Trucuri să scapi de praful din casă sunt destule. Doar că depinde mult și de zona în care locuim, ca să păstrăm casa mereu curată. Există și o sumedenie de ustensile și soluții de curățare. Căci praful din casă nu e numai semn de indolență, ci ne face și rău. Așa că, dacă nu ai atât de mult timp, folosește-te de aceste trucuri să scapi de praful din casă.
De trucuri să scapi de praful din casă e interesată toată lumea. Căci trăim preponderent în zone poluate, cu vegetație puțină, unde praful pune stăpânire pe orice. Oricât de dedicată ar fi o persoană curățeniei locuinței, aceasta tot nu poate face față prafului care se depune imediat peste tot. Cu cât e mai mare localitatea în care trăim, cu atât are mai multe particule în suspensie pe care le inhalăm și suntem nevoiți să le curățăm zi de zi.
De ce e casa plină de praf?
Te străduiești să ai casa „lună', ca-n reviste. Ai achiziționat toate ustensilele și soluțiile despre care se spune că ar fi cel mai eficiente pentru eliminarea prafului. Cum vezi ceva în neregulă, ieși imediat cu pămătuful la atac. Cu toate astea, parcă nici nu se cunoaște cât efort depui. Și simți nevoia să găsești o magie, niște trucuri să scapi de praful din casă. Chiar dacă nu depinde de tine gradul de poluare din zona în care locuiești. Covoarele, mochetele, draperiile și perdelele sau alte materiale textile atrag particule de praf precum magneții. Până și pernele și saltelele adună praf, devenind mediu propice pentru înmulțirea acarienilor.
Ceea ce numim noi praf este de fapt o pulbere extrem de fină formată din particule care plutesc în aer. Acestea provin din surse diverse, de la poluanți creați de autovehicule, la cenușă, polenuri, nisip și chiar de la activitatea vulcanică. Gravitația le ajută să se depună pe unde nici nu te gândești. Se spune că numai o treime din praful din interior ar proveni de fapt din casă. Restul vine din exterior, prin ferestrele deschise, adus de afară pe încălțăminte și haine sau de animăluțele de companie. Gătitul și fumatul generează și ele praf și murdărie. De altfel, orice mișcare face ca praful să migreze. Iar aceste particule pot fi deosebit de periculoase, în special pentru cei care petrec mult timp în interior, precum copiii mici și persoanele vârstnice. Așa că e imperios necesar să cunoști trucuri să scapi de praful din casă.
Cele mai bune trucuri să scapi de praful din casă
Ca să te obișnuiești cu ideea, chiar și cele mai bune trucuri ca să scapi de praful din casă tot nu îl vor face să dispară definitiv. Dar vei reuși să reduci substanțial cantitatea de praf. În plus, nu se va mai depune cu atâta ușurință peste tot. Cel mai important este să stabilești o rutină pentru curățenie. Și să o pui în practică la anumite intervale de timp, pentru a nu lăsa să se acumuleze praful. Iată câteva trucuri să scapi de praful din casă:
1.Ține-l departe cu soluții antistatice
Șterge praful cât de des poți, căci depunerile se văd imediat. Folosește cârpe umede sau din microfibre, ca să nu îl împrăștii mai mult. Începe cu suprafețele aflate cel mai sus și continuă cu cele de jos. Astfel vei reuși să aduni și praful depus pe jos în urma activității tale. O soluție foarte ușor de obținut te va ajuta să ții praful la distanță de pe suprafețele care-l atrag cel mai tare, precum ecranele și monitoarele. Se amestecă o parte balsam de rufe cu patru părți de apă. Se pune soluția într-o sticlă cu pulverizator și șterg cu ea toate suprafețele. Efectul antistatic al balsamului de rufe previne așezarea prafului.
O altă soluție antistatică excelentă este pe bază de terebentină. Dar funcționează numai pe mobilierul din lemn, căreia îi conferă și strălucire. Se amestecă un pahar de ulei de măsline, un pahar de oțet și un pahar de terebentină. Cu soluția obținută se șterg toate piesele de mobilier din lemn.
Mobilierul din ratan se numără printre „magneții' de praf. Înainte de a-l șterge, folosește un uscător de păr pentru a îndepărta toate particulele. Apoi, se spală cu apă și detergent, cu ajutorul unei perii. Se clătește cu apă în care s-au dizolvat câteva linguri de sare. Soluția salină îi dă rigiditate ratanului și, după uscare, atrage mai puțin praf.
Spray-urile cu silicon antistatice sunt și ele foarte bune. Numai că, periodic, mobila trebuie curățată cu detergent, pentru a îndepărta straturile succesive de silicon depuse.
2.Ai grijă de încălțăminte
Ce legătură are asta cu praful? Ei bine, încălțămintea neîngrijită este unul dintre principalii producători de praf din casă. De aceea, este bine să ai un covoraș la intrarea în casă, pe care să se poată șterge bine încălțările. Acesta trebuie aspirat și spălat frecvent. Nu intra niciodată cu încălțările de afară mai departe de locul amenajat special lângă intrarea în casă. Pe tălpi se adună praf, bacterii și mizerie, pe care le vei transporta la interior. Încălțămintea de exterior este indicat să fie depozitată la intrare, într-un dulap special destinat. Înainte de a o depozita, trebuie curățată sau spălată, după caz.
3.Folosește ustensilele potrivite
Poate că nu ai cel mai performant model de aspirator sau cele mai scumpe ustensile. Dar poți face casa „bec' și cu cei ai la îndemână. E drept că nu toate cârpele de praf sunt la fel de potrivite. Cele mai indicate tipuri de țesături pe care să le folosești la curățare sunt cele din microfibră, care au și efect antistatic.
Dacă folosești un tricou vechi sau un prosop, nu faci decât să transferi praful dintr-un loc în altul. La fel, se va întâmpla și dacă folosești pămătuful clasic. Pe de altă parte, șosetele vechi din bumbac se pot comporta excelent ca mănuși de șters praful.
Pentru spațiile înguste, unde praful se acumulează foarte ușor și este dificil de îndepărtat, ajută-te de pensulele moi din peri naturali. Pentru suprafețele placate cu gresie, după aspirare sau măturat, se folosește un mop umed. În schimb, pentru parchet, numai un mop din microfibră este bun, întotdeauna uscat sau îmbibat cu o loțiune specială pentru parchet.
Folosește un aspirator multifuncțional, care să te ajute să cureți eficient toate tipurile de suprafețe, chiar și cele mai greu accesibile. Curăță cu regularitate toate filtrele aspiratorului și înlocuiește-le periodic. De asemenea, golește și spală după fiecare utilizare, containerul de colectare a prafului din timpul aspirării. Păstrează mereu curată și peria de pardoseală a aspiratorului. Menține toate ustensilele și obiectele de curățenie perfect curate.
Între elemenții caloriferelor se adună o cantitate mare de praf. O perie îngustă specială poate curăța imediat elemenții acestora. Poți folosi și aparatul de curățat cu abur la caloriferele din oțel. Ține un prosop în spatele caloriferului și dedesubtul lui în timpul curățării cu abur, ca să nu murdărești peretele.
4.Covoarele și textilele necesită atenție sporită
Cu cât ai mai puține covoare, cu atât vei avea și mai puțin praf în casă. În special covoarele din fibre sintetice sunt cele care acumulează mult praf. Cea mai bună soluție ar fi să renunți la ele. Dar, dacă nu-ți concepi locuința fără covoare, alege-le măcar pe cele de dimensiuni mici, care pot fi scuturate și spălate ușor. Aspiră-le de minimum două ori pe săptămână. Este de preferat să folosești un aspirator cu filtru HEPA, eficient la îndepărtarea particulelor de praf, polen, mucegai și bacterii. Când dai cu aspiratorul, nu ignora canapelele și celelalte obiecte textile care adună praf.
5.Aerisirea este vitală
Praful vine în cantități mari și de afară. Este important să aerisești casa de câteva ori pe zi, dar nu sta permanent cu geamurile deschise pe timpul verii. Nu lăsa ferestrele deschise toată ziua, în special atunci când afară bate vântul.
Că a venit vorba despre ferestre, și acestea trebuie curățate în mod regulat. În această categorie intră și jaluzelele. Șterge-le periodic cu o cârpă umedă. Și draperiile, mai ales cele sintetice, trebuie spălate măcar de două ori pe an sau duse la curățătorie.
6.Ai grijă de animale și de plante
Un animăluț de companie bine îngrijit nu e numai o sursă de bucurie ci și un risc în minus pentru sănătatea familiei. Pentru a nu contribui și el la depunerile de praf și microbi, trebuie șters pe lăbuțe la fiecare intrare în casă. Este suficient să folosești o cârpă umedă. Ai grijă să îi periezi blănița în fiecare zi și chiar mai des în perioadele de năpârlire.
Și plantele de apartament atrag și produc praf. De aceea, e recomandat să le ștergi din când în când frunzele cu o cârpă de microfibră. Plantele îți vor mulțumi în felul lor. Iar tu îți vei da seama că prin câteva trucuri să scapi de praful din casă te vei simți mai bine împreună cu familia.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: eva.ro, acaju.ro, curatenierapida.ro
Citește și Cum poți să refolosești plicurile de ceai