Mușcături de insecte, arsuri solare, insolație, diaree, intoxicație alimentară, otită, rău de mișcare – lista afecțiunilor care pot apărea în timpul concediilor de vară este destul de lungă. Iată patru dintre cele mai frecvente și cum să le gestionezi.
Otita înotătorului
Perioada de vară este sinonimă și cu înotul în piscină sau în mare, de aceea numărul cazurilor de otită poate fi ridicat în această perioadă. Otita externă sau „a înotătorului' este o inflamație a urechii cauzată de o infecție bacteriană sau microbiană. Deși ușoară, această otită poate fi foarte dureroasă. Printre simptomele specifice se numără mâncărimi în canalul auricular, durere severă, care crește în intensitate în poziția culcat sau în timp ce mesteci, o scurgere, dar și inflamație în canalul urechii, care se poate umfla și înroși. Pentru a nu-ți strica vacanța, prevenirea este mai bună decât vindecarea. Când ieși din apă, înclină capul spre dreapta, apoi spre stânga, pentru a lăsa apa să curgă spre exterior. Poți eventual sări pe loc, ușor, înclinând capul. Șterge ușor urechile, pe exterior. Dacă ești predispus la o astfel de afecțiune, o altă soluție pot fi dopurile de urechi. Cel mai simplu test pentru a vedea dacă ai făcut otită este să apuci delicat pavilionul urechii cu degetul mare și arătătorul și să tragi foarte ușor în sus. Dacă te doare, înseamnă că ai făcut otita și primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți un medic. Tratamentul constă în general în antibiotice sub formă de picături pentru urechi și eventual paracetamol pentru durere.
Răul de mișcare
Acesta este o stare de rău care apare atunci când persoana respectivă se află în mijloace de transport și este legată de o perturbare a urechii interne. În afară de greață, printre simptome pot apărea amețeli, tulburări vizuale sau chiar migrenă. Simptomele dispar de obicei când vehiculul este staționar sau după ce persoana a ieșit din acesta, dar sunt foarte neplăcute. Cheia gestionării lor este anticiparea. Se evită acele mijloace de transport, dacă este posibil. În aceeași logică, se evită plecarea pe stomacul gol, fumatul, băutul de lichide, cititul sau folosirea ecranelor în timpul mersului. Când apar simptomele, dacă este posibil, se oprește vehiculul, iar persoana respectivă trebuie să facă puțină mișcare. Ochii închiși, ferestrele deschise, fruntea umezită cu apă rece, fixarea unui punct la orizont se mai numără printre metodele de calmare. Pentru cazurile grave, medicul poate prescrie tratamente cu scopolamină, iar pentru cazuri ușoare se pot folosi remedii contra răului de mișcare pe bază de plante, precum ghimbirul, care se găsesc la plafar.
Intoxicațiile alimentare
În zonele calde și umede, bacteriile care provoacă intoxicație alimentară, precum E. coli, se înmulțesc rapid. Printre simptomele intoxicației alimentare se numără diareea, greața și durerile abdominale. Ca și în cazul altor neplăceri medicale, prevenția este extrem de utilă: mâinile trebuie să fie foarte bine spălate înainte de manipularea alimentelor, apa trebuie să fie din surse sigure, iar pentru carnea crudă (de exemplu, preparată în camping) se respectă reguli stricte de transport și manipulare. În cazul unei intoxicații alimentare, până se ajunge la medic, se consumă foarte multă apă, în cantități mici, dar frecvent, inclusiv băuturi călduțe din plante specifice, precum menta. Se evită produsele lactate, cofeina, alcoolul, nicotina și alimentele grase. Este recomandat ca în trusa de voiaj să ai medicamente care nu necesită o rețetă contra diareii și vărsăturilor și săruri de rehidratare.
Înțepăturile de insecte
O mică umflătură apare frecvent la locul înțepăturii, iar pielea se poate înroși. În anumite cazuri, acul insectei ar putea să rămână în piele. Unele persoane pot intra în șoc anafilactic, o reacție alergică potențial mortală și care necesită tratament medical urgent. Pentru a preveni înțepăturile de insecte, folosește-te de haine, mai ales cele de culoare deschisă, nu te da cu parfum și nu sta seara afară, pentru că atunci țânțarii sunt mai activi, evită acumulările de apă, limitează consumul de zahăr și ia un supliment de vitamine B în fiecare dimineață. Folosește substanțe repelente, pe care să le aplici pe toate zonele de pe corp care nu sunt acoperite de haine. Dacă ai fost înțepat de insectă, spală locul respectiv cu apă și săpun, aplică o compresă rece timp de câteva minute sau pastă de bicarbonat de sodiu și apă. În cazul înțepăturii de albină, nu încerca să tragi acul din piele, ci mai degrabă elimină-l prin zgârierea ușoară cu un cutit de unt (care nu este ascuțit) sau cu un card (cum este cel de credit). Ia cu tine în trusa de voiaj un unguent pentru înțepăturile de insecte.
În vacanțe, în funcție de destinație, este posibil ca accesul la medic să fie limitat. Specialiștii recomandă pe cât posibil luarea de măsuri de precauție privind cele mai frecvente probleme de sănătate care pot apărea, astfel încât concediul să fie unul de neuitat.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Bioclinica