Usturoi verde – proprietăți, beneficii și rețete cu usturoi verde

 Barba Mirela
.

Usturoiul verde este una dintre cele mai apreciate trufandale. Pe lângă calitățile nutritive deosebite, usturoiul verde ocupă un loc de bază în clasamentul condimentelor proaspete. În plin sezon al trufandalelor, usturoiul verde nu ar trebui să lipsească din meniu. Totuși, există și situații în care consumul acestuia este contraindicat.

Usturoiul verde se numără printre așa-numitele alimente-medicament. Este o bombă de nutrienți cu proprietăți curative de excepție. Firicelul aparent firav extrage din sol tot ce e mai bun pentru sănătatea organismului uman: vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți. Este recunoscut pentru potențialul lui de a preveni cancerul și de a stimula sistemul imunitar. Deloc de neglijat este și faptul că nu afectează atât de mult miroul gurii după consum așa cum fac cățeii de usturoi.

De ce este bun usturoiul verde

Specialiștii spun că în cam 10 fire de usturoi verde (200 g) se ascund nu mai puțin de 9 grame de proteine, 3 g fibre, 40 mg vitamina C, 2,3 mg fier. În plus, aacesta conține și vitaminele A, B1 și B2, fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu, dar și așa-numiți fitohormoni. Numai că, pentru a beneficia din plin de proprietățile curative, se recomandă consumul plantei în stare cât mai proaspătă și în întregime.

Încă din timpuri străvechi, usturoiul verde a fost folosit împotriva infecțiilor. Și asta pentru că are proprietăți antifungice și antiparazitare, acționând ca un antibiotic natural. Este recunoscut și ca aliat în lupta împotriva colesterolului rău și pentru scăderea trigliceridelor. Prin conținutul de antioxidați, întârzie îmbătrânirea organismului și ajută la regenerarea celulară. Mai mult decât atât, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusurilor și mai cu seamă împotriva răcelilor comune.

Fitohormonii din compoziția usturoiului verde se aseamănă mult din punct de vedere chimic cu hormonii produși de organismul uman. Aceștia ajută la stimularea funcțiilor sistemului endocrin, ajutând la eliminarea toxinelor. Consumul regulat de usturoi verde reduce timpul de vindecare a bolilor, precum și la calmarea durerilor de cap. S-a dovedit că siliciul absorbit de organism în urma consumului de usturoi verde poate preveni apariția cancerului. Acesta stimulează producția de celule albe din sânge, cele care produc interferonul, principalul combatant al celulelor canceroase.

O cură cu usturoi verde consumat zilnic reduce riscul apariției bolilor cardiovaculare, a cancerului de sân. Scade tensiunea arterială și fluidizează sângele, îmbunătățindu-i circulația și prevenind formarea cheagurilor periculoase și a plăcilor de aterom. În plus, are și efect diuretic, ajutând la detoxifierea organismului prin stimularea ficatului și a rinichilor să filtreze și să elimine eficient substanțele dăunătoare.

Cui nu îi face bine usturoiul verde

Deși se consideră că nu este o plantă toxică, consumul în exces poate cauza neplăceri. Cei care suferă de tulburări digestive se pot confrunta cu iritații la nivelul stomacului.Poate duce și la apariția arsurilor gastrice, a durerilor de burtă, flatulenței, diareei sau constipației. Foarte rar pot apărea și alergii. Sunt vizați cei care sunt alergici la plantele din familia liliaceelor, cum ar fi ceapa, prazul, arpagicul și flori precum zambilele sau lalelele.

Persoanele care se știu cu tensiunea mai mică ar trebui să evite cantitățile mai mari de usturoi verde, pentru a nu scădea și mai mult valorile tensiunii arteriale. Atunci când aveți programată o intervenție chirurgicală de orice fel (chiar și o extracție dentară) este recomandat să evitați consumul de usturoi verde cu cel puțin o săptămână înainte și să anunțați medicul. Asta pentru că efectul lui anticoagulant crește riscul de sângerare abundentă. Cei care suferă de hemofilie, care urmează tratament cu substanțe anticoagulante și cu antiinflamatoare nesteroidiene trebuie să solicite avizul medicului curant înainte de a consuma usturoi verde.

Important de știut este și faptul că usturoiul verde interacționează cu anumite medicamente, reducându-le efectul. Este valabil și pentru anticoncepționalele orale și pentru produsele care conțin ciclosporină. Poate reduce și eficiența antiviralelor din tratamentul împotriva HIV-SIDA. Proaspetele mămici care alăptează trebuie să știe că gustul pregnant se poate transfera în laptele matern, putând cauza neplăceri sugarului.

Cum se consumă usturoiul verde

Cu cât ești mai crativ, cu atât se mărește și raza de diversitate a preparatelor în care se poate include usturoiul verde proaspăt. Dacă vrei să-l folosești în mâncare și să-i păstrezi proprietățile, adaugă-l spre sfârșit, să nu fiarbă prea mult. În rest, poate fi pus în salate, sosuri, tocănițe, supe și în orice preparat care îți place. Se poate și conserva în oțet, urmând a fi folosit alături de fripturi sau preparate cu pește ori fructe de mare. Pentru a beneficia o perioadă mai lungă de proprietățile lui nutriționale și de gustul specific, îl poți congela proaspăt, tocat mărunt.

Rețete cu usturoi verde

Sos aromat cu usturoi verde

Ingrediente:

  • 2 legături usturoi verde
  • 10 frunze de busuioc proaspăt
  • 50 g parmezan ras
  • 50 g nucă măcinată
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin presat la rece
  • sare

Mod de preparare:

Usturoiul verde și frunzele de busuioc se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se pun în blender împreună cu nucile și parmezanul și se pasează. Treptat, se adaugă câte puțin ulei de măsline, ca la maioneză. Se obține o pastă densă care se poate folosi ca sos pentru friptură sau pentru paste făinoase. Se consumă imediat după preparare. Sau se păstrează la frigider câteva zile, dar numai acoperit cu un strat consistent de ulei, într-un recipient din sticlă închis ermetic.

Stufat cu usturoi verde

Stufatul de miel este vedeta festinului pascal. Este unul dintre preparatele sănătoase și extrem de gustoase. Se prepară relativ ușor și rapid. Dacă nu te numeri printre amatorii de carne de miel, o poți înlocui cu carne de pasăre sau porc.

Ingrediente pentru 4 porţii:

  • 1 kg carne de miel sau de care preferați
  • 40 fire ceapă verde,
  • 20 fire usturoi verde,
  • 2 linguri de ulei
  • 1 linguriţă de făină
  • 1 pahar de borş, de vin roșu sau 2 linguri de oţet
  • 2-3 linguri de bullion
  • Sare, piper

Mod de preparare

1.Se spală şi se taie carnea de miel în bucăţi potrivite şi se prăjesc în ulei, câteva minute pe fiecare parte, până îşi schimbă culoarea.

2.Se curăţă ceapa şi usturoiul, se spală şi se împletesc câte 2 fire de ceapă cu unul de usturoi, apoi se adaugă peste carnea de miel înăbuşită. Se amestecă cu grijă să nu se ardă și să nu se rupă.

3.Se mai lasă câteva minute pe aragaz să dea 2-3 clocote, apoi se toarnă borșul, vinul sau oțetul, bulionul şi făina, amestecând continuu.

4.Se transfer totul într-o tavă și se bagă la cuptor. Vasul se acoperă cu un capac sau cu folie de aluminiu, ca să fiarbă înăbuşit până scade cât trebuie.
5.Stufatul se serveşte cald, ornat cu frunze de pătrunjel.

Plăcintă cehească cu usturoi verde

Preparare: 60 minute
Așteptare: 60 minute
Coacere: 30 minute

Ingrediente pentru 12 porții:
Pentru aluat:

  • 400 g făină
  • 200 ml lapte călduț
  • 1 linguriță sare
  • 25g drojdie
  • 4 linguri ulei
  • 1 ou



Pentru umplutură:

  • 250 g ficăței de pasăre
  • 10 ouă fierte tari
  • 2 felii de pâine
  • 1 legătură usturoi verde
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3 ouă crude
  • 1 ceapă
  • 300 g sfeclă roșie rasă
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 200 g smântână
  • 50 g cașcaval ras
  • frunzulițe de busuioc și de ruccola pentru ornat
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 50 g unt sau margarină pentru uns forma de copt
  • 6 cremvuști subțiri

    Mod de preparare:
  1. Drojdia se dizolvă în puțin lapte cald. Făina se pune în vasul de frământat și se face o gropiță la mijloc. Se toarnă maiaua și se lasă cam 15 minute la dospit. Apoi, se adaugă sarea, laptele și oul și se începe frământarea. Treptat, se încorporează uleiul. Se frământă bine coca, apoi se lasă la crescut.
  2. Ficățeii se spală bine și se pun la fiert, timp de 15 minute. Se scot din apă și se lasă la scurs în sită. Când s-au răcit, se dau prin mașina de tocat, împreună cu pâinea înmuiată, usturoiul verde și verdețurile.
  3. Într-o tigaie, se pune la călit, în ulei de măsline, ceapa tocată fin. Se adaugă sfecla rasă și se amestecă. Se lasă până se înmoaie, apoi se dă deoparte.
  4. Într-un bol, se amestecă tocătura cu sfecla și ceapa. Se adaugă smântâna, cașcavalul ras, o linguriță rasă de cimbru, sare și piper după gust. Se amestecă totul foarte bine, pentru a obține o compoziție omogenă.
  5. Se unge cu unt sau margarină o formă rotundă de copt și se tapetează cu făină. Aluatul se împarte în trei părți. Din o parte se întinde o foaie mai grosuță, care se așază în forma de copt, așa încât să acopere și pereții vasului. Se înțeapă coca din loc în loc, apoi se întinde jumătate din umplutură. Se așază ouăle fierte, întregi, curățate de coajă și, deasupra lor, se pune cealaltă jumătate de compoziție. Cu a doua bucată de cocă întinsă, se acoperă plăcinta. Se înțeapă din loc în loc. A treia bucată de aluat se va folosi la ornat. Pe marginea vasului, de jur împrejur, se așază cremvuștii și se rulează marginile de cocă rămasă, plus aluatul păstrat, întins și ușor încrețit.
  6. Se unge plăcinta cu ou bătut și bagă în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, cam 30-35 minute. Se servește caldă sau rece, după gust, garnisită cu frunzulițe de busuioc și de ruccola.

Sursa foto: 123rf.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton