Zile libere în ianuarie 2024

.

Zile libere în ianuarie 2024 nu avem prea multe. Cel puțin nu dintre cele legale, care se oferă în mod oficial tuturor angajaților. Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, România are un număr mai mic de zile libere legale. Totuși, putem să ne bucurăm de niște minivacanțe dacă ne luăm zile libere în ianuarie 2024.

Potrivit legislației în vigoare, toți salariații români beneficiază de un număr de zile libere în ianuarie 2024. Din păcate, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, România are un număr mai mic de zile libere legale într-un an calendaristic. Din păcate, în prima lună din an, sărbătorile religioase și Ziua Unirii Principatelor nu prea mai permit crearea unor „punți' sau minivacanțe de care să ne putem bucura.

Cine are dreptul la zile libere în ianuarie 2024

Toți cei care sunt angajați cu forme legale beneficiază, în principiu, de zile libere în ianuarie 2024. Numai că există și situații în care, prin natura locului de muncă, unii angajați nu pot beneficia de acest privilegiu. În conformitate cu prevederile Codului muncii, cei care nu pot beneficia de zile libere în ianuarie 2024 și nu numai, la sărbătorile legale, vor trebui să fie recompensați prin zile libere, acordate, în următoarele 30 de zile, de către angajator.

În cazul în care nu se acordă, angajații beneficiază de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi mari.

Concediul de odihnă este cel mai comun beneficiu al salariatului și pornește de la un minimum de 20 de zile. De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu. Dar multe dintre ele acordă și zile de odihnă suplimentare. Salariații au și dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată. De exemplu, angajatul își poate lua concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. Totodată, pentru situații personale, angajații pot beneficia de concedii fără plată sau învoiri. În aceste cazuri este nevoie de aprobarea angajatorului.

Ce se întâmplă în situații speciale

Persoanele angajate care trebuie să lucreze în zilele considerate libere primesc un plus salarial. Ziua lucrată va fi plătită dublu, în conformitate cu legislația în vigoare. Când anumite evenimente din viața angajatului apar în timpul efectuării concediului de odihnă, acesta din urmă se suspendă. Și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Evenimente importante

Toți angajații au dreptul să primească zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

-5 zile lucrătoare la căsătorie

-5 zile lucrătoare la nașterea unui copil, la care se adaugă încă 10 dacă angajatul a făcut cursuri de puericultură

-3 zile libere la căsătoria unuia dintre copii

-5 zile la schimbarea locului de muncă sau a reședinței

-3 zile pentru decesul soțului, părinților, socrilor, copiilor

-o zi la decesul bunicilor, fraților, surorilor

-3 zile la schimbarea domiciliului în aceeași localitate aceeași localitate

-o zi pentru îngrijirea copilului bolnav în cazul familiilor cu maximum 2 copii și două zile pentru cei care au minimum 3 copii.

Pentru părinți

Părinții angajați beneficiază, conform legii nr. 19/2020, de zile libere pentru supravegherea copiilor. Asta în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși. Zilele libere se acordă dacă școlile și grădinițele sunt închise ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Este vorba despre părinții care au copii până în 12 ani (până la 18 ani în cazul copiilor cu dizabilități), al căror loc de muncă nu permite lucrul online sau la distanță.

Pentru cei care au în grijă pacienți oncologici

Cei ce au grijă de bolnavi de cancer pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile. Concediul este de maximum 45 de zile calendaristice pe an. Și este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni. Legea 24/2022, ce prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, a apărut în februarie 2022 în Monitorul Oficial. Aceasta a intrat în vigoare după două luni de la apariție, adică din 16 aprilie 2022.

Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta este suportată de stat. Atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, tot pe banii statului.

Câte zile libere au celelalte țări din Europa

Spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, România are mai puține zile libere legale. Belgia, Lituania sau Cipru au încă din anii trecuți 17-18 zile libere pe an, iar Elveția chiar 28. Potrivit reglementărilor UE, România va trebui, la rândul ei, să crească numărul sărbătorilor legale.

Iată mai jos exemple de zile libere în țări din Europa.

Bulgaria – 16 zile libere

Cehia – 13 zile libere

Croația – 15 zile libere

Rusia – 16 zile libere

Ucraina – 14 zile libere

Ungaria – 12 zile libere

Zile libere în ianuarie 2024

În 2024, sunt 17 zile libere oficiale. Sunt mai multe decât anul trecut. Numai că, din nefericire, unele pică la finalul săptămânii. Cu alte cuvinte, acele zile libere în ianuarie 2024 care pică în weekend sunt 6 și 7 ianuarie. Iar Ziua Unirii Principatelor Române pică în zi de miercuri.

Sărbători legale în 2024

1 ianuarie – Anul Nou

2 ianuarie – Anul Nou

6 ianuarie – Boboteaza

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

De ce se dau oficial zile libere în ianuarie 2024

Sărbătorile religioase și cele naționale trebuie celebrate cu fastul cuvenit. Drept urmare, au fost declarate zile libere în ianuarie 2024 datele menționate deja. Și iată ce avem de sărbătorit la început de an.

Anul Nou

Revelionul 2023-2024 aduce și o minivacanță. Căci trecerea dintre ani pică duminică, pe 31 decembrie 2023. Așadar, 2024 începe în zi de luni. Ceea ce înseamnă că noaptea de Revelion aduce două zile libere în ianuarie 2024. Astfel, zilele de 1 și 2 ianuarie 2024 sunt zile libere din punct de vedere legal. Angajații se vor întoarce la muncă pe 3 ianuarie 2024.

Boboteaza

Boboteaza și ziua Sfântului Ioan Botezătorul sunt sărbătorile care încheie șirul petrecerilor de iarnă. Sfânta Evanghelie ne povesteşte că Iisus a venit din Galileea pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii'. Şi, ieşind Iisus din apa Iordanului, cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a vărsat pogorându-se ca un porumbel. Şi glas din ceruri zicea: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit'.

Cea mai însemnată sărbătoare din câşlegile de iarnă, după Sfântul Vasile, este Botezul Domnului sau Boboteaza. Și este celebrată de către creştini la fiecare început de an, pe 6 ianuarie. Boboteaza semnifică sfinţirea apelor din întrega lume, a întregii creaţii. După cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez. Din punct de vedere bisericesc, este vorba despre o sărbătoare foarte veche, ce-şi are originea în Ţara Sfântă. Slujba de Bobotează nu se săvârşeşte în biserică, ci afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână. Acum este momentul din an în care credincioşii primesc agheazma mare, cu puteri deosebite, care vindecă, însănătoşeşte şi curăţă sufletul şi trupul. Tot de Bobotează, în curţile bisericilor se amenajează cruci din gheaţă, simbolurile acestei sărbători. De obicei, în această perioadă este foarte frig, fiind foarte cunoscută şi des folosită expresia gerul Bobotezei'.

Sfântul Ioan Botezătorul

Sfânta Scriptură vorbeşte despre Ioan Botezătorul, considerat Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos. El propovăduia venirea Acestuia, îndemnând pe iudei la pocăinţă. Considerându-l prooroc, locuitorii din Ierusalim se strângeau în jurul lui pentru a fi botezaţi de el în Iordan. Ioan le cerea să-şi mărturisească păcatele şi să se pocăiască, spunându-le ca el îi botează doar cu apă, dar Cel ce va veni dupa el, adică Iisus, îi va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. Vestind venirea Mântuitorului, Ioan spunea că Acela este mult mai mare şi mai puternic decât el.

Boboteaza este şi o sărbătoare dedicată purificării naturii şi, mai ales, a apelor, de forţele răului. În localităţile aşezate pe malul unui râu, sau pe ţărmul mării, se obişnuieşte ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar îngheţată, după care sar flăcăii curajoşi pentru a o aduce înapoi. Se spune ca acela care ţine priveghi în noaptea de ajun şi va avea norocul să vadă cerurile deschizându-se va primi de la Dumnezeu orice va cere. Poporul consideră că Boboteaza e dricul iernii. De acum crapă gerul şi iarna e pe ducă. Ploaia la Bobotează prevesteşte o iarnă lunga, iar timpul frumos anunţă o vară pe măsură. Dacă bate crivăţul este semn că vor fi roade în bucate, iar de curge din streaşină se va face vin bun.

Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire

La 24 ianuarie, este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române. La această dată și la 5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales și domn al Ţării Româneşti, după ce fusese deja numit domn al Moldovei. Astfel, s-a realizat unirea celor două Principate Române, sub conducerea unui singur domnitor. Acest eveniment major în istoria ţării a fost primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. Primul guvern unitar al României, condus de Barbu Catargiu, a fost format la 22 ianuarie/3 februarie 1862. A urmat deschiderea la Bucureşti, la 24 ianuarie/5 februarie 1862, a primului Parlament al României, cum se arată în lucrarea „Istoria României în date”.

Senatul României a adoptat, la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională. La 3 decembrie, Camera Deputaţilor adopta Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române. Potrivit http://www.cdep.ro/, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au primit permisiunea de a organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

La 16 decembrie 2014, preşedintele a semnat Decretul nr.901 privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare naţională. Și a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 922/18 decembrie 2014. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 6 septembrie 2016, un proiect de lege, care completează Codul muncii. Prin acesta, ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: agerpres.ro

Citește și Când pică Paștele în 2024

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton