Ziua Internațională a Sărutului

 Barba Mirela
.

Ziua Internațională a Sărutului se sărbătorește pe 6 iulie. Totuși, mai există peste an zile dedicate așa-numitei „pecete a iubirii'. Deși încă nu foarte populară și pe la noi, această sărbătoare a iubirii merită atenția cuvenită. Și găsești în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre Ziua Internațională a Sărutului.

„Sărutul este o frumoasă șmecherie creată de natură pentru a opri un discurs atunci când vorbele devin de prisos.”, spunea celebra artistă Ingrid Bergman. Dar Henry Finck ne pune pe gânduri: „Nu este oare sărutul adevăratul autograf al iubirii ?”. Pe de altă parte, Dicționarul Explicativ al limbii române ne descrie acțiunea de a săruta oarecum sec. Și spune că înseamnă „a (se) atinge cu buzele în semn de respect, de prietenie, de umilință sau ca o manifestare erotică'. Oricare definiție i-a fost dată i se potrivește. Și oriunde în lume, sărutul reprezintă un simbol magic al iubirii. Nu degeaba i s-a dedicat Ziua Internațională a Sărutului.

De ce se sărbătorește Ziua Internațională a Sărutului

Un gest aparent banal poate face minuni. Nu asta am aflat, încă de mici, din basmele copilăriei? De la Albă ca Zăpada, la Frumoasa din pădurea adormită, personajele atât de îndrăgite au revenit la viață în urma unui sărut. Așadar, sărutul este un adevărat elixir dătător de viață. În multe culturi de pe glob, sărutul este asociat cu afecţiunea. I s-au dedicat sute de mii de pagini și toți oamenii i-au picat în mreje. Ba chiar există și o știință care se ocupă cu studiul sărutului. Și se numește Filematologie.

Indiferent de vârstă, de statut social sau de avere, omul simte nevoia de a se exprima prin sărut. Ba chiar s-a descoperit că ne face și bine, contribuind la starea de sănătate optimă. Așa că nu e de mirare că s-a decis să fie celebrată, la nivel mondial, Ziua Internațională a Sărutului. Asta nu înseamnă că numai pe 6 iulie trebuie să ne exprimăm astfel. Dar e un bun prilej de a ne bucura din plin de satisfacția clipelor de neuitat pe care le oferă Ziua Internațională a Sărutului.

Căci sărutul este cea mai delicată expresie a dragostei. Și nu se limitează doar la contactul fizic dintre indivizi. Te ajută să spui atât de multe, fără a rosi vreun cuvânt. Un sărut pe frunte arată dragostea maternă, respectul și grija față de celălalt. Sărutul pe obraji exprimă delicatețe și simpatie, bucuria revederii. Dar oricare ar fi forma lui, sărutul transmite un amalgam de emoții care întăresc legăturile dintre oameni.

Când e Ziua Internațională a Sărutului

Conceptul din spatele a ceea ce știm drept Ziua Internațională a Sărutului constă a le reaminti oamenilor despre plăcerea simplă asociată unui gest aparent banal. Pentru prima dată, a fost celebrată Ziua Internațională a Sărutului în Regatul Unit al Marii Britanii, în 1990. Dar, încă de la începutul anilor 2000, a căpătat popularitate și a fost acceptată în întreaga lume. Ca preambul la Ziua Îndrăgostiților, din 14 februarie, mai există o Zi a Sărutului și pe 13 februarie.

În plus, pe 26 aprilie, partenerii își pot manifesta dragostea cu ocazia „Kiss Your Mate Day'. Și tot în aprilie, dar pe 13, se sărbătorește o altă Ziua Internațională a Sărutului. Numai că aceasta îi este dedicată celui mai lung sărut pasional din istorie, care a durat 46 ore, 24 minute și 9 secunde. Sărutul le aparține unor tailandezi și a fost înregistrat în Cartea Recordurilor în 2011. Dar, în 2013, același cuplu și-a dărâmat propriul record și au înregistrat un nou sărut de 58 ore, 35 minute și 58 secunde.

Sărutul face bine

Chiar și fără să ne dăm seama, obișnuim să sărutăm. A intrat în rutina zilnică. Trăim într-o societate în care să pupi pe cineva e un gest frumos. Iar asta ne ajută să trăim mai mult, să fim mai sănătoși și mai fericiți. Și spun asta oamenii care au studiat fenomenul. Se pare că două treimi din populație își îndreaptă capul spre dreapta atunci când sărută. Și că am petrece cam 76 zile dintr-o viață de 70 de ani pupându-ne

Pe de altă parte, sărutul erotic este considerat a fi un indicator al selecției potențialului partener de viață. Atâta vreme cât există concordanță între mesajele chimice transmise între indivizi, există și compatibilitate la nivelul sistemelor imunitare ale celor doi. Până la urmă, sărutul este o uniune spirituală menită să ne ofere fericire și stare de bine. Potrivit healthline.com, avem o mulțime de motive să ne sărutăm în fiecare zi.

Pe lângă întărirea relațiilor, sărutul eliberează substanțe în creier care ne fac să ne simțim bine. Sărutul alungă stresul și reduce anxietatea. Ne stimulează sistemul imunitar și, de ce nu, apetitul sexual. În timpul sărutului, partenerii fac schimb de aproximativ 278 de tipuri de bacterii, precum și de o serie de grăsimi, însă spre norocul speciei umane, 95% dintre acestea nu sunt periculoase. În plus, ne sporește încrederea în sine. Ajută și la mai buna circulație a sângelui prin vene, scade tensiunea arterială și alungă durerile de cap. Scade colesterolul și ne face mai puternici în fața alergiilor.

