Unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București

 Barba Mirela
.

Unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București se întreabă multă lume. Și asta pentru că electrocasnicele nu intră în categoria gunoiului menajer. Ba mai mult, reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător. De aceea, există mai multe puncte de colectare a electrocasnicelor în București și nu numai.

De ce ar trebui să știi unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București și în restul țării? Poate pentru că mai puțin de 20% din electrocasnicele care nu mai sunt folosite sunt reciclate în prezent. Și, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, deșeurile electronice sunt acum fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume. În 2018, depășeau 48,5 milioane de tone. Cum prețul electrocasnicelor a scăzut simțitor, devenind accesibile pentru toată lumea, a apărut și creșterea explozivă a așa-numitelor DEEE, adică a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice.

Ce sunt deșeurile electrocasnice

Calculatoare, dispozitive mobile, televizoare, sisteme de sunet, încărcătoare și aparate de uz casnic… Toate acestea se transformă în deșeuri electrocasnice atunci când nu mai funcționează sau când proprietarii lor doresc să renunțe la ele. Or, aceste deșeuri nu sunt gunoi menajer și sunt toate reciclabile. Cel mai important de știut este faptul că, odată aruncate la gunoi, pot fi și cele mai periculoase materiale. Lăsate de izbeliște oriunde, elimină metale grele, gaze, materiale plastice și sticlă, ce pot polua aerul sau se pot infiltra în pânza freatică.

Pe de altă parte, reciclarea DEEE scade semnificativ cererea de exploatare a metalelor grele. În plus, reduce emisiile de gaze cu efect de seră produse atunci când sunt fabricate materiale ce intră în componența lor. După colectare, deșeurile electrocasnice sunt transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare și reciclare. Procesul de tratare include mai multe activități, precum dezmembrarea, tăierea, extragerea substanțelor nocive. Componentele și materialele rezultate în urma acestui proces, cum ar fi cabluri, motoare, plăci circuite imprimate, sticlă, plastic, metal etc., sunt supuse ulterior unor proceduri suplimentare de reciclare și de eliminare nepoluante. După neutralizarea substanțelor periculoase, rezultă materii prime secundare pentru reintroducerea în circuitul economic.

Așadar, orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, bateriile portabile și industriale, corpurile de iluminat sau tuburile fluorescente, toate acestea intră în categoria DEEE și trebuie reciclate. Cu alte cuvinte, cam tot ce se bagă în priză sau funcționează pe baterii. Și e important să știi unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București și în țară pentru a putea fi reciclate.

Unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București

În vreme ce, în unele țări, astfel de servicii se plătesc, la noi există locuri unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București și nu numai. Ba chiar există și servicii de colectare periodică ale Primăriilor. Totodată, DEEE pot fi donate către organizații caritabile. Acestea le recondiționează, după care le donează unor grupuri sociale defavorizate.

Harta Reciclării

Când te gândești unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București și în țară, poți accesa Harta Reciclării. Este prima platformă națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a tuturor deșeurilor reciclabile din România. Trebuie doar să selectezi orașul sau sectorul și tipul de deșeu pe care vrei să îl reciclezi. Vei obține informații cu toate centrele disponibile, precum și detalii referitoare la serviciile fiecărui centru.

Puncte de colectare a DEEE în Sectorul 6

Primăria Sectorului 6 a pus la dispoziția cetățenilor 12 puncte de colectare a DEEE. Aparatura, indiferent de dimensiune, poate fi lăsată zilnic. De aici este preluată apoi de către operatorul de salubrizare și reciclată. Punctele de colectare se află în următoarele locații, deschise între orele 8:00-18:00:

-La intersecţia străzii Fabricii cu strada Calea Apeductului;

-La intersecţia străzii Liniei cu strada Drumul Timonierului;

-Bulevardul Timişoara nr. 27;

-La intersecţia străzii Poarta Sărutului cu strada Valea Ialomiţei;

-La intersecţia străzii Pasărea în Văzduh cu strada Pupăza cu Moţ;

-La intersecţia străzii Valea Argeşului cu strada Valea Oltului;

-Bulevardul 1 Mai nr.49;

-La intersecţia străzii Drumul Taberei cu strada Târgul Neamţ;

-Strada Performanţei nr.45;

-Strada Apusului nr.11.

De asemenea, cei care locuiesc în Sectorul 6 pot solicita preluarea gratuită a DEEE de la domiciliu. Dacă asociația de proprietari are contract pentru colectare separată încheiat cu societatea URBAN, beneficiază şi de compensare la factură, de 0,15 lei/kg, cu condiția ca aparatura să fie completă. Există și varianta colectării în timpul campaniilor gratuite din 26 martie, 25 iunie, 24 septembrue și 17 decembrie.

Organizații caritabile

Dacă aparatura de care vrei să scapi este încă funcțională și se prezintă în stare bună, dar nu mai ai nevoie de ea, poți să faci niște copii fericiți. În București există un Centru de Economie Circulară. Este un centru umanitar de colectare, sortare și igienizare a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii și adulți, jucării, electronice și electrocasnice și mic mobilier. Toate acestea provin din donații și sunt distribuite celor care nu și-ar permite să le cumpere. Singura condiție e ca obiectele să nu fie deteriorate. Sediul acestui centru de colectare este situat pe Calea Plevnei, numărul 98, Sectorul 1.

Mai există și alte organizații caritabile care colectează aparatura electronică sau electrocasnică funcțională, pe care o recondiționează și o donează ulterior unor categorii sociale defavorizate:

Sistem Național de Colectare Axial

Sistem Național de Colectare este o franciză ce reprezintă serviciile a 5 operatori regionali autorizați pentru colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA). Firma deține centre de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în București și în alte 28 de județe.

Oferă colectarea gratuită a deșeurilor electrice și electronice, de orice tip, direct de la gospodăriile particulare, direct de la sediile firmelor și instituțiilor, de la unități administrativ-teritoriale (UAT) și asociații de dezvoltare intercomunitare etc.

Toate deșeurile electrice colectate sunt sortate conform cerințelor tehnologice și apoi expediate la reciclatori autorizați, răspunzători pentru procesarea și eliminarea lor nepoluantă. Totodată, cantitățile colectate, sortate și trimise la reciclare sunt raportate către autoritățile de mediu.

Asociația Română pentru Reciclare – RoRec

Este o organizaţie non-profit, formată de șase dintre cei mai cunoscuţi fabricanți europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de echipamente electrice și electronice şi gestionează în mod responsabil și cu grijă față de mediu, toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor provenite din aceste tipuri de echipamente (DEEE), în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu și cu standardele CENELEC aplicabile în domeniul tratării DEEE.

Colectarea DEEE se face gratuit, de acasă, cu un simplu apel la 0800 444 800. La acest număr de TelVerde poți afla informații despre unde poți lăsa gratis deșeurile electrocasnice în București ți în țară și unde există puncte de colectare. Și poți solicita și ridicarea gratuită a acestora direct de la tine de acasă. Apelul este gratuit, din orice rețea de telefonie, de luni până vineri, între orele 9.00-17.00. Vei fi contactat ulterior de către un Operator Local Autorizat. Termenul pentru a primi telefon din partea echipei locale este de 3 zile lucrătoare, din ziua următoare înregistrării unei comenzi în call-center.

EcoVoucher

EcoVoucher se adresează atât persoanelor fizice cât și firmelor și instituțiilor. Firma preia gratuit deșeuri din București și Ilfov, pe care le transportă la centrele de colectare. Destinația finală a deșeurilor este în fabricile de tratare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice unde se neutralizează substanțele periculoase din deșeuri iar componentele ajung materie primă.

Tybet Oko

Tybet Oko S.R.L. colectează, tratează și reciclează deșeuri de echipamente electrice și electronice. Firma funcționează ca un centru de casare electrocasnice, centru colectare aparatură electrică, centru colectare aer condiționat, centru colectare electronice, reciclează electrocasnice, centru de colectare electrocasnice, decontaminare și reciclare aparatură medicală contaminată, debarasare electrocasnice.

S.C. Eco Remat S.R.L.

ECO REMAT este operator economic autorizat pentru colectarea și valorificarea deșeurilor de tipe DEEE: deșeuri electrice, deșeuri electronice, deșeuri electrocasnice, cabluri electrice, conductori și cablaje auto, aparatură electrică, imprimante, televizoare, monitoare, aragazuri, plăci electronice, mașini de spălat, frigidere, telefoane mobile etc.

RematHolding

Rematholding are ca domeniu principal de activitate reciclarea deșeurilor metalice și nemetalice. Firma este autorizată să colecteze toate tipurile de DEEE-uri: aparate de uz casnic de mari dimensiuni, aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente informatice și de telecomunicații.

Ecotic

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006. Firma gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați. Asociația ECOTIC asigură și supraveghează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare, astfel încât echipamentele vechi sau stricate să nu mai reprezinte un pericol.

Colecteaza.ro

Colecteaza.ro te scapă de orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente. Toate acestea intră în categoria DEEE și trebuie reciclate. În București, centrul de colectare se află în Sectorul 1.

Reciclare DEEE

Reciclare DEEE este o societate ce are ca obiect colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice doar de la persoanele juridice. Firma asigură transportul, acesta fiind gratuit, dacă colectarea va fi efectuată doar în București, Ilfov, Giurgiu și împrejurimi.

Respo.ro

Cei ce vor să predea echipamente electrice și electronice spre reciclare pot comanda, telefonic sau online, cutia Respo. Odată primită la domiciliu sau la o altă adresă desemnată, românii pot introduce în ea mici echipamente electrice. După ce ai umplut-o, o poți duce la magazinele partenere care colectează, o poți scoate afară atunci când trece mașina de gunoi sau poți apela la numărul de telefon verde pentru a vedea care este cel mai apropiat punct de colectare.

Unde reciclăm

Unde reciclăm este o platformă care integrează centrele și punctele de colectare pentru deșeuri și baterii uzate la nivel național. Dezvoltată de Asociația Environ, platforma dispune de un modul de localizare a utilizatorului, astfel încât acesta să fie direcționat automat către cel mai apropiat punct de colectare din zona sa.

Ce spune legea referitor la DEEE

Potrivit legislației în vigoare, „Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt echipamentele care constituie deșeuri în sensul pct. 9 din anexa nr. 1 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată, inclusiv componentele, subansamblele și produsele consumabile care fac parte integrantă din produs în momentul în care acesta devine deșeu. DEEE pot conține substanțe periculoase ce au un impact negativ asupra mediului și sănătății umane în cazul în care nu sunt colectate separat.'

Având în vedere prevederile OUG 195/2005 privind protecția mediului, Legea nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, HG nr.322/2013 privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice și O.U.G. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, trebuie avute în vedere următoarele:

-Cumpărătorii au obligația de a nu elimina DEEE ca deșeuri municipale nesortate și de a le colecta separat.

-Simbolul care indică faptul că echipamentele electrice și electronice fac obiectul unei colectări separate reprezintă o pubelă cu roți, barată cu o cruce însoțită de marcajul negru. Pictograma indică faptul că DEEE nu trebuie amestecate cu deșeuri menajere și că acestea fac obiectul unei colectări separate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: e-deseu.ro, rorec.ro, goldsite.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton