Piperul a jucat un rol important în istoria alimentației. Este cel mai important condiment din lume, datorită popularității sale aproape mondiale. De mult timp se crede că ar conține calități vindecătoare. În secolul al V-lea, piperul era atât de valoros încât era folosit pentru a plăti taxe și impozite în loc de monedă. Chiriile și zestrea erau uneori plătite în piper, iar când Roma a fost asediată de vizigoți, în 408 d.Hr., 3.000 de kilograme de boabe de piper au fost incluse în răscumpărarea plătită pentru eliberarea orașului. La cea mai mare valoare, piperul valora cât greutatea sa în aur.
Tipuri de piper și cum le poți folosi
În întreaga lume antică și în Evul Mediu european, piperul pare să fi fost iubit de toată lumea, la fel de apreciat în India ca și în nordul Europei, la fel de bine vândut în porturile din Veneția ca și în cele din Egipt. Și dacă atunci consumul mondial de piper era uriaș, acum este, firește, și mai mare. În prezent, acesta reprezintă aproximativ o cincime din comerțul mondial cu mirodenii.
Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare
Piper negru
Boabele de piper negru încep ca niște boabe verzi pe viță de vie. Odată ce ciorchinii de boabe s-au copt și primele trec de la verde la roșu închis, se recoltează vârfurile, care sunt încrețite de soare în sfere încrețite, de culoare maro închis, pe care noi le numim boabe de piper negru'.
Un spic de boabe de piper va conține boabe de dimensiuni diferite, deoarece cele din vârf cresc mai mari decât cele de jos.
După ce se usucă, boabele de piper sunt cernute prin plase cu ochiuri de plasă pentru a le sorta în diferite categorii în funcție de mărime. Cu cât boabele de piper sunt mai mari, cu atât aroma este mai bună și mai puternică, iar cele mai mari boabe de piper sunt sortate în cele mai înalte calități.
Primele 10 procente din recolta de piper – cei mai mari boabe de piper – sunt boabe de piper Tellicherry. Iar cele mai bune dintre cele 10 procente de top sunt sortate în continuare în soiurile „Tellicherry Extra Bold' sau „Tellicherry Special Bold’.
Boabele de piper Malabar
Alte tipuri de boabe de piper negru sunt denumite după regiunile în care sunt cultivate sau numele lor derivă de la porturile din India din care au fost expediate în mod istoric.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Piperul negru Malabar este denumit după Coasta Malabar din Kerala, de-a lungul punctului de sud-vest al Indiei, unde a fost cultivat în trecut.
De-a lungul secolelor, producția de piper s-a extins din statul Kerala la o mare parte din sudul Indiei.
Boabe de piper Lampong
Nu tot piperul este cultivat în India. Piperul Lampong este un soi indonezian foarte bun. Deși nu este la fel de bun ca Tellicherry, oferă o aromă plăcută și îndrăzneață, care este ceva mai iute și mai aromată.
Boabe de piper negru Sarawak
Piperul crește în India de mii de ani, iar culturilor de piper din Lumea Nouă le este greu să concureze, din punct de vedere al gustului, cu profunzimea aromei care provine de la cultivatorii indieni.
Boabele de piper brazilian sunt inferioare în ceea ce privește aroma, dar reprezintă o resursă importantă pentru marile companii care au nevoie de cantități enorme de piper ieftin.
Piperul brazilian este subțire și unidimensional.
Piper verde
La fel ca alte fructe, boabele de piper tinere încep verzi și devin mai închise la culoare pe măsură ce îmbătrânesc. Odată culese, boabele de piper verde continuă să se coacă (la fel ca bananele).
Producătorii de piper din ziua de azi deshidratează boabele de piper verde după recoltare pentru a împiedica coacerea lor în piper negru. În trecut, boabele de piper verde erau murate într-o saramură, dar această metodă este mai puțin obișnuită astăzi, deoarece tehnologia de uscare s-a îmbunătățit.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Boabelor de piper verde le lipsește complexitatea bogată a boabelor de piper negru, mai vechi. Este asemănător cu diferența dintre o roșie verde și una coaptă – cea verde este mai tânără și are un gust mai proaspăt, nu la fel de completă ca cea roșie, dar este totuși gustoasă în sine.
Piper alb
Dacă examinezi cu atenție boabele de piper alb, vei vedea că acestea nu au ridurile caracteristice boabelor de piper negru. Acest lucru se datorează faptului că toate boabele de piper alb pornesc de la boabele tinere de piper negru, culese la maturitate.
În loc să se usuce aceste boabe de piper, ele sunt puse sub apă curentă sau lăsate la înmuiat; apa dizolvă pielea fructului, lăsând în urmă o culoare alb-cenușie arsă. Acesta este și motivul pentru care boabele de piper alb sunt mai mici decât cele de piper negru.
Boabele de piper alb au o aromă destul de diferită de cea a boabelor de piper negru. Nu sunt la fel de bogate în complexitate și nu au picănțeala piperului negru, dar oferă în schimb o aromă florală, mai delicată, dar înțepătoare, fructată și înflorită, cu o notă de fermentație datorită modului în care sunt procesate.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Piperul alb este foarte popular în Europa și în unele părți ale Asiei. Aroma sa iese în evidență în supele chinezești. În Europa, este folosit mai frecvent în locul piperului negru, iar unii bucătari îl apreciază pentru capacitatea sa de a se amesteca în mâncărurile de culoare deschisă, cum ar fi sosul bechamel sau alte sosuri albe, unde piperul negru ar putea apărea ca pete negre.
Piper alb Sarawak
Calitățile piperului alb variază în funcție de locul în care este cultivat și de modul în care este prelucrat. Piperul alb Sarawak, din Malaezia, este lăsat sub jet de apă până când coaja exterioară se dizolvă, ceea ce produce un bob de piper alb cu un gust mai strălucitor. Sarawak este puternic, are o căldură plăcută și, în general, are o aromă mai puternică decât celălalt soi principal, piperul alb Muntok.
Acest piper alb provine din Indonezia, iar boabele coapte sunt lăsate să stea în apă, ceea ce face ca produsul final să aibă o culoare cenușie.
Muntok are o aromă mai blândă decât Sarawak, dar este totuși o opțiune de calitate care poate fi cumpărată la un preț mai mic.
Piper roz
Piperul roz este o boabă din familia caju care are aproximativ aceeași mărime ca și boabele de piper negru. Are o aromă plăcută, dulce și fructată în profunzime, precum și puțină picănțeală prietenoasă.
Aduce o aromă răcoritoare preparatelor din carne, mai ales atunci când este folosit împreună cu piperul negru în mâncărurile cu vânat și păsări de curte.
Folosit singur, caracterul său blând asezonează frumos alimentele mai blânde, cum ar fi ouăle, puiul și peștele alb. Piperul roz este folosit cu mare efect ca aromă în ciocolată și a câștigat popularitate în înghețată.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Culoarea sa este îndrăgită de bucătari pentru a adăuga un strop de roșu la sosurile de culoare deschisă și ca garnitură. Barmanii, de asemenea, îl folosesc pentru a adăuga un element atractiv băuturilor.
Acest rubin al lumii condimentelor are o coajă exterioară fragilă, care se sfărâmă ușor și, ca atare, nu ar trebui să-l pui într-o mașină de măcinat, deoarece mecanismul mașinii de măcinat este prea puternic. În schimb, ar trebui mărunțit cu mâna sau măcinat ușor într-un mortar.
Boabele paradisului
Este posibil ca boabele de paradis să își fi primit numele de la negustorii isteți care au profitat de originea mistică și îndepărtată a piperului.
Boabele de paradis provin din Africa de Vest și sunt cunoscute și sub numele de piper ossame și melegueta. Au gustul unei versiuni mai picante, mai condimentate cu cardamom, a piperului negru, cu o notă de ghimbir dulce și scorțișoară, plus un strop de citrice.
Profilul de arome foarte variat face din boabe un adaos versatil la raftul oricui de condimente. Acestea pot fi folosite oriunde ai folosi piper negru pentru o versiune mai special a piperului negru.
Piper Sichuan
Piperul de Sichuan a fost mult timp un element de bază al bucătăriei chinezești. Nu are un gust foarte asemănător cu cel al piperului negru, dar proprietatea sa distinctă de amorțire imită oarecum iuțeala piperului adevărat.
Este, de asemenea, foarte aromat. Picantul piperului Sichuan îl face să fie un adaos natural la puiul prăjit și la alte mâncăruri în care condimentele iuți sunt în prim plan, cum ar fi sosurile de chili, puiul kung pao sau porcul picant.
Mandarine – proprietăți, beneficii, curiozități
Sichuanul funcționează deosebit de bine atunci când este folosit în combinație cu arome care vor răci și atenua iuțeala Sichuanului.
Piper Sansho
Piperul Sansho este vărul japonez al piperului Sichuan și produce o senzație și mai puternică de amorțeală și furnicături pe limbă.
Ca și piperul Sichuan, sansho este adesea adăugat la mâncărurile cu condimentele deja picante. El poate face mai interesant aproape orice fel de mâncare de orez și se adaugă pentru a tăia aromele grase din carnea de porc. Aroma sa unică câștigă în popularitate și ca condiment pentru ramen.
Sursa foto: Shutterstock.com