Cât timp trebuie ținuți cartofii la prăjit pentru a nu fi toxici: „O metodă sănătoasă e gătitul la abur, dar...”

.

Cartofii prăjiți pot deveni periculoși dacă nu sunt preparați corect. Pentru a reduce riscul formării substanțelor toxice, aceștia trebuie prăjiți la o grosime de 11 milimetri în ulei încins. Prof. Dr. Dan Vodnar recomandă alternative mai sănătoase, precum gătitul la abur sau utilizarea air fryer-ului, care păstrează mai bine calitatea nutrienților.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE GRATIS, AICI


Prof. Dr. Dan Vodnar a explicat cât timp trebuie ținuți cartofii la prăjit pentru a nu fi toxici. Aceștia pot deveni periculoși dacă nu sunt preparați așa cum trebuie, astfel că cei care îi gătesc trebuie să fie foarte atenți la anumite detalii.

Citește și: Rețeta de cartofi prăjiți a lui Joseph Hadad

Citește și: Rețetă de cartofi prăjiți din mămăligă

Citește și: Lucian Mîndruță, afectat și acum de divorțul părinților și de traumele copilăriei: „Am fost răpit de tatăl meu. S-a mușamalizat cazul, m-a dat înapoi'


Citește și: Student la Poliție și influencer, Adrian Dumitru, alias Adrian Elicopter de luptă, a fost prins beat la volan. Fratele lui, arestat după ce a agresat un agent şi a ameninţat poliţiştii

Cât timp trebuie ținuți cartofii la prăjit pentru a nu fi toxici

Potrivit Prof. Dr. Dan Vodnar, cartofii prăjiți trebuie să fie preparați cu mare atenție pentru a evita formarea unor substanțe toxice, cum ar fi acrilamida, care poate apărea în timpul procesului de prăjire la temperaturi ridicate.

Un studiu indică faptul că, pentru a reduce riscul formării de compuși nocivi, cartofii tăiați la o grosime de 11 milimetri nu ar trebui prăjiți într-un ulei încins mai mult de 7 minute.

El a spus că și tehnicile moderne, precum folosirea air fryer-ului, oferă o alternativă mai sănătoasă. Aceste metode de gătit cu căldură uscată nu doar că mențin calitatea alimentelor, dar sunt și soluții mai sigure pentru sănătate.

„Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm, există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute. Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă', a spus specialistul la podcast-ul lui Damian Drăghici.


Cartofii prăjiți contribuie la obezitate, boli cardiovasculare și diabet

Cartofii prăjiți contribuie la obezitate, boli cardiovasculare și diabet, în special din cauza faptului că sunt consumați frecvent în ulei sau făcuți chipsuri, alimente bogate în grăsimi și compuși nesănătoși.

De asemenea, cartofii prăjiți sunt adesea asociați cu mâncarea tip fast-food. Studiile observaționale au arătat o legătură între consumul acestor produse și creșterea în greutate.

Cartofii prăjiți și chipsurile pot conține acrilamide și cantități mari de sare, care pot avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung, conform healthline.com.


Ce spune Mihaela Bilic despre combinația dintre carne și cartofi

Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune că o combinație de carne și carbohidrați este una dintre cele mai benefice din punct de vedere nutrițional. Ea subliniază că nu este o greșeală să mâncăm carne alături de cartofi sau pâine, această combinație fiind descurajată doar în cadrul dietelor bazate pe proteine.


„Sunt sigură că mulți telespectatori se confruntă cu această dilemă. Asocierea dintre carne și carbohidrați a ajuns să fie considerată o greșeală, când de fapt este lucrul cel mai sănătos și echilibrat din punct de vedere nutritiv.

De unde a apărut ideea că nu ai voie să mănânci carne cu garnitură de cartofi sau cu pâine? De la cei care promovează dietele proteice’, a declarat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii „Doctor de bine’.

Sursa foto: Facebook