Mai mult, sărutul previne apariția cariilor, stimulând secreția de salivă. Sărutările pasionale repetate sunt exerciții ideale pentru întărirea mușchilor faciali. Astfel, tenul rămâne proaspăt și pielea îmbătrânește mai greu. Nu în ultimul rând, săruturile ajută la arderea caloriilor. Da, pot fi cei mai buni aliați în lupta cu kilogramele în plus. Dar numai dacă durează peste un minut fiecare, căci atunci se ard până la 50 calorii. Cercetările arată că atunci când oamenii se sărută iți folosesc aproape toți mușchii din corp (dintre care 34 de mușchi faciali diferiți), în mod involuntar.

De unde vine sărutul

Sărutul este asociat cu sentimente romantice, dar există mai multe tipuri de săruturi. Cele mai vechi informații legate de acest mod de interacțiune umană au fost găsite abia în scrierile vedice din India (din jurul anului 1500 î.e.n.). Tot în India, un mileniu mai târziu, sărutul a fost menționat în Mahabharata' ca fiind semn al afecțiunii dintre oameni. Obiceiul de a-ți săruta iubita, membrii familiei sau prietenii a devenit comun abia în antichitate. Grecii foloseau pentru sărut cuvintele philein' sau kunein'. Acești termeni nu se refereau însă la sărutul pasional. Philein desemna sărutul oferit de conducătorii militari altor bărbați. Și erau o formă de recompensă pentru bravura militară. Kunein era considerat un mod de exprimare a respectului.

De Ziua Internațională a sărutului, e bine să știi că acesta a fost menționat și în Odiseea lui Homer. Până și Biblia îl menționează, referindu-se la un eveniment simbolic, când Iuda L-a sărutat pe Iisus. În Perisa antică, era ceva absolut normal să vezi bărbați sărutându-se. Pe de altă parte, celții priveau acest gest ca pe un act medical, terapeutic. Romanii sunt cei care au împărțit pentru prima dată sărutul pe categorii: Osculum – sărutul pe obraz, Basium – sărutul pe buze și Savolium – sărutul pasional. În vremuri medievale, sărutul unei fete virgine era considerat necurat. Abia odată cu Revoluția Industrială, obiceiul a devenit un act normal între oameni. Totuși, trebuia să aibă loc doar în intimitate.

Curentul Romantismului a venit cu o schimbare de paradigmă în ceea ce privește respectul față de sărut. Oamenii s-au bucurat de o mai mare libertate de exprimare și s-au emancipat. Astfel, în zilele noastre, cân avem șansa să sărbătorim și Ziua Internațională a Sărutului, acesta a devenit un gest absolut banal. Este simbol al afecțiunii, grijii, dragostei și al pasiunii între ființele umane.

10 curiozități despre sărut

1. 97% dintre femei țin ochii închiși atunci când sunt sărutate, în timp ce doar 37% dintre bărbați fac acest lucru.

2. Un om obișnuit se sărută de aproximativ 25.000 de ori pe parcursul vieții sale.

3. Un sărut poate fi de 10 ori mai bun decât morfina în calmarea durerilor. Așadar, data viitoare când iubitul/iubita ta se va plânge de o durere de cap, lipește-ți buzele de tâmplele și menține-le timp de 10 – 15 secunde. Nu ezita apoi să-i săruți cu dragoste și buzele.

4. Alfred Wolfram este persoana care a sărutat cele mai multe femei din întreaga lume. Acesta a sărutat 8001 perechi de buze, în numai 8 ore, la un festival din Minnesota.

5. În secolul al 16-lea, în Napoli, Italia, sărutul era interzis, iar pedeapsa pentru nerespectarea acestui lucru era moartea.

6. În statul Iowa, bărbații care au mustață nu au voie să își sărute soțiile în public.

7. O femeie sărută aproximativ 29 de bărbați înainte de a se căsători.

8. Bărbații care îți sărută partenerele înainte de a pleca la muncă tind să aibă venituri mai mari spre deosebire de cei care nu fac acest lucru. Totodată ei trăiesc și cu cinci ani mai mult decât aceia care nu fac acest lucru.

10. Termenul de „French Kiss' a fost inventat în Anglia, în anul 1923, datorita obsesiei pe care francezii o aveau pentru actul sexual. În Franța, sărutul se numește „sărut de suflet' pentru că este făcut așa cum trebuie.

Hollywood-ul, promotorul sărutului

Se consideră cel mai erotic sărut din toate timpurile cel dintre Ingrid Bergman și Cary Grant, din filmul Notorious, din1946, regizat de Alfred Hitchcock. Nu știm cine a sărutat prima dată și pe cine în istoria umanității, dar săruturile din filme au rămas în istorie. Totuși, între 1930 și 1967, la Hollywood, a existat așa-numitul Cod Hays. Acesta era menit să asigure moralitatea filmelor și interzicea nu numai săruturile extrem de senzuale, ci și îmbrățișările și gesturile provocatoare. Actorilor li se dădeau indicații precise referitoare la momentele și felul în care aveau voie să se sărute. Dar nu mai mult de 3 secunde! Dacă se aflau la poziție orizontală, actorilor le era strict interzis să se sărute. Mai mult, dacă filmau o scenă în pat, erau obligați să țină un picior pe podea.

Totuși, în ciuda restricțiilor, erotismul a fost transmis de la Hollywood. Un sondaj Gallop din 1992 a arătat că cel mai erotic sărut al tuturor timpurilor ar fi cel dintre Clark Gable și Vivien Leigh din «Pe aripile vântului (Gone with the Wind)».

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: infobae.com, tribuneonlineng.com

Citește și Ziua Mondială a Contracepției

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton