Zece lucruri și curiozități pe care nu le știi despre Castelul Bran

 Dumba Gabriela
.

Castelul Bran este asociat pe plan internațional cu contele Dracula, personajul scriitorului Bram Stoker, însă istoricii susțin că nu există nici o legătură reală între castelul din Transilvania și Vlad Țepeș sau vampirul Dracula. Iată 10 lucruri pe care nu le știi despre Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI

Castelul Bran este situat la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung. Construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic, Castelul Bran a fost o cetate temporară cu scop militar.

bran-castle-1569274_1280bran-castle-1569274_1280

Zece lucruri și curiozități pe care nu le știi despre Castelul Bran

1. Cine a construit Castelul Bran și când

Legendele săseşti susţin că ordinul cavalerilor teutoni este cel care ar fi construit cetatea Branului la începutul secolului al XIII-lea, în scurta perioada când au stăpânit Ţara Bârsei (1211 – 1225). Castelul s-a aflat în proprietatea lui Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Regina Maria si chiar in proprietatea Brasovului.

Un document emis de regele Ludovic I (cel Mare) al Ungariei (1342-1382) la 19 noiembrie 1377, în Zvolen, confirmă saşilor din Scaunul Braşovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala şi cu meşterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare).

2. Cu ce scop a fost construit Castelul Bran

Inițial, Castelul Bran a fost doar o construcție militară de apărare. Însă, în timp, cetatea a suferit numeroase modificări: adăugarea turnului de sud, construirea unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886, acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă.

După care, cetatea a fost transformată în reședință regală în anul 1920, odată cu intrarea în proprietatea reginei Maria, iar în perioada 1920- 1929 s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare, potrivit stirilekanald.ro.

3. Castelul Bran apăra cea mai rentabilă vamă a din Transilvania

Cetatea Bran controla cea mai importantă intrare în Transilvania, „Drumul Branului sau „Drumul Regal. În Evul Mediu, garnizoana cetăţii asigura protecţia vămii regale, mutată odată cu ridicarea fortificaţiei de la Rucăr la Bran. Dintre vămile Transilvaniei, vama Branului aducea regelui cele mai mari încasări.

În ierarhia feudală transilvăneană, castelanul de Bran a ajuns să ocupe un rang important în timpul domniei lui Matei Corvin (1458- 1490), fiind numit şi locţiitor al comitelui secuilor, pentru ca în perioada 1493- 1495 să ocupe funcţia de vice-voievod.

4. Cine au fost proprietarii Castelului Bran

„Între anii 1377 – 1 526 castelul Bran a fost al regilor maghiari. Între anii 1541 şi 1651, castelul a fost al principilor Transilvaniei, iar între anii 1650 – 1920, Castelul Bran a fost în proprietatea oraşului Braşov. Prin Actul de donaţie din 1 decembrie 1920 (semnat de primar şi primnotar), Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov dăruieşte Reginei Maria Castelul Bran.

Între anii 1920 – 1938, castelul Bran a fost în proprietatea Reginei Maria (de multe ori se confundă cu domeniile familiei regale) care îl lasă prin testament fiicei sale Principesa Ileana, Arhiducesă de Habsburg. După 1948, Castelul Bran intră în proprietatea statului român. Istoria de 624 de ani a Castelului Bran este un adevăr uitat, mai ales de cei care vor să exploateze turistic ficţiunea contelui vampir Dracula, scrie Istoricul Ana – Maria Bauman în lucrarea „Castelul Bran şi Dracula, adevăr şi ficţiune.

Mai târziu, în anul 2006, castelul a fost retrocedat legal moștenitorilor principesei Ileana. Însă, arhiducele Dominic de Habsburg a intrat în posesia lui abia în 2009. Timp de 3 ani, Castelul Bran a fost administrat de Ministerul Culturii. Dominic de Habsburg este, așadar, proprietarul Castelului Bran. El are 87 de ani și s-a născut în Austria, dar în prezent locuiește la New York.

5. Cât valorează Castelul Bran

Potrivit Forbes, în 2007, Castelul Bran era a doua cea mai scumpă proprietate din lume. Castelul ar valora aproximativ 66 de milioane de dolari. În 2010, Castelul Bran, cu ale sale 57 de camere, era evaluat la 135 de milioane de dolari. Șapte ani mai târziu, Castelul Bran era evaluat de compania braşoveană Transylvanian Properties la 150 de milioane de dolari.

6. Legătura dintre Castelul Bran și contele vampir Dracula

Castelul Bran nu are absolut nicio legătură cu domnitorul Vlad Ţepeş sau cu personajul Dracula, creat de scriitorul Bram Stocker pentru volumul său emblematic „Dracula”, publicat în 1897. Această judecată este susţinută de istorici, care nu au descoperit nici măcar o dovadă a trecerii domnitorului pe la Castelul Bran.

Dracula este un conte transilvan, stăpân al unui castel ridicat pe un vârf de stânca înaltă, de unde străjuiește valea râului șerpuind prin principatul Transilvaniei și s-a promovat ideea că acel castel este Bran. Dracula a inspirat, ulterior, zeci de filme şi o bogată literatură ce îmbină genurile fantasy şi horror, mai ales că Vlad Țepeș, conducător al Valahiei în secolul al XV-lea, și-a câștigat reputația ca urmare a execuțiilor frecvente prin tragere în țeapă pe care le ordona.

