Tuberculoza, în scădere: mortalitatea, redusă cu 69%, dar România rămâne lider în UE la numărul de cazuri

Tuberculoza (TB) continuă să reprezinte o provocare majoră pentru sănătatea publică în România. Deși în ultimele două decenii s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea mortalității asociate acestei boli, țara noastră menține cea mai ridicată incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Zilnic mor peste 4.300 de oameni din cauza tuberculozei și anul trecut, doar în regiunea europeană a OMS, au fost raportate 170.000 de cazuri noi. Deși România a realizat progrese notabile în reducerea mortalității cauzate de tuberculoză, menținerea unei incidențe ridicate și apariția formelor multidrog-rezistente subliniază necesitatea continuării eforturilor de prevenție, diagnostic precoce și tratament adecvat.

Tuberculoza, în scădere în România

Conform datelor recente, rata deceselor cauzate de tuberculoză în România a scăzut cu aproximativ 69,5% în ultimii 20 de ani. Dacă în 2001 se înregistrau 10,5 decese la 100.000 de locuitori, în 2024 această cifră a coborât la 3,2 la 100.000. În 2024, incidența tuberculozei în România a fost de 44,3 la 100.000 de locuitori, iar la copii – 10,8 la 100.000 de locuitori.

Citește și: Ce document trebuie să depună românii stabiliți în strainătate pentru a primi pensie. Pot face asta până pe 31 martie

Citește și: Câte milioane de euro a cheltuit Klaus Iohannis cu zborurile private, în cei 11 ani de mandat, din bani publici. Bolojan promite că va desecretiza toate cheltuielile

Citeste si: Cine sunt românii care pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Ce prevede noua lege

Cu toate acestea, există diferențe semnificative între județe. Regiunile din sudul și estul țării, precum Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași și Botoșani, înregistrează cele mai mari incidențe, variind între 55,2 și 75,4 cazuri la 100.000 de locuitori.

Numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut cu 69% în ultimele două decenii. Dacă în 2002 erau înregistrate peste 30.000 de cazuri și noi recidive la fiecare 100.000 de persoane, în 2024 a ajuns la 8.400 la 100.000 de locuitori.

La copii, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut cu 77,5% în ultimii 20 de ani – de la 1.800 de cazuri la 330 de cazuri la 100.000 de locuitori.

De asemenea, rata deceselor a scăzut cu 69,5% în ultimii 20 de ani – de la 10, 5 decese la 100.000 de locuitori în 2001, la 3,2 în 2024.

Tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR)

O preocupare majoră în lupta împotriva tuberculozei o reprezintă formele rezistente la tratament. TB-MDR este cauzată de bacili care au devenit rezistenți la cele mai eficiente două medicamente antituberculoase de primă linie: izoniazida și rifampicina. Tratamentul acestor forme este mult mai complex, de lungă durată și costisitor, având o rată de succes mai redusă.

În majoritatea cazurilor, tuberculoza multidrog-rezistentă apare din cauza administrării incorecte a tratamentului, a întreruperii premature a acestuia sau prin transmiterea directă a tulpinilor rezistente.

Pericolul tuberculozei

Tuberculoza rămâne o boală contagioasă cu impact semnificativ asupra sănătății publice. Se transmite pe cale aeriană, iar formele rezistente complică și mai mult controlul răspândirii. Este esențial ca pacienții să urmeze corect și complet schema de tratament prescrisă pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la medicamente și pentru a reduce transmiterea bolii în comunitate.

Pentru a elimina tuberculoza, medicii specialiști susțin că este nevoie de:

Creșterea finanțării pentru controlul tuberculozei

Acces extins la screening și diagnostic precoce

Introducerea rapidă a tratamentelor inovatoare

Digitalizarea și integrarea bazelor de date pentru monitorizarea cazurilor

Nu în ultimul rând, educarea populației și respectarea strictă a regimului terapeutic sunt cruciale în combaterea eficientă a acestei boli.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton