Top 10 cărți de citit în primăvara asta

.

Pasionații de lectură sunt interesați de top 10 cărți de citit în primăvara asta. Pentru ei, dar și pentru cei dornici să-și lase imaginația să zburde printre rânduri, iată un top 10 cărți de citit în primăvara asta menit să ofere poftă de viață pe măsură ce natura renaște.

Celebrul creator american de aforisme Mason Cooley spunea că „Cititul ne oferă un loc în care să mergem atunci când trebuie să stăm unde suntem.' Așadar, lectura poate fi soluția perfectă pentru a găsi destinații nebănuite. Chiar dacă situația nu ne permite să călătorim fizic. Și iată un top 10 cărți de citit primăvara asta, perfect pentru o călătorie imaginară de sezon.

Top 10 cărți de citit primăvara asta

1.De ce iubim – de Anna Machin

Dragostea creează dependență? Privire strălucitoare, „fluturași' în stomac, bătăi mai rapide ale inimii – sunt doar câteva dintre „simptomele' iubirii. Oamenii le cunosc foarte bine și le simt, la propriu, pe pielea lor. Mai mult decât o emoție cu rezonanțe doar în zona sensibilă a psihicului, iubirea produce o adevărată revoluție în întreaga ființă umană. Ce se întâmplă de fapt? Anna Machin, cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Oxford University, realizează o explorare antropologică a științei dragostei în cartea De ce iubim, publicată de Editura Trei. Apelând la mijloacele de cercetare ale neuroștiinței, psihologiei și antropologiei, Anna Machin studiază diferitele manifestări ale iubirii, în încercarea de a-i înțelege complexitatea.

„Iubirea nu poate fi încadrată în cutiuța cu eticheta emoții, ci este un motivator, o nevoie la fel de fundamentală pentru viață precum aceea de hrană și aer, și cauza care ne împinge la culmi formidabile de devotament, rezistență și forță, toate în numele iubirii'. Pe de altă parte, „Iubirea provoacă la fel de multă dependență ca opioidele', însă dacă abuzul de heroină conduce la un sfârșit tragic, „o viață plină de iubire are potențialul de a ne aduce fericire, satisfacție și sănătate', concluzionează cercetătoarea de la Oxford. Oprindu-se asupra fiecărei forme de iubire (romantică, părintească, sacră, pentru animalele de companie sau chiar tipurile neobișnuite de atașament față de anumite obiecte – telefonul mobil, spre exemplu), antropologul britanic mărturisește că a scris această carte pentru a atrage atenția cititorilor asupra importanței dragostei, „o experiență fascinantă, dureroasă, dar atotcuprinzătoare', care trebuie pusă în centrul ființei umane pentru că reprezintă „esența a ceea ce înseamnă să fii om'.

2.Primăvara la Roma a doamnei Stone – de Tennessee Williams

Este vorba despre primul roman scris de Tennessee Williams, celebrul dramaturg și scenarist american. Este vorba despre o actriță din New York, care se trezește brusc în perioada de mijloc a vieții. Se străduiește să facă pace cu noul ei trup și cu provocările vârstei, care nu o încântă prea mult. În numai un an, și-a pierdut soțul, a intrat la menopauză și a trebuit să părăsească scena. Toate după un turneu dezastruos, în care a jucat rolul unei femei mult prea tinere. Schimbându-și reședința la Roma, doamna Stone încă se luptă cu dispariția tinereții și a celebrității de odinioară, cu singurătatea și cu văduvia. În schimb, află că îmbătrânirea nu înseamnă numai să ți se închidă uși în față, ci poate însemna și oportunități.

Deși pare o femeie aflată în toamna vieții, adevărul este că, pentru doamna Stone, de-abia a început primăvara. Pe parcurs, Karen Stone intră într-un cerc de tineri gigolo și se îndrăgostește de un anume Paolo di Leo, în care nu știe dacă poate avea încredere. În liniștea Romei, doamna Stone reflectează la viața ei de până atunci și realizează că relația cu soțul cel bogat nu a fost prea grozavă, că nu a fost nici măcar o actriță prea talentată, ci mai degrabă frumoasă (dar frumusețea pălește) și că, de fapt, viața ei nu a fost deloc așa cum își imaginase.

3.Orașul cu salcâmi – de Mihail Sebastian

Este vorba despre primul roman scris de Mihail Sebastian. Scriitura cucerește prin sensibilitate. Totuși, este o carte ușor de citit, care se încadrează perfect în top 10 cărți de citit primăvara asta. Eroina este Adriana Dunea, fiica unor burghezi dintr-un oraș de provincie. În acest oraș îl întâlnește pe Gelu, cu care trăiește o dragoste inocentă. Dar Adriana se plictisește de orășelul ei și de Gelu. Pleacă la București și descoperă aici mirajul senzualității. Îl regăsește apoi pe Gelu, care o iubise în tot acest timp, și trăiește cu el o scurtă poveste pasională. Se plictisește însă și de această dată și alege o căsnicie burgheză convențională. Povestea este spusă din perspectiva lui Gelu, care vede o tânără fată candidă ce se transformă într-o femeie uneori tristă, uneori misterioasă. Scriitura romanului poate părea un pic prea romantică și inocentă pentru această epocă, însă tocmai în acest lucru stă farmecul său.

4.Middlemarch – de George Eliot

Dacă vrei să simți optimismul și vitalitatea unei dimineți de aprilie, Middlemarch e alegerea perfectă. Este scrisă de scriitoarea britanică Mary Anne Evans, cunoscută sub pseudonimul George Eliot. În prim plan se află Dorothea Brooke, care trăiește, împreună cu sora ei mai mică, Celia, sub protecția unchiului lor. Este o fată pioasă, dar are preocupări îndrăznețe pe care unchiul le descurajează, considerându-le mai potrivite pentru un bărbat. Curtată de tânărul Sir James Chettam, ea preferă să se căsătorească cu un bărbat mult mai în vârstă pe care îl idolatrizează pentru preocupările lui intelectuale și spirituale.

Tânăra și idealista Dorothea a sperat ca mariajul cu bărbatul destul de rece cu ea îi va deschide porțile cunoașterii. Însă, își dă seama că soțul ei nu îi poate oferi ceea ce își dorește.Venirea primăverii coincide cu renașterea propriilor ei speranțe pentru o viață plină de dragoste și împlinire. Dezamăgirea și mirajul refuzat al adevăratei iubiri evoluează într-o vastă galerie de vieți și de personaje din orașul fictiv Middlemarch și din împrejurimi, în anii 30 ai secolului al XIX-lea. Intrigile de iubire, incursiunile psihologice, povara conveniențelor sociale, conformismul sau spiritul de rebeliune sunt susținute de autoare cu forța inteligenței și a maturității, captivând de la prima până la ultima pagină.

Este vorba despre un roman amplu. Inițial, a fost publicat în opt volume, presărat cu povești de dragoste diferite. Este o carte despre noi șanse, despre retrezirea la viață, motiv pentru care merită să fie citită primăvara, în top 10 cărți de citit primăvara asta.

5.Doamna Bovary – de Gustave Flaubert

Dacă nu ai citit-o până acum, primăvara asta e momentul perfect. Acțiunea cărții se petrece în secolul al IX-lea, pe meleaguri franceze. Povestea începe de la Doamna Bovary, căsătorită cu Domnul Bovary. Tânără și naivă, doamna Bovary își imaginează că tânărul care a curtat-o o iubea cu adevărat. Din păcate, domnul Bovary era capabil de iubire, dar iubea doar banii doamnei. Cu timpul, dragostea soției pentru soț se stinge și lasă în inima femeii un gol imens. Un gol care mai târziu urma să fie umplut de prezența fiului său. Astfel, fiul era alintat ca un prinț. Urma să aibă o viață bună și o profesie stabilă. Cu alte cuvinte, mama urma să se îngrijească ca fiul său să urmeze și să obțină exact ceea ce ea nu reușise.

6.Spune-mi trei lucruri despre tine – de Julie Buxhalm

În viața lui Jessie, totul merge anapoda. Sau cel puțin așa i se pare în prima săptămână ca elevă a noului și ultra-intimidantului liceu privat din Los Angeles, pe care este nevoită să îl frecventeze. După ce își pierde mama, Jessie află că tatăl ei s-a căsătorit pe ascuns cu o femeie pe care a cunoscut-o pe internet. Din acest motiv, fata este forțată să se mute din Chicago în cealaltă parte a țării, unde urmează să trăiască alături de „monstrul vitreg' și de arogantul ei fiu adolescent.

Cât de multă încredere poți să ai în cineva care își semnează mail-urile CN (Cineva/Nimeni)? Ai putea să îi mărturisești toate secretele tale? Să îi spui că viața ta este înconjurată de haos și de persoane care nu te înțeleg? Care nu vor să te înțeleagă?

Jessie bifează toate problemele adolescentului modern: mamă vitregă, oraș nou, frate enervant și un liceu privat unde nu are niciun aliat. CN este salvatorul digital, care știe întotdeauna cum să o ajute pe Jessie și ce sfaturi să-i ofere când are probleme. Dar când tânăra noastră eroină se decide să elucideze misterul și să-i descopere identitatea, e posibil să aibă parte de o mare surpriză.

7.Scrisoarea de dragoste – de Lucinda Riley

Secrete tăinuite bine, un joc periculos, toate se întâmplă la Londra, în 1995. Sir James Harrison, unul dintre cei mai mari actori ai generației sale, se stinge din viață la vârsta de 95 de ani. Lasă în urmă o familie distrusă, dar și un secret atât de șocant, atât de devastator, încât ar putea zgudui establishmentul englezesc până la temelii. Joanna Haslam este o tânără jurnalistă ambițioasă, trimisă să facă un reportaj la funeraliile legendarului actor, unde sunt prezente toate celebritățile.

Sub toată aparența sclipitoare, Joanna descoperă un secret întunecat. Este vorba despre existența unei scrisori pe care James Harrison a lăsat-o în urmă, al cărei conținut alte persoane au încercat cu disperare să-l ascundă timp de peste 70 de ani. Pe măsură ce desprinde vălul de minciuni care învăluie secretul, Joanna își dă seama că există unele forțe care se străduiesc să o împiedice să descopere adevărul. Și nu se vor opri de la nimic pentru a ajunge la scrisoare înaintea ei. Cartea este evadarea perfectă, cu răsturnări de situație și conținut captivant.

8.Revelația – de Sylvia Day

Este al doilea roman din seria „Crossfire', o carte plină de pasiune și dorință. Potrivit RT Book Reviews, „Relația care a înflorit între Gideon și Eva în Atracția continuă în al doilea volum al seriei Crossfire. Gideon este un erou dificil, dar în cele din urmă reușește să răzbată în această poveste extrem de palpitantă. Însă ceea ce face din această carte un succes este puterea emoțională impresionantă și farmecul personalității Evei. Scenele fierbinți și acțiunea plină de neprevăzut sunt puse în valoare de scriitura superbă a Sylviei Day, iar cititorii se vor trezi atrași tot mai mult în lumea lui Gideon și a Evei.

Dacă vrei să trăiești o iubire care sparge limitele convenționalului, această carte nu trebuie ratată. Iată și un pasaj care să-ți stârnească curiozitatea: „Gideon Cross. Bărbatul visurilor mele – frumos și perfect pe dinafară, rănit și torturat pe dinăuntru. O flacără strălucitoare și arzătoare care îmi pârjolește trupul cu cele mai întunecate plăceri. Nu pot să stau departe de el. Nu vreau s-o fac. El este obsesia mea… dorința mea… este al meu. Suntem două ființe cu un trecut violent, care îndrăznesc să spere la un viitor împreună. Între noi, totul este prea dificil, prea dureros… cu excepția clipelor când este pur și simplu perfect – acele momente când foamea fizică și dragostea disperată ne aruncă în cea mai frumoasă nebunie. Suntem legați de o pasiune care ne poartă dincolo de limite, spre cea mai dulce și periculoasă obsesie…'

9.Vraja lumii – de Katherine May

„O extraordinară sursă de inspirație pentru cei care se simt epuizați și lipsiți de speranță. Katherine May ne arată că, uitându-ne cu atenție în jur, ne putem reconecta cu natura, cea mai importantă sursă de vitalitate și bucurie.', se scria despre carte în The Washington Post. Este redescoperirea miraculosului într-o epocă tulbure. Oare există un mod de a ne raporta la lumea din jur care să ne ajute să fim mai relaxați și mai încrezători în viitor? Cum ne putem recupera curiozitatea, bucuria de a trăi și fascinația față de frumusețea lumii? Vraja lumii îți propune o călătorie în care vei redescoperi pas cu pas splendoarea ascunsă în detaliile cotidiene. Cu sensibilitate, candoare și umor, Katherine May își descrie lupta cu sentimentul că este copleșită de greutăți și încercarea de a descoperi un nou mod de a trăi, prin explorarea proprietăților vindecătoare ale naturii.

„Chiar nu știu ce problemă am. Nu e nimic, dar este și ceva atotcuprinzător. Mă simt pustie într-un mod ciudat, lipsită de gânduri și de energie. Nu mi-e clar unde mi se duc zilele, dar sigur se duc. Orice lucru pe care trebuie să-l fac – orice aluzie la o cerință – mă macină. Nimic nu-mi convine. Vreau să fiu lăsată în pace, în liniște. Nu știu ce aș face cu acel timp, dacă vreodată aș obține acea stare de izolare perfectă. Îmi place să cred că aș citi, dar adevărul e că probabil aș dormi. Nu am atenția necesară pentru citit – de fapt, nu am atenția necesară pentru nimic. Creierul meu pare complet separat de mine. Este gol, dar în același timp nu mai poate asimila nimic. Pare un organ inutil, refuzând mereu să sesizeze ce-mi doresc eu să observe. Nu se lasă implicat. Pur și simplu respinge tot, ca o străfulgerare palidă.' – Katherine May

10.Pandora – de Susan Stokes-Chapman

Cum Susan Stokes-Chapman a fost finalistă a concursului Lucy Cavendish Fiction Prize și Le Bath Novel Prize, nu e de mirare că lucrarea aceasta se bucură de un mare succes. Este un roman istoric tulburător în care descoperirea unor misterioase antichități grecești pune în mișcare conspirații, revelații și povești de dragoste. Este o poveste despre mit și secrete, trădare și mister, destin și speranță.

În Londra sfârșitului de secol al XVIII-lea, Dora Blake este o tânără care își dorește să devină bijutier. Locuiește cu unchiul său deasupra unui magazin de antichități cândva faimos, pe care l-au administrat pe vremuri părinții ei, acum decedați. Descoperirea unui vas grecesc vechi de milenii, pe care unchiul ei îl ținea încuiat în pivniță, îi stârnește fetei curiozitatea. Încercând să dezlege misterul, ea îi va cere ajutorul lui Edward Lawrence, un tânăr care acceptă să i se alăture, sperând că studierea prețiosului obiect îl va ajuta să fie primit în Societatea Anticarilor. Însă descoperirile lui Edward o vor face pe Dora să pună sub semnul întrebării tot ceea ce credea că știe despre ea însăși și despre istoria familiei sale. Pe măsură ce tot mai multe adevăruri cutremurătoare ies la iveală, Dora ajunge să privească viitorul cu alți ochi.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: Editura Trei, Editura Litera, Nemira, carturesti.ro

Citește și Cadouri pentru copiii pasionați de citit

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton