Uleiul rafinat de floarea soarelui devine cancerigen la temperaturi de peste 170°C. Care sunt uleiurile bune pentru gătit la grade înalte

Uleiul rafinat de floarea soarelui devine cancerigen la temperaturi de peste 170°C. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că uleiul rafinat de floarea soarelui este unul dintre cele mai folosite tipuri de uleiuri vegetale, datorită costului său redus și a caracteristicilor de gătit, cum ar fi punctul ridicat de fum. Cu toate acestea, există studii legate de schimbările chimice care pot apărea atunci când acest ulei este expus la temperaturi foarte mari. Iată de ce nu este bine să-l gătești la temperaturi înalte!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Specialiștii din cadrul Asociației Pro Consumatori (APC) au analizat 22 de tipuri de uleiuri rafinate de floarea soarelui pentru a atrage atenția consumatorilor asupra prezenței pe piață a unor uleiuri alimentare de origine vegetală, care, din cauza conținutului scăzut de grăsimi saturate, nu sunt recomandate pentru gătirea alimentelor prin prăjire.

Citește și: Cum se păstrează morcovii pentru iarnă

Citește și: Somon sălbatic sau de crescătorie – care e mai bun. Diferențe și beneficii

Citește și: Cum se păstrează cartofii pentru iarnă

Citește și: Care sunt beneficiile mâncatului încet

Uleiul rafinat de floarea soarelui devine cancerigen la temperaturi de peste 170°C

În urmă cu câteva săptămâni, APC a cumpărat 22 de tipuri de uleiuri rafinate de floarea soarelui și 12 sortimente de alte uleiuri din marile hipermarketuri și supermarketuri. A analizat etichetele a 32 de sortimente de uleiuri vegetale în cadrul unui studiu, astfel experții doresc acum să atragă atenția consumatorilor asupra potențialelor efecte asupra sănătății generate de folosirea neadecvată  a acestora.

Conform studiilor, uleiul rafinat de floarea soarelui are un punct de fum de aproximativ 230°C, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat pentru prăjire și gătire la temperaturi mai ridicate decât majoritatea uleiurilor. Totuși, este important ca toată lumea să știe că la temperaturi extreme (peste 170-180°C), se descompune și poate forma compuși dăunători, cum ar fi acizii grași trans sau aldehidele, care sunt asociați cu riscuri pentru sănătate.

Potrivit studiului, uleiul rafinat de floarea soarelui face parte din categoria uleiurilor bogate în omega 6, iar la temperaturi mai mari de 170°C, eliberează substanțe cancerigene, cum ar fi acroleina și acrilamida. Pe lângă faptul că este sensibil la temperaturi ridicate, acest ulei este și fotosensibil, lucru semnalat chiar de către producători prin indicația de pe etichetă: „A se păstra la loc uscat, răcoros și ferit de lumină'. În ciuda acestui lucru, uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt adesea ambalate în sticle de plastic transparente și expuse la lumina artificială puternică în spațiile de vânzare, ceea ce favorizează procesele oxidative în ambalaje și conduce la deteriorarea uleiului.

Concluzii după analizarea declaraţiei nutriţională a celor 22 de uleiuri rafinate de floare soarelui

La 45% dintre uleiurile analizate, declarația nutrițională poate induce în eroare consumatorul, deoarece tipurile de grăsimi din compoziția uleiurilor sunt raportate folosind unitatea de măsură „100 de grame produs', care nu este corespunzătoare pentru lichide, având în vedere că pe eticheta acestor produse cantitatea netă este indicată în litri.

Mai mult decât atât, la 45% dintre uleiurile analizate, producătorii indică pe eticheta nutrițională doar cantitatea de grăsimi saturate. Deși legislația în vigoare nu îi obligă să menționeze și cantitatea de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, alți producători, pentru a oferi o informare mai completă consumatorilor, declară și conținutul acestor tipuri de grăsimi.

Care sunt uleiurile bune pentru gătit la temperaturi înalte

  1. Uleiul de rapiță – punct de fumegare: 242 /204°C rafinat, 107°C nerafinat.
  2. Uleiul de migdale –  punct de fumegare: 221°C.
  3. Uleiul de canepa– punct de fumegare: 165 °C.
  4. Uleiul de Șofran – punct de fumegare: 265 °C.
  5. Uleiul de floarea-soarelui- punct de fumegare- 227°C rafinat, 107°C nerafinat.
  6. Uleiul de semințe de in– punct de fumegare- 107 °C.
  7. Uleiul de avocado- punct de fumegare- 271 °C.
  8. Uleiul de semințe de struguri- punct de fumegare- 204 °C.
  9. Uleiul de porumb – punct de fumegare- 232/ 236°C rafinat, 160°C
  10. Uleiul de semințe de muștar – punct de fumegare – 254° C.
  11. Uleiul de măsline – punct de fumegare -225 °C rafinat, 216°C  virgin, 190/160°C extravirgin.
  12. Uleiul de susan – punct de fumegare -232 °C semirafinat, 177 °C nerafinat.                                       
  13. Uleiul de soia- punct de fumegare -241 °C.                                                                                            
  14. Uleiul de arahide – punct de fumegare – 231 °C.
  15. Uleiul de semințe de bumbac -punct de fumegare –  216 °C.
  16. Uleiul de palmier – punct de fumegare – 232 °C.
  17. Uleiul rafinat de floarea soarelui folosit la gătit de majoritatea gospodinelor este cancerigen, reumatic și inflamator atunci când este folosit la temperaturi de peste 180 °C
  18. Uleiul de cocos – punct de fumegare- 177 °C.

Beneficiile uleiului rafinat de floarea soarelui

Uleiul rafinat de floarea soarelui este o sursă importantă de acizi grași omega-6, care sunt esențiali pentru sănătatea organismului. Acești acizi grași joacă un rol crucial în diverse procese fiziologice, dar trebuie consumați într-un echilibru corect cu omega-3 pentru a sprijini sănătatea cardiovasculară și pentru a menține un sistem imunitar puternic.

Beneficiile omega-6 din uleiul rafinat de floarea soarelui:

  1. Sănătatea inimii: Acizii grași omega-6 din uleiul de floarea soarelui ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău' (LDL), ceea ce poate contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare. În plus, omega-6 sunt esențiali pentru reglarea tensiunii arteriale și menținerea unui ritm cardiac sănătos.
  2. Reducerea inflamației: Omega-6 sunt implicați în procesele inflamatorii din organism, iar o cantitate echilibrată poate ajuta la reducerea inflamațiilor cronice, care sunt asociate cu boli precum artrita sau diabetul de tip 2.
  3. Sănătatea pielii: Acizii grași omega-6 din uleiul de floarea soarelui sunt beneficii pentru hidratarea și protejarea pielii, contribuind la menținerea unui aspect sănătos și elastic. Aceștia pot ajuta, de asemenea, în tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema.
  4. Sprijin în funcționarea creierului: Omega-6 sunt necesari pentru buna funcționare a creierului, contribuind la sănătatea cognitivă și la dezvoltarea neurală, în special în perioadele de creștere. Totodată, aceștia pot sprijini sănătatea sistemului nervos.

Este important de menționat că, deși omega-6 sunt esențiali pentru sănătate, un exces de acizi grași omega-6 în raport cu omega-3 poate duce la un dezechilibru care poate favoriza inflamația cronică. De aceea, este important să consumăm ulei de floarea soarelui în combinație cu surse de omega-3, cum ar fi peștele gras sau semințele de in, pentru a menține un echilibru sănătos între acești acizi grași.

Sursă foto: freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton