Unde să călătorești în decembrie – cele mai bune destinații

.

Unde să călătorești în decembrie dacă nu acolo unde visezi și unde îți permite bugetul?! Ultima lună din an îți pune la dispoziție o sumedenie de destinații înveșmântate în straie de sărbătoare. Și fiecare e unică în felul ei, plină de farmec și desfătare. Și iată câteva sugestii, în caz că nu te poți hotărî unde să călătorești în decembrie.

Cum anotimpurile și-au cam pierdut rânduiala, e destul de greu să mai visezi la acea vreme de decembrie de pe vremuri. Dacă ți-e dor de nămeți cât casa sau de fulgi de nea care cad molcom ca-n povești de Crăciun, nu mai ai parte de așa ceva acasă. Sau e prea frig în țară și îți dorești să vezi și tu cum e în „țările calde'. Ori te-ai gândit să mergi undeva, departe, să vizitezi locuri cu istorie fabuloasă, pline de legende. Și vacanța din perioada sărbătorilor e momentul ideal s-o faci. Important e numai să știi ce vrei și bugetul de care dispui. Căci ai de unde alege unde să călătorești în decembrie.

Care este cea mai bună destinație pentru luna decembrie

De la tărâmurile cu zăpezi de basm din Emisfera Nordică, la plajele tropicale paradisiace, cu nisip fin și strălucitor, chiar ai unde să călătorești în decembrie. Depinde numai de preferințe. Fie că vrei să explorezi minuni ale naturii, fie vrei să te cufunzi în spiritul sărbătorilor tradiționale ori vrei să te răsfeți, pur și simplu, cu clipe de relaxare, lumea e la un bilet de călătorie distanță. Destinațiile de vacanță promit momente de neuitat și amintiri perene, în ciuda anotimpului presupus a fi geros.

Spiritul sărbătorilor plutește în aer, iar aromele lui se simt peste tot. Târgurile de Crăciun sunt deschise în toată Europa și te așteaptă. Așa că dacă încă te mai întrebi unde să călătorești în decembrie vei găsi în cele ce urmează câteva sugestii. Căci cele mai potrivite destinații de sezon însumează o experiență de cunoaștere și aventură. Fă-ți bagajele și lasă-te în voia spiritului sărbătorilor să-ți ghideze pașii.

Dacă te gândești la plajă și soare, atunci ai grijă să-ți cântărești bine decizia. Căci ai la dispoziție multe variante și dintre cele mai atrăgătoare. Maldive, Tailanda, Africa de Sud, Mexic, Dubai ori Indonezia sunt numai câteva dintre ele.

Unde să călătorești în decembrie

Pentru că ai atât de multe destinații pentru luna decembrie, iată o selecție din toată lumea:

Europa

1.Laponia

Când vine vorba despre ultima lună din an, gândul zboară la Moș Crăciun. Și unde să călătorești în decembrie 2023 dacă nu chiar acasă la el, în Țara Moșului?! Laponia te așteaptă cu toată strălucirea magică a sărbătorilor de iarnă. Reni, elfi, sănii și zăpadă, arome îmbietoare și tot ce ți-ai putea imagina. Situată chiar la Cercul Polar, reședința oficială a lui Moș Crăciun este stațiunea Levi. Și are drept bonus cele mai mari pârtii de schi din Finlanda. În plus, ai la dispoziție o diversitate impresionantă de activități de iarnă. Levi este un loc idilic pentru petrecerea vacanței de iarnă.

Finlanda merită vizitată și pentru cele 39 de parcuri naționale, rezervații naturale conservate perfect, care însumează trei sferturi din teritoriul împădurit al țării. Numai aici ai șansa să vezi mai toate creaturile zăpezii: de la vulpi și râși argintii, la jderi mâncăcioși și iepuri de zăpadă. În paradisul de iarnă din Finlanda îl vei întâlni și pe Rudolf, desigur, cu toate neamurile lui. Nu ar trebui să ratezi nici Yllas or Saariselka, o altă localitate pitorească.

Pentru copii, Laponia e destinația ideală de iarnă. Vor avea ocazia să aibă o întâlnire față-în-față cu Moșul. Vor putea învăța să prepare și să decoreze turtă dulce de la însăși Doamna Crăciuniță, soția Moșului. Dar cel mai important e să ajungeți acolo în a doua jumătate a lunii. Asta ca să vă bucurați din plin de zăpadă. Pregătiți-vă pentru nopți lungi, lumina zilei fiind numai între orele 10:00 și 14:00. Dar, în întuneric, vă veți bucura de magia aurorei boreale.

Și dacă tot ai ajuns în Finlanda, trebuie să-i vizitezi și capitala, Helsinki. Este un loc atât de special, că merită văzut măcar o dată în viață. Și ai putea să experimentezi și un pic din stilul de viață al finalndezilor. Căci ei au inventat conceptul de kalsarikannit'. Este vorba despre un cuvânt care descrie o stare. Adică cea pe care o ai atunci când stai acasă, în lenjerie intimă, bând ceva, fără să ai nici cea mai mică intenție de a ieși undeva. Totuși, orașul este superb, plin de verdeață și foarte modern.

2.Islanda

Este destinația ideală tot pentru cei care vor să simtă cu adevărat spiritul Crăciunului. Sunt o mulțime de târguri colorate, pline de mâncăruri și băuturi savuroase și de decorațiuni. Brazii împodobiți sunt cu adevărat impresionanți. Peisajul vulcanic este pudrat de zăpadă și oferă o imagine parcă din altă lume. Apele geotermale sunt vedete aici. Și le poți testa printr-o baie fierbinte, în aer liber, în timp ce temperatura de afară este de sub zero grade. Luminile nordice sau spectacolul aurorei boreale te va fascina. Și merită să faci o drumeție și până la ghețarul Snaefellsjokull.

3.Norvegia

Această țară își răsplătește vizitatorii cu peisaje spectaculoase pe tot parcursul anului. Dar iarna e chiar ca o poveste. Orașul Narvik este un paradis al schiorilor. Dar țara e plină de pârtii minunate. De altfel, se spune despre norvegieni că s-ar naște cu schiurile în picioare. Iar în Narvik te poți bucura de sportul de iarnă preferat, sub lumina aurorei boreale. Ce poate fi mai frumos?!

Un alt loc unde aurora boreală se dă în spectacol, în toată splendoarea ei, în decembrie, este Tromso. Și este unul dintre cele mai bune locuri scandinave pentru a o admira. Din fericire, nu este una dintre localitățile populare și foarte aglomerate de turiști. Așa că te poți delecta pe îndelete cu imaginea satului colorat tradițional. Casele sunt vechi de sute de ani și perfect conservate. În apropiere sunt și multe cascade impresionante.

4.Estonia

Orașul Tallin este unul dintre orașele vechi ale Europei cel mai bine conservate. Iar în decembrie e ca-n basme. Poți vizita Târgurile de Crăciun chiar și numai pentru a-i admira pe dansatorii tradiționali care le animă. Te poți înfrupta din preparate delicioase în centrul istoric medieval. Dar trebuie să vizitezi și splendida Catedrală Alexander Nevsky. Ai o mulțime de activități la dispoziție.

5.Austria

În pași de vals, Austria poate fi una dintre cele mai romantice destinații de iarnă. De la Viena la Salzburg, de la Innsbruck la Lech Am Arlberg, această țară superbă se așterne la picioarele tale. În orice anotimp o vei descoperi, vei avea senzaţia că te afli pe cea cea mai mare scenă culturală a Europei. Dar, în decembrie, frumuseţea şi grandoarea ei sunt greu de egalat.

O croazieră vieneză pe Dunăre, pe unul dintre vaporașele care pleacă de lângă Reichsbrucke, este o experiență de vis. Poți face un mic popas într-una dintre fermecătoarele cafenele vieneze tradiționale sau un tur cu o caleașcă Fiaker, pornind din Stephansdom. Târgurile de Crăciun vieneze sunt celebre în întreaga lume. Iar cel din Rathausplatz este exact ce ai nevoie pentru a trăi un Crăciun în paşi de vals. Târgul baroc din fața Palatului Schönbrunn este un alt spectacol de lumini și arome. Iar la Art Advent din Karlsplatz ai șansa să asculți muzică live și să te bucuri de mâncare organică 100%.

La început de decembrie, paradele folclorice ale creaturilor Krampus animă romanticul oraș al lui Mozart, Salzburg. Demonii umblă pe străzi și oferă un spectacol menit să alunge spiritele rele. Corurile de Advent din Salzburg fac parte din tradiție. Iar cântăreții îmbrăcați în costume tradiționale dau o notă aparte unuia dintre cele mai vechi Christkindlmarkt din lume. Aici nu rebuie să ratezi o masă la Balkan Grill Walter. Este un chioșc care vinde cârnați de vită balcanici, încă din 1950.

Innsbruck e supranumit și „capitala Alpilor'. Și, odată ajuns acolo, îți dai seama și de ce. Culmile munților străpung cerul, iar aerul îți taie respirația. Este singurul loc unde poți schia, poți vizita un castel, poți savura un ștrudel autentic și poți face cumpărături din mers, tote într-o singură zi. Și aici ai parte de Târg de Crăciun și de atmosferă de sărbătoare cum numai austriecii știu să creeze.

Lech Am Arlberg sau Lech Zurs Arlberg este una dintre cele mai bune stațiuni de schi din Europa. Este un sătuc plin de hoteluri elegante, cu ambianță intimă. Aici poți să simți cu adevărat tradiția folclorică austriacă. Este vizitat, în fiecare an, de celebrități și membri ai caselor regale.

6.Germania

Dacă te întrebi unde să călătorești în decembrie 2023, Germania ar trebui să se afle pe lista opțiunilor. Și asta pentru că aici vei găsi cele mai multe și mai frumoase Târguri de Crăciun, numite Weihnachtsmärkte'. Nu e orășel ori sătuc în care să nu existe măcar unul. Cele din Nürnberg, Köln, München sau Dresden sunt cele mai spectaculoase și renumite. Și te întâmpină cu aromă de vin fiert și scorțișoară, cu turtă dulce și alte bunătățuri. Atmosfera este idilică, în ciuda aglomerației obișnuite. În Berlin, poți admira spectacolul din Alexanderplatz.

Nürnberg este un oraș absolut minunat. Și are unul dintre cele mai vechi Weihnachtsmärkte din lume. E plin de obiecte de decor făcute manual, de obiecte de artă și de delicii culinare. În plus, o mulțime de muzee te așteaptă. Dar nici pe malurile Rinului nu vei regreta dacă vei ajunge în decembrie. Poți participa chiar la o croazieră pe Rin. Și merită din plin să vizitezi orașe superbe precum Köln, Koblenz sau Bonn.

7.Franța

Dacă îți dorești o vacanță de iarnă cu adevărat luxoasă și relaxantă, atunci trebuie să ajungi la Courchevel, în Franța. Este locul care adună iarna cei mai bogați oameni ai lumii. Pistele de schi accesibile îi ajută pe vizitatorii restaurantelor cu stele Michelin să ardă caloriile. Hotelurile de lux sunt pline și animate de clinchetul cupelor de șampanie, la poalele munților cu crește ascuțite. Să petreci un Revelion la Courchevel nu e ieftin, dar merită, dacă îți permiți, măcar o dată în viață.

8.Scoția

Paradele Hogmanay și piețele parfumate cu aromă de turtă dulce atrag mulți turiști în decembrie la Edinburgh. În ciuda cerului plumburiu și a vântului de la Marea Nordului, vei simți căldura locurilor și a localnicilor. Ai de vizitat muzee, de gustat din mâncăruri delicioase. Dar nu uita de un pahar cu celebrul Scotch care încălzește sufletul.

Târgurile de Crăciun sunt deschise, dar orașul e liniștit. Poți să dai o tură în roata panoramică din Princess Street și sub luminile colorate din George Street. La Scottish National Gallery, poți admira scene de iarnă spectaculoase. După lăsarea serii, o vizită la Grădina Botanică Regală (Royal Botanic Garden) e tot ce ai nevoie să închei o zi minunată. Iluminațiile de Crăciun și o cană cu cidru întregesc atmosfera de poveste.

9.Portugalia

Cea mai veche țară de pe Bătrânul Continent a fost fondată în 1139 de Afonso Henriques. Este cea mai vestică țară din Europa și aici se află chiar și punctul așa-numit „capătul lumii', Cabo da Roca. Tot Portugalia găzduiește una dintre cele mai vechi universități din Europa, cea mai veche librărie din lume și cel mai lung pod.

Vei rămâne cu amintiri de neuitat după ce vei cunoaște istoria impunătoare, obiectivele turistice, tradițiile și obiceiurile și, nu în ultimul rând, arta culinară.

La Lagos, malurile stâncoase și plajele aurii, orășelele colorate atrag ca un magnet călătorii. Este unul dintre locurile perfecte unde să călătorești în decembrie 2023. Poți combina atmosfera europeană a sărbătorilor cu aerul exotic al unei vacanțe la plajă. În plus, la final de an, nu e nici atât de aglomerat.

Orientul Mijlociu

Oman

Poate nu atât de popular precum Dubai, Omanul este o țară care merită explorată. Iar în decembrie, poți coborî din avion și să te duci direct la plajă. Orașul Muscat este spectaculos. Poți face o călătorie cu o barcă tradițională „dhow', pronind de la Marina Bandar al Rowhda. Copiii și adolescenții se pot bucura aici să admire viața marină sau pot simți vibrațiile traiului beduinilor din deșert. Nicăieri nu se văd mai aproape și mai frumoase stelele pe cer. Mai ales după ce ai călărit cămile în Nisipurile Wahiba. Iar un popas în oaza turcoaz Wadi Bani e o încântare. Este o experiență unică și merită încercată.

Asia

1.Japonia

Vrei să simți spiritul Crăciunului dar altfel decât te-ai obișnuit? Tokyo te așteaptă. Luminițe multicolore sunt la tot pasul. Și găsești și numeroase târguri tematice, cu obiecte lucrate manual. Dacă mergeți cu copiii, o vizită la Tokyo Disneyland este obligatorie.

Hokkaido este cea de-a doua insulă ca mărime a Japoniei. Iar farmecul rural o caracterizează. Temperaturile sunt scăzute în această perioadă, din cauza curenților polari. Dar partea bună e că vei avea parte de multă zăpadă. Așa că, pe lângă peisajele minunate, poți practica în voie sporturi de iarnă. Orașul Sapporo de pe insulă este capitala culinară a Japoniei. Așa că nicăieri în lume nu vei mai gusta delicatese din fructe de mare ca aici. Și merită văzute și pitoreștile Otaru, Matsumae și Hakodate. Alte nestemate ascunse pentru iubitorii sporturilor de iarnă sunt Niseko, Rutsusu, Furano și Kiroro. Iar cea mai bună perioadă din an este luna decembrie. Uită de frig cu o porție de ramen și bucură-te de o experiență de neuitat.

2.Vietnam

În decembrie, Vietnam își primește turiștii cu brațele și inima dechise. În vreme ce iarna pune stăpânire pe regiunea nordică, Hanoi și Sapa don capătă un farmec aparte. Pe de altă parte, sudul țării, care include orașul Ho Chi Minh și Mekong Delta, te mângâie cu razele calde ale soarelui. Fie că vrei să vizitezi temple antice, fie vrei să admiri coastele din Halong Bay, experiența acestei țări oferă amintiri pe viață.

Decembrie în Vietnam nu te îndepărtează de atmosfera de sărbătoare a Crăciunului. Dimpotrivă, totul e plin de culoare în jur. Localnicii sunt foarte ospitalieri, iar bucătăria lor are de oferit câte ceva pentru toate gusturile.

3.Singapore

Deși nu te-ai aștepta, Singapore te scufundă în atmosfera Crăciunului. Festivitățile încep încă din mijlocul lui noiembrie, când se aprind beculețele de sărbătoare pe o distanță de patru kilometri, pe Orchard Road. Toate restaurantele oferă meniuri specifice, iar Ținutul Minunilor de Crăciun se deschide la Gardens by the Bay. Focurile de artificii nu lipsesc din peisaj, la Marina Bay.

Destinații neobișnuite

1.Patagonia

Cu siguranță i-ai pronunțat numele în tot felul de expresii. Dar Patagonia chiar este o destinație de vis unde să călătorești în decembrie 2023. Natura sălbatică, crestele munților spectaculoși, panoramele uriașe sunt printre motivele pentru care orice iubitor de natură trebuie să o vadă. În plus, iubitorii de aventură sigur visează să pășească pe urmele lui Charles Darwin, Paul Theroux și William Hudson.

Vânturile nu sunt deloc prietenoase în Patagonia. Iar când vin însoțite de ploi și ninsori, chiar nu e o atmosferă plăcută. Numai că decembrie oferă o perioadă calmă și stabilă din acest punct de vedere. În plus, se anunță și o eclipsă totală de soare. Iar pe 14 și 15 decembrie, cerul va fi luminat de rămășițele cosmice ale unui meteorit. El Chalten din Argentina și Torres del Paine din Chile sunt cele mai populare destinații. Iar căldura și ospitalitatea localnicilor te fac să uiți de toate.

2.Antarctica

O călătorie pe cel de-al șaptelea continent se face o dată în viață. Iar decembrie este cel mai potrivit moment din an. E drept că o croazieră acolo costă în jur de 10.000 dolari, dar merită. Nu e nici o experiență ușor de suportat. Ca să ajungi acolo, ar trebui să pornești din Ushuaia, Argentina, supranumit și Fin Del Mundo (capătul lumii). Se petrec multe zile pe apă și se traversează prin cel mai cunoscut punct, Drake Passage.

Dar, odată ajunși în Antarctica, ți se deschide în fața ochilor o lume pe care credeai că o poți vedea numai la televizor. Ghețari uriași, icebreguri mai mari decât un oraș, culmi înghețate pline de pinguini… Din toate lunile anului, decembrie e cea mai bună de vizitat Antarctica. E o vreme ceva mai suprotabilă din punct de vedere al temperaturii. Și nicăieri nu vei mai putea vedea laolaltă, pe viu, balene, pinguini și foci.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: affordableluxurytravel.co.uk, thetimes.co.uk,

Citește și Când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton