Ziua Mondială a Fotografiei se sărbătorește în fiecare an. Și de fiecare dată are o altă tematică. În acest an, este celebrată pe 19 august și are ca temă „Înțelegerea norilor'. Cu timpul, a devenit atât de populară această sărbătoare că, anul trecut, i s-a dedicat o săptămână întreagă. Iată ce reprezintă și cum se sărbătorește Ziua Mondială a Fotografiei.
Ziua Mondială a Fotografiei este sărbătorită din 19 august 2009. Inițiativa i-a aparținut australianului Korske Ara. Evenimentul marchează inventarea procedeului de realizare a unei fotografii numit „daghereotipie’. Ziua Mondială a Fotografiei omagiază puterea imaginii surprinse cu o cameră foto, fie de un amator, fie de un profesionist, fiind dedicată pasionaţilor de fotografie.
Cum a apărut fotografia
În zilele noastre, sunt o sumedenie de modalități prin care să imortalizezi fiecare clipă. Și oricine are măcar un gadget care să facă asta. Mai mult, aproape că nu exiști dacă nu nu te expui pe rețelele de socializare. Dar au fost și vremuri în care o fotografie era un lux. Incredibil, nu-i așa?
Ei bine, pentru ceea ce putem face azi trebuie să le mulțumim lui Louis Jacques Mande Daguerre, lui Joseph Nicéphore Niépce, apoi fiului acestuia, Isidore. Ei sunt cei care au inventat fotografia. De altfel, o fotografie realizată de Daguerre, în 1837, prin „daghereotipie’, reprezenta un colţ din atelierul său. În 9 ianuarie 1839, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe, iar Louis Daguerre a obţinut brevetul.
Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul şi a anunţat invenţia ca fiind un „cadou gratuit pentru omenire’.
Data de 19 august marchează inventarea de către Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin „daghereotipie'. Cei doi se ocupau cu captarea imaginilor pe un suport solid şi au perfecţionat sistemul.
Și au pus la punct procedeul. Înainte, în 1826-1827, Nicéphore Niépce a captat o imagine a proprietăţii lui printr-un proces numit „heliografie'. Imaginea este cunoscută sub numele de „View from the Window at Le Gras' (Vedere de la fereastră în Le gras). Și este considerată cea mai veche fotografie din lume, potrivit timeanddate.com.
Iniţial, cercetătorii au crezut că timpul de expunere a fost de aproximativ opt ore. Dar experimentele ulterioare au arătat că prin metoda lui Niépce fotografia a avut nevoie de câteva zile până la finalizare. Această imagine există şi astăzi şi este găzduită de un centru de cercetare, la Universitatea Texas din Austin. Și face parte din colecţia Gernshei.
După moartea lui Niépce, Daguerre a continuat experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. A folosit ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur, s-a obţinut o imagine negativă în relief (o matriţă). Deşi, atât Isidore, cât şi Daguerre au primit rente viagere din partea guvernului francez, doar numele lui Daguerre rămâne asociat cu invenţia.
În următorii ani, noul proces a avut succes extraordinar în întreaga Europă. A fost promovat în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofiţer în Legiunea de Onoare şi a călătorit mult pentru a-şi promova descoperirea. Este considerat părintele fotografiei. Procedeul ‘daghereotipiei’ a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie.
Istoria fotografiei este fascinantă
De la primele încercări până azi, tehnologia fotografiei a cunoscut salturi extraordinare. Primele aparate foto, produse în Franţa şi Anglia în anii 1840, puteau fi folosite doar de inventatorii lor şi de cei pasionaţi. De la naşterea, în 1887, a filmului fotografic până la apariţia erei digitale, fotografia şi-a cimentat locul în cultura omenirii. De atunci şi până în astăzi, realizarea fotografiei a trecut prin diverse etape în drumul său spre perfecţiune.
Așadar, la 19 august, celebrăm Ziua Mondială a Fotografiei. Este o zi în care aducem un omagiu istoriei fotografiei şi putem lăsa o mărturie a prezentului pentru viitor. Căci, de la începutul secolului al XXI-lea, fotografia a devenit un mod de exprimare tot mai important. Și este extrem de apreciată în întreaga lume.
O fotografie are capacitatea de a surprinde un loc, o experienţă, o idee, un moment în timp. Nu degeaba se spune că „o imagine valorează cât o mie de cuvinte'. Fotografiile pot transmite un sentiment mai rapid şi chiar mai eficient decât cuvintele. O fotografie poate face privitorul să vadă lumea aşa cum o vede fotograful. În plus, fotografiile sfidează trecerea timpului.
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale evoluţiei fotografiei este smartphone-ul. Uşor de transportat, mereu la îndemână, permite să înregistrăm imagini şi videoclipuri oricând. În plus, le putem transfera instantaneu și putem obține detalii în timp real din orice colț al lumii.
Cum s-a ajuns la a se sărbători Ziua Mondială a Fotografiei
De-a lungul anilor, tot mai mulţi oameni au sprijinit şi au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia. Astfel, în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul pentru a marca Ziua Mondială a Fotografiei. La 19 august 2010, cu prilejul celebrării zilei, a fost organizată prima galerie la nivel mondial. A fost găzduită on-line și au fost expuse 270 de fotografii.
Site-ul a înregistrat vizitatori din peste 100 de ţări. În 2016, Ziua Mondială a Fotografiei a atins o audienţă globală de 500 de milioane de oameni. Fotografii din întreaga lume au fost încurajați să-şi împărtăşească poveştile, potrivit site-ului www.worldphotoday.com. Fotografia continuă să fie sărbătorită, în fiecare an, în această zi, de tot mai multe comunităţi.
De la înfiinţare, arta fotografiei a devenit un fenomen mondial folosit în tot felul de scopuri, de la fotografii de studio elegante şi scumpe pentru clasele înstărite, până la jurnalism, unde ştirile veneau însoţite de fotografii.
Prezenţa camerelor de filmat în războiul american de secesiune, în al doilea război mondial, în războiul din Vietnam etc., au permis tuturor să fie la curent cu evenimentele. Evoluția fotografiei permite astăzi oricărui deținător de smartphone să înregistreze imagini şi videoclipuri oricând. Și să le transfere instantaneu în aproape orice colţ din lume.
Cum se sărbătorește Ziua Mondială a Fotografiei
Amatori, profesionişti sau poate aflaţi la prima fotografie, această zi este dedicată celor pasionaţi de fotografie. Fie că este vorba despre un peisaj, portret sau despre surprinderea unei acţiuni, a unui aspect din viaţa de zi cu zi, fotografia este mai mult decât o imagine, este o poveste.
Site-ul www.worldphotoday.com vine în întâmpinarea celor care doresc să marcheze Ziua Mondială a Fotografiei. Și îndeamnă la organizarea de reuniuni în care cei cu experienţă să ofere celor mai puţin cunoscători date despre tehnicile noi de realizare a fotografiilor. Se mai organizează și excursii şi plimbări pentru a realiza cât mai multe fotografii.
În fiecare an, WorldPhotographyDay.com organizează evenimente pentru a ajuta oamenii să arate lumii întregi abilităţile lor în realizarea fotografiei. Cele mai bune fotografii încărcate pe reţelele de socializare cu #WorldPhotographyDay au şansa de a fi prezentate pe site pentru ca lumea să le poată vedea şi aprecia.
În acest an, tematica stabilită pentru Ziua Mondială a Fotografiei este „Understanding Clouds’ (Înțelegerea norilor). Potrivit celor mai recente date oferite de Photutorial, în acest an, se vor face peste 1,81 triliarde de fotografii. Asta înseamnă 57.246 fotografii pe secundă, cinci miliarde zilnic și 150,8 miliarde pe lună.
Ziua Mondială a Fotografiei este o zi în care aducem un omagiu incredibilei forme de artă pe care o reprezintă fotografia. Există acele fotografii personale pe care cu toții le iubim, dar și fotografii care spun o poveste. Acestea ne vorbesc despre perioade semnificative din viața noastră sau chiar ne permit să aflăm mai multe despre ceea ce ne înconjoară.
Ca să sărbătorești cum se cuvine această zi, le poți arăta copiilor diferențele dintre aparatele foto de-a lungul timpului. Și să le comparați cu cele actuale. Vizitați muzee și expoziții dedicate artei fotografice. Găsiți un aparat foto mai vechi și bucurați-vă de senzația și aspectul filmului de 35 mm. Plimbați-vă și faceți câteva fotografii pentru a păstra momentele prețioase în formă fotografică. Faceți un colaj, care este un amestec de imagini, uneori tăiate în forme diferite de cele obișnuite de dreptunghiuri de fotografii.
Mergeți să faceți poze cu animale, fie la bunici, fie la o grădină zoologică. Poate că niște fotografii de familie ar fi extraordinare. Și ar putea chiar deveni niște felicitări sau cadouri pentru sărbători.
Salturile majore în tehnologie au afectat fotografia la fel de mult ca orice altă fațetă a vieții din întreaga lume. Cu atât de multe alte mărci existente, nu a fost de mirare că piața fotografiei a avut parte de un astfel de salt. Iar aparatele foto au devenit mai bune, mai rapide, mai accesibile și mai ușor de utilizat.
Cu toate acestea, cu toate inovațiile și creativitatea, știința și chiar marea cantitate de artă care apare pe tărâmul fotografiei, nimic nu poate învinge simpla plăcere de a face fotografii și de a dezvălui diferite cadre pentru a te bucura de integritatea fotografiilor.
Fotografii care au făcut istorie
1.„Mama migrantă’, 1936, California
În anul 1936, fotograful Dorothea Lange a făcut această fotografie a unei femei nevoiașe, Florence Owens în vârstă de 32 de ani, împreună cu un bebeluș și doi dintre cei șapte copii ai săi la o tabără a culegătorilor de mazăre din Nipomo, California. Fotografia lui Lange a devenit imaginea definitorie pentru Marea Depresiune. Dar identitatea mamei nomade a rămas un mister pentru public timp de câteva decenii. În anul 1988, o imagine printată semnată de Lange s-a vândut la licitație pentru 244.500 de dolari.
2.„Arborarea steagului de la Iwo Jima’ – 1945, Muntele Suribachi
La 23 februarie 1945, un fotograf al Associated Press, Joe Rosenthal a făcut acestă fotografie. Ilustrează cinci pușcași marini și un infirmier al Marinei ridicând steagul SUA pe muntele Suribachi, cel mai înalt punct al Insulei japoneze Iwo Jima. Bătălia, una dintre cele mai sângeroase din istoria Corpului Marinei, a început la 19 februarie 1945. Fotograful de război a fost acuzat ulterior că ar fi regizat fotografia dramatică. Totuși, fotografia a devenit un puternic simbol patriotic, a câștigat premiul Pulitzer și a fost folosită ca șablon pentru monumentul comemorativ al războiului Marine Corps din apropierea Cimitirului Național Arlington.
3.Albert Einstein, 1951, New Jersey
Imaginea omului de știință cu limba scoasă este virală și azi. Este vorba despre imaginea lui Albert Einstein plecând de la petrecerea aniversară a 72 de ani ținută în onoarea sa, în Princeton, New Jersey. Fotograful Arthur Sasse e cel care a imortalizat-o, pe 14 martie 1951. Sasse încerca să obțină un zâmbet, dar Einstein a scos limba în timp ce stătea pe locul din spate al unei mașini. După cum s-a dovedit, lui Einstein i-a plăcut atât de mult fotografia încât a solicitat câteva exemplare pentru el. În anul 2009, un original al fotografiei, semnată de renumitul savant, s-a vândut la licitație cu peste 74 000 de dolari.
4.Che Guevara, 1960, Cuba
La 5 martie 1960, fotograful Alberto Korda a făcut această fotografie a revoluționarului marxist. Avea pe atunci 31 de ani. Și se afla la o slujbă comemorativă ținută în Havana pentru victimele unei nave cu muniție. După slujbă, ziarul pentru care lucra Korda, „Revolucion’, a publicat fotografii ale lui Castro și ai altor demnitari și a respins imaginea cu Guevara. Instantaneul a apărut în diverse publicații în Cuba și Europa în anii următori. În 1967, un editor italian interesat de Guevara a aflat de fotografie în timp ce vizita Cuba. A primit o copie gratuită de la Korda. După ce Guevara a fost capturat și ucis în Bolivia, editorul a distribuit postere în care s-a folosit fotografia în care Guevara era numit „Guerrillero Heroico’ (partizanul eroic). Imaginea a făcut înconjurul lumii. A devenit cea mai reprodusă imagine din istorie.
5.Richard Nixon și Elvis Presley, 1970, Casa Albă
La 21 decembrie 1970, regele rocknroll-ului s-a întâlnit în secret cu cel de-al 37-lea președinte american în Biroul Oval. Evenimentul a fost imortalizat de fotograful Casei Albe, Ollie Atkins. Întâlnirea a avut loc după ce Presley a apărut neanunțat la porțile Casei Albe în acea dimineață. În timpul întrunirii, artistul și-a reafirmat dorința de a fi de ajutor președintelui. Și-a exprimat părerea că The Beatles promovau anti-americanismul și a spus că a studiat îndoctrinarea comunistă și cultura drogurilor. Discuția sa cu comandantul suprem a fost ținută secretă, iar presa nu a aflat despre aceasta decât în anul următor. În anul 1977, legenda muzicii rock ‘n roll a decedat.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: WorldPhotographyDay.com, Agerpres.ro, historia.ro
Citește și Ziua Mondială a Veganismului