Citește și: Anca Serea plătește bani grei pentru cei 6 copii, odată cu începerea școlii: „Sunt cheltuieli imense, ne afectează și pe noi. Doar mobilierul de birou a costat 3.000 de lei și…'

Citește și: Președintele Nicolas Maduro a mutat Crăciunul pe 1 octombrie, în Venezuela și promite „pace, fericire și securitate'. Motivul din spatele acestei decizii șocante

7. Castelul Bran a fost dăruit Reginei Maria în 1920

În decembrie 1916, cetatea, „care era în stare bună', a fost aleasă cadoul Braşovului la încoronarea împăratului austro-ungar Carol al IV-lea, la propunerea primarului braşovean dr. Karl Ernest Schnell.

La 1 decembrie 1920, de ziua Marii Uniri, consiliul orăşenesc al Braşovului a decis în unanimitate să ofere Reginei Maria a României Mari ,,străvechiul castel al Branului” ca un gest de preţuire, aşa cum este amintit în actul de donaţie, faţă de ,,marea regină care usucă lacrimile văduvelor şi orfanilor, îmbărbătează pe cei deznădăjduiţi, întinde ajutor si mângâiere celor ce zac în suferinţă şi împrăştie binecuvântare pretutindenea unde îşi îndreaptă paşii şi prin toate acestea  cucereşte cu un avânt irezistibil inimile populaţiei ţării întregi”.

În scurt timp, Regina Maria a transformat darul braşovenilor în reşedinţa sa favorită, un simbol al romantismului şi pasiunii pentru o viaţă neconvenţională.

8. Scări și tunele secrete în Castelul Bran

Regina Maria a locuit în Castelul Bran pentru perioade scurte, mai ales vara. La poalele dealului cetăţii a fost amenajat un parc, cu grădini superbe de trandafiri şi dalii. Pe locul mlaştinii a fost amenajat un lac. Aici a adus directorul vânătorilor regale trei lebede din Delta Dunării, amintește adevărul.ro.

Reşedinţa regală avea la etajul III al castelului un salon de muzică. În memoriile sale, Regina Maria aminteşte de concertele susţinute în castel de George Enescu. În timpul lucrărilor de amenajare la salonul de muzică, spre marea încântare a reginei, a fost descoperită o scară interioară secretă, săpată în stâncă, care făcea legătura între podul castelului şi etajul I. După reamenajare, cu ajutorul acestei scări, regina ajungea din apartamentul său (etajul I) direct în salonul de muzică.

În vara anului 1937, fântâna castelului a fost secată şi în puţ a fost instalat un ascensor, care coboară 57 m, până la baza dealului. Accesul la platforma de jos se face printr-un tunel, cu intrare dinspre parcul regal.

9. Mormântul ultimului copil al Reginei Maria de pe domeniul Bran

La parterul turnului rotund, în camera de altădată a tunarului, la ordinul reginei a fost amenajată o capelă. Pereţii acesteia sunt pictaţi de către Artur Verona. Din 1940 până în prezent, capela adăposteşte mormântul ultimului copil al reginei Maria, Principele Mircea, mort de febră tifoidă la 2 noiembrie 1916, la doar trei ani și nouă luni. Piatra mormântului a fost restaurată în 1997.

În 2023, rămășițele Principilor Mircea și Nicolae, al doilea și respectiv ultimul copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand, au fost mutate la Necropola Regală de la Curtea de Argeș.

Conform dorinţei testamentare, reşedinţa regală de la Bran a fost moştenită de fiica favorită, Principesa Ileana, arhiducesă de Habsburg.

10. Nici urmă de fantome la Castelul Bran!

Legendele Castelului sunt multe şi fiecare vorbeşte despre fantome şi vampiri. O echipă de britanici de la Asociaţia Shadow Seekers au venit la Bran pentru a căuta fantome în urmă cu câţiva ani. Britanicii au venit cu echipament special care detectează undele paranormale şi au cutreierat tot castelul. La final au spus că au găsit chiar fantoma lui Vlad Ţepeş.

Punem pe podea instrumentul şi permitem spiritului să se apropie şi făcând asta luminile se aprind pentru că se spune că spiritele au un câmp electromagnetic”, spunea în timpul vizitei un membru al Asociaţiei. Britanicii au susţinut că au reuşit să contacteze câteva fantome, ba chiar au luat legătura şi cu Vlad, proprietarul castelului, care a fost deranjat de prezenţa lor. „L-am întrebat cum obişnuiau oamenii să-i spună? El a scris Dracul. L-am întrebat dacă are un mesaj pentru noi şi ne-a scris: Plecaţi. Aşa că nu prea pare încântat că ne aflăm aici”, a spus un alt britanic.

Reprezentantul Castelului Bran din vremea aceea, Alexandru Prişcu, i-a însoţit pe britanici în tunelul care face legătura dintre parcul regal şi fântâna veche, dar în această zonă nu s-a descoperit nici urmă de fantome.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton