Tradiții și obiceiuri de Mucenici, pe 9 martie. De ce se beau 44 de pahare în ziua Sfinților 40 de Mucenici

 Dumba Gabriela
.

Tradiții și obiceiuri de Mucenici, pe 9 martie. La 9 martie, creștin-ortodocșii sărbătoresc Ziua Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, care erau soldaţi în armata romană staţionată în Sevastia, localitate din Armenia antică. De Sfinții Mucenici, gospodinele pregătesc colaci copți în forma cifrei 8, care se numesc mucenici și tot în ziua Sfinților Mucenici, tradiția populară spune că trebuie să se consume 40 sau 44 de pahare cu vin.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

9 martie, cunoscută ca Ziua de mucenici sau Ziua de măcinici, în calendarul popular, această sărbătoare creştină s-a suprapus peste începutul de An Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă şi vară. Iată câteva tradiții și obiceiuri pentru ziua de 9 martie, a Sfinților Mucenici.

Tradiții și obiceiuri de 9 martie, Ziua Sfinților 40 de mucenici

Cel mai răspândit obicei pentru 9 martie este prepararea mucenicilor, cunoscuţi şi sub denumirile de Sfinţi, Sfinţişori, Brădoşi, Măcinici. În amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia, gospodinele din Moldova pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă.

În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Mucenicii sunt consumaţi după ce au fost duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi.

Tradiţia populară atestă, pentru această zi, un obicei potrivit căruia în Ziua de mucenici se consumă 40 sau 44 de pahare de vin. Totodată, sunt aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp, sunt purificaţi oamenii şi animalele prin stropirea cu apă sfinţită, se fac observaţii şi previziuni meteorologice, este scoasă mierea de albine din stupi sau sunt tăiate primele corzi de viţă-de-vie.

Tot în această zi se spune că se deschid mormintele şi porţilor Raiului, pentru ca sufletele morţilor să revină printre cei vii, aceştia fiind aşteptaţi cu scaune şi cu mese întinse la focurile de Măcinici.

În ziua de 9 martie se făceau numeroase pronosticuri meteorologice. Se spunea că pământul îngheţat în această zi prezicea o toamnă fără brume, iar dacă pământul nu era îngheţat, bruma din toamnă avea să cadă devreme. Astfel, oamenii ştiau cum să-şi planifice muncile câmpului.

9 martie este ziua în care se scotea plugul la arat, marcând, astfel, momentul ce deschidea ciclul sărbătorilor de primăvară şi începutul noului an agrar.

Citește și: Simona Halep, apariție elegantă la TV, după ce i s-a redus suspendarea. Cât costă ținuta pe care a purtat-o: a îmbrăcat o rochie Valentino și pantofi Dior

Citește și: Elena Marin, fosta concurentă de la Survivor All Stars, dusă de urgență la spital cu Salvarea: „Nu s-a mai putut. Nu aveți idee cât de…’

Citește și: Oana Roman și-a dorit ca Marius Elisei să-și găsească o iubită în timpul relației lor: „Eu m-am rugat, la propriu, pentru că mi-am dat seama că nu se va încheia dacă el nu-și va găsi pe altcineva'

Cine au fost cei 40 de mucenici pomeniți pe 9 martie

Soldați creștini, cei patruzeci de mucenici au fost ucişi pentru credinţa lor, după ce au refuzat să se închine zeilor, la porunca comandantului acelui corp de oaste, Agricola. Cei patruzeci de sfinţi mucenici au fost duşi legaţi la un lac, în vreme de iarnă şi au fost lăsaţi să îngheţe în mijlocul apei.

Însă cum nu au murit, rugându-se, ei au fost scoşi din apă şi li s-au sfărâmat gleznele cu ciocane grele şi, fiind arşi de vii, au primit cununa Mucenicilor.

Numele celor 40 de mucenici au fost Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie. Moaştele lor, câte au rămas din foc, au fost înmormântate la Sevastia, apoi s-au împărţit în toată lumea creştină. O parte din ele se găseşte la Mănăstirea Antim din Bucureşti, ca şi la alte sfinte locaşuri din ţara noastră.

Ce nu e bine să faci de Mucenici, pe 9 martie

De Mucenici, pe 9 martie, nu se dau bani cu împrumut, pentru buna sporire. Totodată, se spune că cine nu respectă sărbătoarea Mucenicilor, va fi bolnav pentru 40 de zile, numărul mucenicilor sărbătoriți.

În ziua de Sfinții 40 de Mucenici nu trebuie să faci treabă în casă. Nu se spală haine și nu se face curățenie.

Nu e bine să te cerți cu nimeni, deoarece se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile de peste an.

Începând de pe data de 9 martie, se încheie perioada cunoscută și ca Zilele Babelor și se începe Săptămâna Moșilor.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton