Emiratele Arabe Unite
Acestea sunt printre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume. Iar aici este vorba și despre îndrăgitul Dubai, destinație turistică preferată de mulți. Dubaiul este recunoscut de altfel pentru intoleranța față de consumul de droguri. De menționat că și multe medicamente eliberate pe bază de rețetă, care sunt legale în alte părți ale lumii, te pot duce la închisoare în Dubai.
De obicei, infractorii care comit infracțiuni legate de droguri sunt condamnați la patru ani de închisoare și apoi sunt deportați. Eșecul la un test antidrog poate fi un motiv de încarcerare în Dubai. Chiar dacă nu sunteți în posesia niciunui drog!
Arabia Saudită
Vânzarea de droguri în Arabia Saudită se soldează aproape întotdeauna cu pedeapsa cu moartea. Arabia Saudită și autoritățile judiciare nu sunt înclinate să facă excepții. Până și consumul de alcool este ilegal în Arabia Saudită. Iar posesia sau consumul de alcool sau de droguri poate fi pedepsită prin biciuire publică, amenzi, închisoare de lungă durată sau chiar cu moartea.
Coreea de Nord
Străinii vizitează rar Coreea de Nord. Dar există totuși turiști care vizitează această națiune izolată. Iar dacă tot te încumeți să ajungi acolo, nu introduce droguri de niciun fel în Coreea de Nord! Poți fi condamnat la o ședere extrem de lungă într-un lagăr de prizonieri. Nu poți avea niciun contact cu prietenii sau familia. În plus, nici măcar reprezentanților guvernamentali și diplomatici nu le este ușor să intervină.
Columbia
În ciuda legendelor, legislația face din Columbia una dintre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume. Poliția face mai multe arestări pe zi în aeroporturile din Columbia, prinzând mulți cetățeni străini. Iar dacă ești prins cu droguri în Columbia, vei petrece o perioadă lungă de timp într-o închisoare cu condiții greu de imaginat. Pe de altă parte, legislația e ceva mai blândă cu consumatorii localnici. Și vizează mai degrabă reabilitarea forțată a acestora în centre specializate decât încarcerarea.
Filipine
În Filipine, traficanții de droguri sunt condamnați la moarte. Se poate presupune că ești traficant de droguri dacă ai asupra ta mai mult de cinci grame de drog.
Cambodgia
În Cambodgia, puteți fi condamnat la mulți ani de închisoare sau chiar la închisoare pe viață pentru posesie de droguri. Spre deosebire de multe alte țări din Asia de Sud, Cambodgia nu impune pedeapsa cu moartea pentru traficul de droguri.
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
Sistemul legislativ britanic clasifică drogurile între categorii: A, B și C. Drogurile din Clasa A sunt cele mai periculoase și includ heroina și cocaina. Clasa B înglobează drogurile de risc mediu, precum canabisul. Iar Clasa C presupune steroizii și unele tranchilizante. Orice drog care poate fi clasificat în una dintre categoriile menționate este considerat ilegal atât pentru vânzare cât și pentru consum. Asta înseamnă că deținerea și vânzarea de droguri reprezintă infracțiuni. Și se pedepsesc cu amendă și închisoare, precum și cu anumite munci în folosul comunității.
Regatul Țărilor de Jos
Fosta Olanda, căci despre ea este vorba, are o reputație proastă în privința drogurilor. Este și unul dintre motivele pentru care și-a schimbat și numele. Numai că, în ciuda prejudecăților, se numără printre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume. E drept că legislația olandeză permite autorizarea așa-numitelor „cafenele'. Sunt locurile în care oamenii pot cumpăra cantități mici de canabis pentru uz personal. Totuși, traficul și vânzarea de droguri este ilegală în Regatul Țărilor de Jos. Și se pedepsește ca atare.
Singapore
Ultima și intenționat lăsată la urmă între țările cu cele mai dure legi antidrog din lume este Singapore. Căci este statul care stârnit cel mai mare val de reacții la nivel mondial. De altfel, multe dintre legile locale sunt uluitoare pentru societatea modernă. Un exemplu ar fi doar că aruncarea gunoiului în locuri publice se pedepsește cu câteva bețe pe spinare la propriu. În ceea ce privește posesia de droguri, chiar și o cantitate mică te poate face să devii suspect pentru trafic. Iar dacă judecătorii te găsesc vinovat pentru vânzare de droguri, vei fi condamnat la moarte.
Chiar anul acesta a fost pusă în aplicare sentința condamnării la moarte a unei femei. Și este o premieră în ultimii 20 de ani. Saridewi Djamani, din Singapore, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnată la moarte, după e a fost găsită vinovată de trafic de 30 de grame de heroină în 2018. Ea a fost al doilea condamnat pentru droguri executat în trei zile, după Mohd Aziz bin Hussain, și al 15-lea din martie 2022, potrivit BBC. Femeia ar fi mărturisit în timpul procesului că făcea aprovizionare cu heroină pentru uz personal în timpul lunii postului islamic.
Singapore este una dintre țările cu cele mai dure legi antidrog din lume, considerând că acestea sunt necesare pentru a proteja societatea. Tangaraju Suppiah a fost executat pentru trafic de 1 kg de canabis pe care nu l-a atins niciodată. Autoritățile spun că el a coordonat vânzarea prin telefonul mobil. Autoritățile susțin că legile stricte privind drogurile ajută la menținerea statului Singapore ca unul dintre cele mai sigure locuri din lume. Iar pedeapsa capitală se bucură de un sprijin public larg. Amnesty International a remarcat că, alături de China, Iran și Arabia Saudită, Singapore este una dintre cele patru țări care au efectuat recent execuții legate de droguri.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: BBC, drugabuse.com, news.un.org,
Citește și Cum s-a transformat viața lui Sișu după ce a învins dependența de droguri