Tradiții și obiceiuri în luna august

 Lupescu Anca
.

Suntem deja la jumătatea lunii august, ceea ce înseamnă că vara este aproape de sfârșit. În România, denumirea tradițională a lunii „august” este „Gustar”, care s-ar putea traduce prin „gustos”. 

Despre luna august

Aceasta este perioada din an în care majoritatea fructelor și legumelor sunt mature și ne putem delecta cu toții cu aromele lor. 

De asemenea, această lună este plină de tradiții și superstiții specifice.

Cele mai importante sărbători religioase creștine celebrate în această lună sunt „Schimbarea la față', pe 6 august, „Adormirea Maicii Domnului” pe 15 august și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul' pe 29 august. Fiecare dintre acestea este, de asemenea, legată de tradițiile locale.

Rugăciunea pe care să o spui de Adormirea Maicii Domnului

Se spune că ziua de 6 august este prima zi de toamnă, fiind granița dintre zilele fierbinți de vară și cele mai reci care vor urma. Se spune că dacă cineva nu respectă această sărbătoare, va fi pedepsit cu diferite boli. Totuși, dacă vremea este însorită și plăcută înseamnă că toamna va fi bogată.

Tradiții și obiceiuri în luna august

În prima jumătate a acestei luni se ține post pentru sărbătorirea Fecioarei Maria, pe 15 august. Se spune că, inițial, postul Paștelui a fost stabilit pentru nouă săptămâni, dar pentru că era cea mai săracă perioadă a anului, două dintre aceste săptămâni au fost mutate la sfârșitul verii, când toate alimentele naturale sunt mature și gata de recoltare.

În dimineața zilei de 15 august, credincioșii merg la biserică cu fructe și delicatese pe care ele că le vor da de pomană în cinstea celor morți. O altă superstiție spune că, dacă trandafirii înfloresc, toamna va fi lungă. Aceasta este ziua în care oamenii încep să culeagă viile, să bată nucii ca să aibă fructe și este ultima zi în care se pot culege plante de leac.

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare

Ca un sfat, pentru a rămâne sănătoși până la următoarea recoltă, ar trebui să mănânci porumb copt.

Un alt obicei păstrat în multe regiuni ale țării este acela de a lăsa ușa deschisă înainte de răsărit pentru ca Fecioara Maria să intre și să îți binecuvânteze casa. 

Ciobanii își coboară oile din munți, bărbații își schimbă pălăria cu căciuli de blană, în timp ce cerbii strică râurile, făcându-le inaccesibile pentru scăldat, toate acestea indicând sfârșitul verii.

Sfânta Maria – 15 august

Pe 15 august, România sărbătorește și Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Nu numai că această zi a fost declarată sărbătoare națională, dar la malul Mării Negre, ca și în majoritatea orașelor dunărene, sunt organizate atât festivaluri mari, cât și târguri mici și diverse.

În satele tradiționale românești, la 15 august se deschide un important sezon de nunți, sezon care durează până în Postul Crăciunului.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători creștine, iar pentru români, Fecioara Maria este și protectoarea marinarilor.

În fiecare an, ziua de 15 august este dedicată procesiunilor cu icoane și pelerinajelor, dar și manifestărilor artistice, informează Mediafax.

La 15 august, Biserica Ortodoxă sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită popular Uspenia (termen slav) sau Sfânta Maria Mare.

Deși are un caracter religios, sărbătoarea are semnificații puternice pentru cei mai puțin interesați de caracterul biblic și mai înclinați să petreacă ziua onomastică alături de cei dragi.

Istoria Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare dedicată Sfintei Fecioare Maria, dar dovezi ale existenței sale nu există până în secolul al V-lea, când cultul Fecioarei Maria începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după cel de-al patrulea Conciliu Ecumenic, care a decis că Maica Domnului este Maica lui Dumnezeu.

Citește și: Sărbătoarea Sfântului Dumitru, tradiții și obiceiuri. RUGĂCIUNEA către Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir care face minuni

În secolul al V-lea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului era deja menționată în documentele siriene ale vremii. Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalimul, orașul sfânt, unde se păstrează până în prezent mormântul Maicii Domnului și biserica construită pe acest mormânt, lângă grădina Ghetsimani. 

În spatele mormântului Maicii Domnului, în această biserică, este așezată icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa, la care pelerinii se pot închina. Pelerinii care ajung în Israel au ca obiectiv, printre altele, vizitarea mormântului Maicii Domnului.

Generalizarea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului în Orient se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528 – 603), care a reconstruit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani și care a fixat definitiv data sărbătoririi ei la 15 august.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii.Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare

În seara dinaintea sărbătorii, în toate bisericile se săvârșesc Vecernia cu Litie și chiar întreaga priveghere, adică slujba de Matineu, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului. Sărbătoarea a fost precedată de două săptămâni de post aspru.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătoru

Pe 29 august nu se mănâncă struguri și nu se bea vin, deoarece acestea sunt asociate cu sângele lui Ioan Botezătorul. 

De asemenea, nu trebuie să se mănânce fructe rotunde sau legume care ar putea aminti de capul acestuia. 

În această zi tot ce mănânci se poate tăia cu mâna nu cu cuțitul. Tradiția spune că Ioan a fost un tânăr bun, în zilele noastre fiind simbolul martirilor și misionarilor. 

Citește și: Ziua Universală a Iei.Sânzienele 2022 – tradiții și obiceiuri 

Era un adept al lui Iisus Hristos și astfel a devenit o amenințare pentru Irod, regele Iudeii. Când ziua de naștere a lui Irod era aproape, Salomeea, femeia care îl înnebunea, a promis că va dansa pentru el cu o singură condiție: să primească drept răsplată capul lui Ioan pe o farfurie de argint. 

Incapabil să reziste frumuseții ei, Irod și-a îndeplinit dorința iubitei sale și l-a decapitat pe Ioan, îngropându-i trupul și capul în locuri diferite, astfel încât Ioan să nu mai poată învia.

Citește și: Sfânta Maria Mare, 15 august.Se spune sau nu „La mulți ani!’ de Adormirea Maicii Domnului?

Așadar, luna august vine cu o mulțime de sărbători religioase, tradiții, obiceiuri și superstiții. Povești și legende de care merită să ne amintim și pe care merită să le dăm mai departe.

Bătrânii țin cel mai mult cont de aceste superstiții și tradiții și le păstrează cu sfințenie, mai ales pe cele care țin de biserică. De altfel, credincioșii țin fiecare zi de post cu smerenie și participă la slujbele de la Biserică. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton