14 septembrie este ziua de sărbătoare a Sfintei Cruci, cunoscută și sub numele de Triumful Crucii sau Înălțarea Crucii. Aceasta este ziua în care Biserica sărbătorește atât descoperirea, cât și recuperarea Adevăratei Cruci a lui Iisus Hristos.
Ziua Crucii
Mama împăratului roman Constantin, Sfânta Elena, convertită la creștinism, a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă pentru a localiza locul unde au avut loc evenimentele importante din viața lui Iisus Hristos și pentru a păstra relicvele credinței creștine care au rămas acolo. Unul dintre obiectivele ei a fost să găsească locul răstignirii lui Iisus și chiar crucea pe care a fost atârnat.
Ea a descoperit locul și a găsit adevărata Cruce, care fusese ascunsă anterior de evrei. Potrivit istoricului Rufinus, identitatea Adevăratei Cruci a fost confirmată de o vindecare miraculoasă după ce Sfântul Macarie a recitat această rugăciune:
„O, Doamne, care, prin patimile Fiului Tău unic pe cruce, ai învrednicit să restabilești mântuirea omenirii și care și acum ai inspirat pe roaba Ta Elena să caute lemnul binecuvântat pe care a fost bătut în cuie autorul mântuirii noastre, arată clar care a fost, dintre cele trei cruci, cea care a fost ridicată pentru slava Ta. Distinge-o de cele care au servit doar pentru o execuție comună. Fie ca această femeie care expiră acum să se întoarcă de la ușa morții de îndată ce va fi atinsă de lemnul mântuirii”.
Data acestei descoperiri și a acestei minuni, potrivit tradiției, a fost 3 mai 326 d.Hr.
Sfânta Elena a făcut să fie construită o biserică pe locul original al răstignirii, îngropării și învierii lui Iisus, cunoscută sub numele de Biserica Sfântului Mormânt.
Fiul ei, Constantin, a sfințit această biserică la 13-14 septembrie în anul 335 d.Hr. Chiar și astăzi, Drumul Crucii din Ierusalim, sau Via Dolorosa, se termină chiar în acest loc.
14 septembrie, zi de sărbătoare
Adevărata Cruce a fost considerată cea mai valoroasă comoară a Bisericii și a devenit un obiect foarte venerat, iar sărbătoarea care onorează Înălțarea Sfintei Cruci a fost celebrată continuu până în zilele noastre. Ea este sărbătorită la 3 mai în vechiul calendar roman (data descoperirii ei), iar la 14 septembrie la Ierusalim și în noul calendar roman (data la care a fost sfințită biserica).
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – Sfânta Elena descoperă adevărata Cruce și Biserica Sfântului Mormânt este construită de Constantin.
Crucea lui Hristos a fost păstrată de Biserica din Ierusalim, dar a fost sustrasă de Chosroas, regele perșilor, în anul 614 d.Hr. după invazia persană a Siriei și Palestinei. În anul 629 d.Hr.
Crucea a fost recuperată și adusă înapoi la Ierusalim de împăratul Heraclius al Constantinopolului. Relicva Adevăratei Cruci a fost apoi readusă la locul ei din Biserica Sfântului Mormânt.
Data la care Adevărata Cruce a fost adusă înapoi la Ierusalim a fost 14 septembrie. Aniversarea sfințirii Bisericii Sfântului Mormânt, dată la care Ierusalimul a sărbătorit sărbătoarea Triumfului Sfintei Cruci.
Tradiția spune că împăratul Heraclius a purtat Crucea în spate, un act public de omagiu, pentru a o readuce la locul ei de drept; dar, el a putut să o mute doar după ce și-a scos hainele regale și a îmbrăcat în schimb hainele umile ale pocăinței.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cruce
Biserica are o tradiție îndelungată de venerare a Crucii, de aceea bisericile catolice și ortodoxe orientale au întotdeauna cruciulițe mari în locuri proeminente. În Biserica Catolică venerarea Crucii este o tradiție liturgică în timpul Săptămânii Sfinte.
Este, de asemenea, motivul pentru care creștinii catolici și creștini răsăriteni păstrează cruci și cruciulițe în casele lor, de obicei pe perete sau deasupra ușii de la intrare. De fapt, o cruce sau un crucifix pus la loc de cinste este un semn sigur al unei case creștine.
Dacă nu ai o cruce sau un crucifix în casă, ia în considerare alegerea uneia în această zi de sărbătoare specială, binecuvânteaz-o și pune-o într-un loc de frunte în casa ta, unde va fi onorată și venerată.
Superstiții
14 septembrie este ziua care marchează sfârșitul verii și începutul toamnei și i se mai spune Cârstovul Viilor și Ziua Șarpelui.
Se numește așa deoarece în zonele viticole se începe culesul viilor, a doua denumire fiind din cauză că se crede că șerpii și alte reptile încep să se retragă în ascunzișuri subterane.
De fapt, oamenii de la sate cred că șerpii, înainte să se retragă, se strâng la un loc, se încolăcesc și produc o mărgică numită piatră nestemată. Aceasta ar fi utilă la vindecarea tuturor bolilor.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii.Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare
Alte tradiții spun că în ziua de Înălțarea Sfintei Cruci trebuie să se strângă plante de leac, care se fac buchet și se adaugă busuioc, apoi se duc la biserică în jurul crucii ca să fie sfințite.
Acest buchet se păstrează în case pentru a folosi la vindecare bolilor sau a farmecelor.
Se pune busuioc sfințit în vasele de apă de la păsări, ca să fie ferite de boli, dar și în apa în care fetele își spală părul, ca să rămâne bogat.
Mulți oameni își pun busuioc sfințit la streșinile caselor ca să fie feriți de rele.
De asemenea, se spune că nu se culeg strugurii din ultima tufă de vie. Se numesc strugurii lui Dumnezeu și se lasă ca ofrandă pentru păsări.
Se spune că nu e bine să se mănânce azi usturoi, prune, pește sau nuci. De fapt, mulți oameni țin post negru astăzi, pentru a se vindeca.
De ziua Sfintei Cruci nu se muncește și s spune că dacă va tuna, va urma o toamnă lungă.
Citește și: Ziua Universală a Iei.Sânzienele 2022 – tradiții și obiceiuri
De Ziua Crucii, creștinii mai fac următoarele pomeniri:
Adormirii în Domnul a Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Împărătesei Plachila; – Sfinților Părinți care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
- Sfântului Mucenic Papa;
- Sfântului Mucenic Teoclit;
- Sfântului Valerian, pruncul;
- Sfântului Cuvios Mucenic Macarie de la Mănăstirea Dionisiu (Muntele Athos).
- Sultanei Mara, prințesă Serbiei.
Sursa foto: Shutterstock.com